Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: ZD ED 40-150 4-5,6 vs ZD 40-150 3,5-4,5

| OlyJedi Awatar Sebaa
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

ZD ED 40-150 4-5,6 vs ZD 40-150 3,5-4,5

Witam!

Zakupiłem niedawno E-510 w "dualu" i zastanawiam się czy warto zamienić kitowy obiektyw ze światłem 4-5,6 na jego starszą wersję 3,5-4,5. Niby nie duża różnica, ale jednak zawsze coś. W tym którym mam f4 kończy się w zasadzie po lekkim poruszeniu pierścieniem. Na Allegro ten jaśniejszy można kupić za około 700 PLN jeszcze z gwarancją. Myślę, że za ten mój mógłbym dostać może trochę mniej... Więc nie dużo bym dołożył... Pytanie tylko czy jest sens ... Waszym zdaniem... Dopiero zacząłem zabawę z E-510, ale widzę, że to słabe światło mi przeszkadza trochę... Mam poza tym całą masę innych bolączek z tym aparatem, no ale to już inna para kaloszy

Pozdrawiam
    Sebaa
    "Kto umiera bogatszy ten wygrywa"
    "Życie jest pasmem straconych okazji"
    "Dzień w którym kupię karabin nadchodzi."

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Całkiem niedawno był obszerny temat na porównanie tych dwu obiektywów. W zasadzie to chyba ogłoszono remis. Ale to może być tak że w Twoim przypadku jedna cecha przeważy o decyzji.
    Warto zobaczyć zamieszczone fotki porównawcze.

| OlyJedi Awatar Warmik
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: ZD 40-150 4-5,6 vs ZD 40-150 3,5-4,5

Cytat Zamieszczone przez Sebaa
    Witam!

ale widzę, że to słabe światło mi przeszkadza trochę
    sam sobie odpowiadasz na pytanie, masz oba obiektywy, a więc masz możliwosć ich porównania, nikt tego za Ciebie nie zrobi

Oleryk
    Gość
    No właśnie.
    Ja zmieniłem ze względu na światło.
    Pamiętaj tylko, że starsza (jaśniejsza) wersja ma duużo wolniejszy AF.
    Żebyś potem nie narzekał...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Teoretycznie to ze jest ciemniejszy rekompensuje ci wysokie uzyteczne ISO E510. Wiec w zasadzie nie pili cie to az tak bardzo, z drugiej strony to swiatla nigdy nie dosyć. Z trzeciej strony to moze lepiej zastanow sie nad zakupem 70-300 ktory to dopiero ma prawdziwego zooma. Natomiast kitowca ze wzgledu na wymiary zostaw sobie, bedzie swietnie pasował do małej torebki podroznej.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jak masz e510 to pozostań z tym szkiełkie. Podpowiedzi j.w. Poza tym starszy jaśniejszy jest o wiele większy i nie wiem jak to się komponuje z nowym e510. Sam mam starsze szkło ale w połączeniu z e330 trzyma się świetnie, a z nowym pewnie wyglądałby śmiesznie bo to dość masywne duże body.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Nowego 40-150 nawet nie miałem w rękach, za to ze starym bardzo dobrze się znamy Ze względu na ostrość (w porównaniu do 14-45) był on przez długi czas moim faworytem.
    To co mi w nim najbardziej pzeszkadza:
    - ostrzenie od 1,5m - w pomieszczeniach to dramat, ale na dworze, to już nie problem (nawet kiedyś nim pseudo-macro robiłem )
    - spadek ostrości w pobliżu 150mm
    - no i ten AF mógłby być nieco szybszy Robiłem nim kaczki w locie i inne ustrojstwa i dawał radę, ale demonem to on nie jest Bądź co bądź do obiekty amatorski ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Zostaw sobie nowego. Fajny jest bo malutki, i szybszy.

W przyszłości zmienisz na 50-200 ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Sebaa
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Witam!

Cytat Zamieszczone przez panterra

sam sobie odpowiadasz na pytanie, masz oba obiektywy, a więc masz możliwosć ich porównania, nikt tego za Ciebie nie zrobi
    Mam tylko jeden, ten ciemniejszy. Szukając w necie informacji znalazłem ten starszy, jaśniejszy... Gdybym mógł porównać organoleptycznie, pewnie nie zaśmiecałbym forum...

Cytat Zamieszczone przez Woytec60
    No właśnie.
    Ja zmieniłem ze względu na światło.
    Pamiętaj tylko, że starsza (jaśniejsza) wersja ma duużo wolniejszy AF.
    Widziałem Twoje porównanie, jeśli chodzi o fotki to dla mnie są bardzo podobne i na tej podstawie chyba mógłbym pozostać przy tym co mam. Co do prędkości AF to jak dla mnie to szału nie ma. Jeśli tamten jest wolniejszy, to na pewno mi się nie spodoba. Ale wiadomo - "są plusy i minusy i ważne, żeby plusy nie przysłoniły minusów".
    Co do sugestii o nabyciu 70-300 (trochę ciemny) i 50-200 to fajnie, że forumowicze mają poczucie humoru, lubię dobry dowcip, ciętą ripostę itp. Raczej nie nazbieram tyle kasy niestety, choć ten drugi miooodzio musi być. Pewnie się skończy na jakimś manualu + przejściówka OM->4/3 PRZYKŁAD

Dziękuję wszystkim za wskazówki.
    Pozdrawiam
    Sebaa
    "Kto umiera bogatszy ten wygrywa"
    "Życie jest pasmem straconych okazji"
    "Dzień w którym kupię karabin nadchodzi."

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów