G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Uważasz, że sklonowanie jednego lecącego ptaszka tak, żeby uzyskać cały klucz i jeszcze odbicie tego klusza w wodzie (bo program do edycji ma taką możliwość) to nie jest fotomontaż?
Czy powielenie warstwy, inna jej obróbka a następnie "wmaskowanie" jej fragmentu do pierwszej, to nie jest zastosowanie innego zdjęcia?
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Drogi Ojcze Prowadzący, widzę zakładasz jakiś dogmatyzm. Poprawka nigdy nie była popularna na forum, bo trzeba się wykazać czymś więcej niż pstrykiem i zmniejszeniem tego pstryka. Ambitnych userów zaś jest jakby mniej ostatnio w konkursach i Galerii.
Chcesz dwie poprawki to se zostaw dwie, ale w Hyde Parku proszę uruchom także i to koniecznie szkółkę i poprawkę retuszu skanów analogowych i retuszu w portrecie.
Wtedy dopiero najważniejszy cel poprawki - edukacyjny zostanie osiągnięty. Ćwiczenie na swoim dostępnym sofcie jest wszakże podstawą do robienia lepszych swoich zdjęć i doskonalenia warsztatu, doskonalenia ciemni cyfrowej. Przecież nie o uznanie i nie o nagrody w tym wszystkim powinno chodzić. Poza tym z jednego RAW-a możesz Ojcze Prowadzący zrobić od razu dwie edycje, te poprawkową i tę w stylu wolnym, a coż innego sensownego można z np. z tym ostatnim rawem zrobić?
Wiem powiesz, że mógłbym się trochę do poprawkowego interesu dołożyć, ale ja odpowiem, że bardzo dla mnie ważnym jest by poćwiczyć, a niekoniecznie poddawać się pod głosowanie.
Generalnie uważam, że równolegle powinny iść cztery edycje poprawki w cyklu tydzień na robotę i tydzień na głosowanie, chyba, że zlikwidujesz tę bezsensowną demokrację i powołasz jakiś rotujący Triumwirat do oceny zgłoszonych prac , mający zarazem obowiązek konstruktywnie skrytykować pierwsze trzy najwyżej ocenione prace i przepis zwycięzcy upubliczniony być obowiązkowo powinien, w zasadzie też powinien być zgłaszany do Ciebie już w momencie zgłaszania pracy, by potem nie szukać go po Berdyczowach...
Z poważaniem
Pilny Obserwator Waszych poczynań
AP.
Ostatnio edytowane przez apz ; 31.12.13 o 16:25
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Sklonowanie ptaszka z innego zdjęcia uważam za niedopuszczalne w popRAWce. Nie ma znaczenia, czy jeden, czy też cały klucz. Kopiowanie to kopiowanie. Podpierasz się innym zdjęciem dla lepszego efektu. Narysowanie pędzlem, czy też ołówkiem, (jeżeli program ma takie możliwości) uważam za dopuszczalne, bo nie korzystasz z innych zdjęć. Program stwarza Ci takie możliwości to spróbuj je jak najlepiej wykorzystać. Dla mnie fotomontaż to korzystanie z innych zdjęć zrobionych aparatem i złożenie w całość. Taki konkurs podobno też będzie i chwał Temu, kto to zorganizuje, bo to ciekawy konkurs.
"Czy powielenie warstwy, inna jej obróbka a następnie "wmaskowanie" jej fragmentu do pierwszej, to nie jest zastosowanie innego zdjęcia? "
Nie, to nie jest zastosowanie innego zdjęcia. To jest te same zdjęcie. Piksele pokrywają się co do jednego. Mogą mieć inny kolor, jaskrawość, tony itd, ale to takie samo zdjęcie. Nic nie dodajesz z innych zdjęć, a tym bardziej nie ze swoich, jak to czasem ma miejsce w fotomontażu.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Ja siem pochlastam za chwilę..... Tylko jakiś powód znajdę...
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant