@helmuth , zechciej również zauważyć, że wywoływarka obowiązuje tylko w edycji "Czy umiemy lepiej".
Nie sądzę aby tego typu zdjęcia jak np. krajobraz, architektura, pojawiały się w tego rodzaju edycji.
Nie pojawią się na pewno jak będzie zależało ode mnie i wątpię aby zażyczyła sobie tego osoba wysyłająca RAW.
Od czasu gdy prowadzę popRAWkę (ponad 2 lata) taki rodzaj edycji odbył się jeden raz.
Wątpliwości co do pojęcia "głównie" raczej nie powinno być. Jest to chyba dość wyraźnie określone w regulaminie i opisie edycji "Czy umiemy lepiej":
".....Dozwolone jest usuwanie tylko bardzo drobnych elementów w kadrze takich jak: plamki od zabrudzonej matrycy, w portrecie niedoskonałości skóry, itp. Poza wywoływarką RAW w edytorze zdjęć typu PS, Gimp itp. dopuszcza się zmniejszenie zdjęcia, wyostrzenie oraz usuwanie wspomnianych drobnych elementów kadru."
Wydaje mi się, że "martwisz się" niepotrzebnie na zapas.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 17.02.19 o 13:37
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Czyli w/g Ciebie mam zacząć się martwić dziurawym parasolem dopiero, kiedy będę musiał wyjść z domu w czasie deszczu?
Cały czas próbuję Cię przekonać, że sformułowanie "głównie" jest nie dość, że nieprecyzyjne, trudne do weryfikacji to jeszcze zbędne.
Przyjrzałem się regulaminowi po ostatnich zmianach i zauważyłem, że różnica między "czy umiemy lepiej" a "klasyką" polega na określeniu czego nie wolno w tej pierwszej.
"Czy umiemy lepiej"- niedozwolona jest konwersja do B&W, sepii, itp. Nie dodajemy winiety. Nie dodajemy szumu.
"Klasyka"- w tej edycji dopuszcza się konwersję do B&W, sepii, czy innego monokoloru.
Cała reszta dozwolonej obróbki jest i tak nie do sprawdzenia. Nie można zabraniać używania narzędzia wbudowanego tylko w niektóre "stricte" wywoływarki, jeśli poza nimi, podobne efekty można uzyskać w zewnętrznym edytorze. Nie jesteś w stanie tego sprawdzić, więc bezsensowne są zakazy w tym zakresie.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Nie bardzo rozumiem. Mógłbyś zacytować regulamin z fragmentem gdzie zabrania się używania narzędzi wbudowanych w "stricte" wywoływarki. Gdzie są te bezsensowne zakazy ? Konkretnie.
Zgaduję, chodziło Ci, że bezsensowne Twoim zdaniem jest zdanie / sformułowanie :
"Tu zadaniem naszym jest, opierając się głównie na wywoływarce, ...."
To sformułowanie obowiązywało jeszcze za czasów gdy Saboor prowadził popRAWkę. Cóż, nie wszystkim musi się podobać, póki co tak zostanie i teraz dotyczy tylko edycji "Czy umiemy lepiej".
Ostatnio edytowane przez And.N ; 17.02.19 o 20:28
Dobra, specjalnie dla Ciebie spróbuję rozwinąć.
W niektórych "wywoływarkach" są narzędzia, których inne nie mają. Aby osiągnąć podobny rezultat, należy skorzystać z edytora a to już może się nie mieścić w pojęciu "głównie". O tym co można zrobić w edytorze, piszesz wyraźnie- w edytorze zdjęć typu PS, Gimp itp. dopuszcza się zmniejszenie zdjęcia, wyostrzenie oraz usuwanie wspomnianych drobnych elementów kadru. Dla mnie jest to jednoznaczne z zakazem używania narzędzi, które nie są częścią "wywoływarki/"
Przed zdaniem, które cytujesz jest 5 innych zdań. Dlaczego do nich się nie odnosisz?
Zdaje się, że to teraz Ty prowadzisz poprawkę. Kilka innych zapisów zmieniłeś.
Mam o tym rozmawiać z Saboorem?![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Czyli narzędzie znajdujące się w jednej wywoływarce jest dozwolone ale to samo narzędzie, którego nie zawiera druga wywoływarka a użyte w edytorze jest zabronione.
Stwórz więc listę wywoływarek, które wolno używać. I tak ci, którzy nie mają dozwolonych wywoływarek, nie będą przestrzegać regulaminowych nakazów i zakazów. Tylko po co taki regulamin?
Dokładnie. Świat nie jest sprawiedliwy, ale jaka satysfakcja używając tylko darmowej wywoływarki wygrać popRAWkę (dokładniej edycję "Czy umiemy lepiej")
Tak nawiasem mówiąc te darmowe mają o wiele więcej suwaków od tych płatnych i też niektóre umożliwiają lokalną korektę typu stempel, filtr połówkowy.
Temat uważam za wyczerpany.