Strona 62 z 105 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 1050

Wątek: Gatki popRAWkowe gadki truizmy wszelakie

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    klasyka+ -> obowiązują zasady jak w zwykłej edycji klasyka (powyżej), klasyka -> opierając się głównie na wywoływarce ....
    Czyli przyznajesz, że w edycji "klasyka+" obowiązuje sformułowanie "opierając się głównie ...", choć nie jest to napisane?

Klasyke+ zacytowałeś wybiórczo, a trzeba było zacytować całe zdanie, co zmienia całkowicie sens tego zapisu regulaminu.
    Czy dalsza część zdania ma wpływ na obowiązywanie zasady "opierając się głównie ..."?
    Broniąc (z zaangażowaniem godnym lepszej sprawy) niefortunnego zapisu w regulaminie, prowokujesz do dalszej dyskusji nad tymże.
    klasyka+ -> obowiązują zasady jak w zwykłej edycji klasyka (powyżej), różnicą jest tylko zezwolenie na pełną dowolność użytych programów.
    Czy w edycji "klasyka" obowiązują jakieś programy i poza nimi nie wolno używać innych? Może chodzi o to, że można wywołać rawa nie tylko w "wywoływarce" a na przykład w Paint-cie?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Czyli przyznajesz, że w edycji "klasyka+" obowiązuje sformułowanie "opierając się głównie ...", choć nie jest to napisane?
    Nie, nie przyznaje. Obowiązuje to co jest napisane: klasyka+ -> Obowiązują zasady jak w zwykłej edycji klasyka,różnicą jest tylko zezwolenie na pełną dowolność użytych programów.

Broniąc (z zaangażowaniem godnym lepszej sprawy) niefortunnego zapisu w regulaminie, prowokujesz do dalszej dyskusji nad tymże.
    Jestem jak najbardziej daleki od prowokowania dyskusji w tym temacie, bo uważam, że nie ma o czym dyskutować.

Czy w edycji "klasyka" obowiązują jakieś programy i poza nimi nie wolno używać innych?
    Owszem, wolno używać innych, np. do zmniejszenia, wyostrzenia, odszumienia. Podstawa to wywoływarki RAW. Stricte wywoływarki, takie jak np. Lightroom, Capture One, DxO, ON1 Photo RAW, RawTherapee, Darktable, itp.
    Chodzi o to, kiedy zdjęcie "opuści" wywoływarkę i zostanie otworzone w innym programie, po edycji w tym drugim (np. PS, Gimp, itp) nie wyglądało całkowicie inaczej jak te, które było obrobione w wywoływarce.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Albo nie rozumiesz pytania albo zapisów regulaminu:
    ... klasyka+ -> Obowiązują zasady jak w zwykłej edycji klasyka,różnicą jest tylko zezwolenie na pełną dowolność użytych programów.
    Pełna dowolność w "klasyce+" oznacza, że są jakieś ograniczenia w "klasyce".
    Albo jakichś nie wolno używać albo należy używać tylko określonych, których? Proste pytanie, jaka jest więc odpowiedź?
    ... wolno używać innych, np. do zmniejszenia, wyostrzenia, odszumienia. Podstawa to wywoływarki RAW.
    To nie jest odpowiedź na moje pytanie.
    Główny Prostownik TWA

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Helmuth, Ty tak na poważnie ?, czy jaja sobie robisz ?
    Może zapytaj bardziej konkretnie, jak masz jakiś dylemat co wolno, a czego nie w danej edycji.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 8.02.19 o 17:53

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Dla mnie ten konkurs zakończył się w momencie, kiedy APZ napisał na kogo głosować, a Andtor nie zobaczył w tym niczego złego. Reszta, to detale. Dla mnie. Baaardzo subiektywnie
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Dla mnie ten konkurs zakończył się w momencie, kiedy APZ napisał na kogo głosować, a Andtor nie zobaczył w tym niczego złego. ...
    @fret mógłbyś mi zacytować tą wypowiedź APZ, bo jakoś nie kojarzę..., choć nie przeczę, że mogło to mieć miejsce.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Nie udawaj, wiesz o co chodzi. Dla mnie, bardzo subiektywnie, było to ewidentne złamanie regulaminu. Zdarza się. Bardziej zaskoczyła mnie Twoja reakcja. Znów baaaaaardzo subiektywnie i mam do tego prawo
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Helmuth, Ty tak na poważnie ?, czy jaja sobie robisz ?
    Bardzo na poważnie.
    Może zapytaj bardziej konkretnie ...
    Powtórzę więc: Pełna dowolność w "klasyce+" oznacza, że są jakieś ograniczenia w "klasyce".
    Czyli albo jakichś nie wolno używać albo należy używać tylko określonych, których?
    Główny Prostownik TWA

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Nie udawaj, wiesz o co chodzi. Dla mnie, bardzo subiektywnie, było to ewidentne złamanie regulaminu. Zdarza się. Bardziej zaskoczyła mnie Twoja reakcja. Znów baaaaaardzo subiektywnie i mam do tego prawo
    @fret , oczywiście, że masz do tego prawo. Naprawdę nie pamiętam tej sytuacji, to chyba nie jest problem abyś zacytował ?

Powtórzę więc: Pełna dowolność w "klasyce+" oznacza, że są jakieś ograniczenia w "klasyce".
    Czyli albo jakichś nie wolno używać albo należy używać tylko określonych, których?
    Przykładowo w edycji klasyka nie używamy takich wtyczek Nick Collektion jak Color Efex Pro, czy programu Perfect Effects 9, dających gotowe rozwiązania w zasadzie po kliknięciu.
    Również powtórzę. Oczekuję na konkretne pytanie do którego się odniosę. Jest niemożliwe, aby w regulaminie wszystko zamieścić.
    Dodaj ode mnie punkcik dla dwójki w pamięci, niestety nie weszło mi w formularz.
    Napisałeś wówczas:
    "Na temat konkretnych prac wypowiadamy się (pozytywnie/negatywnie) po zakończonym głosowaniu"

Odpowiedziałem:
    Nie sądzę aby ten post wywarł jakiś istotny wpływ na przebieg głosowania, choć może rzeczywiście taka informacja powinna pójść na priv.
    Nie było tu stricte zachwalania (dlaczego ta praca, jej pozytywy) ani wytykania błędów w pracy.
    Apz głosował także na dwie inne prace, na tą o której wspomniał z jakichś tam przyczyn technicznych nie mógł oddać głosu.
    Wyjawił swoje preferencje, gust, ale myślę, że każdy kieruje się swoim gustem. Na przyszłość proszę jednak aby w takich kwestiach zwracać się na priv.
    Cóż mogę dodać, sprawdziło sie to co przewidywałem, praca nr2 zajęła dopiero 11 miejsce (z liczbą 4 głosów) na 18 uczestników. 6 prac miało dwucyfrowy wynik z liczbą głosów.
    fret jestem ciekawy jak Twoim zdaniem powinienem zareagować po takim poscie apz ? Co ty byś zrobił będąc na moim miejscu ? Pytam całkowicie serio.

PS.
    Jeszcze wrócę do Twojej wypowiedzi:
    Dla mnie ten konkurs zakończył się w momencie, kiedy APZ napisał na kogo głosować, a Andtor nie zobaczył w tym niczego złego.
    Jakby napisał na kogo głosować, na pewno moja reakcja byłaby całkowicie inna.

... Dla mnie, bardzo subiektywnie, było to ewidentne złamanie regulaminu. ...
    W regulaminie, aby na temat konkretnych prac wypowiadać się po zakończonym głosowaniu nie ma napisanego ani słowa.
    To jest bardziej moja prośba w wątku z głosowaniem, ale nie wykluczam, ze taki zapis się pojawi. Tylko nawet wówczas jeszcze trudno by było mówić o złamaniu regulaminu.
    Regulamin jest kierowany do autorów prac, trudno aby tylko głosujący (apz nie brał udziału jako autor) zaznajamiał się przed głosowaniem z regulaminem i podlegał regulaminowi. Dlatego zawsze w wątku zawieram taką informację.

Tak nawiasem mówiąc, chyba to akurat dobrze pamiętam, ze byleś gorącym zwolennikiem aby wypowiadać się na temat prac w trakcie głosowania, czyli defakto mówienie która praca mi się podoba, która nie i dlaczego.
    Co jest równoznaczne z mówieniem, wskazywaniem na co będzie się głosowało, a na jaka pracę na pewno nie.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 8.02.19 o 22:40

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    Czy w edycji "klasyka" obowiązują jakieś programy i poza nimi nie wolno używać innych? Może chodzi o to, że można wywołać rawa nie tylko w "wywoływarce" a na przykład w Paint-cie?
    Obowiązuje to co jest napisane: klasyka+ -> Obowiązują zasady jak w zwykłej edycji klasyka,różnicą jest tylko zezwolenie na pełną dowolność użytych programów.

Owszem, wolno używać innych, np. do zmniejszenia, wyostrzenia, odszumienia. Podstawa to wywoływarki RAW. Stricte wywoływarki, takie jak np. Lightroom, Capture One, DxO, ON1 Photo RAW, RawTherapee, Darktable, itp.
    Chodzi o to, kiedy zdjęcie "opuści" wywoływarkę i zostanie otworzone w innym programie, po edycji w tym drugim (np. PS, Gimp, itp) nie wyglądało całkowicie inaczej jak te, które było obrobione w wywoływarce.
    Przykładowo w edycji klasyka nie używamy takich wtyczek Nick Collektion jak Color Efex Pro, czy programu Perfect Effects 9, dających gotowe rozwiązania w zasadzie po kliknięciu.
    To ja już nie wiem co wolno używać w klasyka+ a czego nie wolno. Nick Collektion to nie tylko Color Efex Pro ale i Viveza - która została obecnie zaimplementowana w DXO. To mam użyć DXO bez korzystania z lokalnych korekt?
    Nick Collektion instaluje się jako wtyczka np. do ACDSee - to czy mogę użyć tego programu, ale bez korzystania z np. Vivezy? To jaka to jest dowolność?
    Czy można użyć "wywoływarki" która obsługuje warstwy?
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików