Strona 15 z 105 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 1050

Wątek: Gatki popRAWkowe gadki truizmy wszelakie

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: Gatki popRAWkowe gadki truizmy wszelakie

Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    ...W tych popRAWkowych dopuścił bym wykorzystanie możliwości jaki daje program w którym obrabiam zdjęcia. Czyli wszelkiego rodzaju filtry, gradienty, odbicia lustrzane, stemple, czcionki, gumki, pędzle, ołówki którymi możesz rysować itp. ale bez zastosowania innych zdjęć.
    Mam takie samo zdanie i przyznam wykorzystuje właśnie te możliwości jakie daje program do obróbki RAW, akurat konkretnie LR bo taki posiadam.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    W tych popRAWkowych dopuścił bym wykorzystanie możliwości jaki daje program w którym obrabiam zdjęcia. Czyli wszelkiego rodzaju filtry, gradienty, odbicia lustrzane, stemple, czcionki, gumki, pędzle, ołówki którymi możesz rysować itp. ale bez zastosowania innych zdjęć.
    Uważasz, że sklonowanie jednego lecącego ptaszka tak, żeby uzyskać cały klucz i jeszcze odbicie tego klusza w wodzie (bo program do edycji ma taką możliwość) to nie jest fotomontaż?
    Czy powielenie warstwy, inna jej obróbka a następnie "wmaskowanie" jej fragmentu do pierwszej, to nie jest zastosowanie innego zdjęcia?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Uważasz, że sklonowanie jednego lecącego ptaszka tak, żeby uzyskać cały klucz i jeszcze odbicie tego klusza w wodzie (bo program do edycji ma taką możliwość) to nie jest fotomontaż?
    Czy powielenie warstwy, inna jej obróbka a następnie "wmaskowanie" jej fragmentu do pierwszej, to nie jest zastosowanie innego zdjęcia?
    Można używać wszelkich narzędzi byle nie zmieniać zawartości kadru(przez dodanie elementów), natomiast rzecz dziwna: usuwać przeszkadzacze typu: druty, gałęzie, krzaki, można.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Parę słów:
    popRAWka gdy powstawała miała bardzo proste założenia:
    1. poprawić błędy popełnione przy wołaniu RAW.
    2. dodanie "smaczku" w obróbce
    3. pokazanie lepszej/ciekawszej wersji kadru, od pierwowzoru.
    To przecież Wy tworzycie popRAWkę poprzez udział Waszych prac w konkursie, nie?
    Myślę, że zasada: "Róbmy swoje tylko najpierw pomyślmy" będzie najlepsza.
    Drogi Ojcze Prowadzący, widzę zakładasz jakiś dogmatyzm. Poprawka nigdy nie była popularna na forum, bo trzeba się wykazać czymś więcej niż pstrykiem i zmniejszeniem tego pstryka. Ambitnych userów zaś jest jakby mniej ostatnio w konkursach i Galerii.
    Chcesz dwie poprawki to se zostaw dwie, ale w Hyde Parku proszę uruchom także i to koniecznie szkółkę i poprawkę retuszu skanów analogowych i retuszu w portrecie.
    Wtedy dopiero najważniejszy cel poprawki - edukacyjny zostanie osiągnięty. Ćwiczenie na swoim dostępnym sofcie jest wszakże podstawą do robienia lepszych swoich zdjęć i doskonalenia warsztatu, doskonalenia ciemni cyfrowej. Przecież nie o uznanie i nie o nagrody w tym wszystkim powinno chodzić. Poza tym z jednego RAW-a możesz Ojcze Prowadzący zrobić od razu dwie edycje, te poprawkową i tę w stylu wolnym, a coż innego sensownego można z np. z tym ostatnim rawem zrobić?

Wiem powiesz, że mógłbym się trochę do poprawkowego interesu dołożyć, ale ja odpowiem, że bardzo dla mnie ważnym jest by poćwiczyć, a niekoniecznie poddawać się pod głosowanie.
    Generalnie uważam, że równolegle powinny iść cztery edycje poprawki w cyklu tydzień na robotę i tydzień na głosowanie, chyba, że zlikwidujesz tę bezsensowną demokrację i powołasz jakiś rotujący Triumwirat do oceny zgłoszonych prac , mający zarazem obowiązek konstruktywnie skrytykować pierwsze trzy najwyżej ocenione prace i przepis zwycięzcy upubliczniony być obowiązkowo powinien, w zasadzie też powinien być zgłaszany do Ciebie już w momencie zgłaszania pracy, by potem nie szukać go po Berdyczowach...

Z poważaniem
    Pilny Obserwator Waszych poczynań
    AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 31.12.13 o 16:25
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Sklonowanie ptaszka z innego zdjęcia uważam za niedopuszczalne w popRAWce. Nie ma znaczenia, czy jeden, czy też cały klucz. Kopiowanie to kopiowanie. Podpierasz się innym zdjęciem dla lepszego efektu. Narysowanie pędzlem, czy też ołówkiem, (jeżeli program ma takie możliwości) uważam za dopuszczalne, bo nie korzystasz z innych zdjęć. Program stwarza Ci takie możliwości to spróbuj je jak najlepiej wykorzystać. Dla mnie fotomontaż to korzystanie z innych zdjęć zrobionych aparatem i złożenie w całość. Taki konkurs podobno też będzie i chwał Temu, kto to zorganizuje, bo to ciekawy konkurs.

"Czy powielenie warstwy, inna jej obróbka a następnie "wmaskowanie" jej fragmentu do pierwszej, to nie jest zastosowanie innego zdjęcia? "
    Nie, to nie jest zastosowanie innego zdjęcia. To jest te same zdjęcie. Piksele pokrywają się co do jednego. Mogą mieć inny kolor, jaskrawość, tony itd, ale to takie samo zdjęcie. Nic nie dodajesz z innych zdjęć, a tym bardziej nie ze swoich, jak to czasem ma miejsce w fotomontażu.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    POza tym z jednego RAW-a możesz Ojcze prowadzący zrobić od razu dwie edycje, te poprawkowa i w stylu wolnym, a co innego można z np. z tym ostatnim rawem mozna zrobić?
    Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to ostatni RAW nie jest brzytwą (w rozumieniu Saboora)?
    Jeśli tak, to cieszę się, że nie jestem osamotniony w swym poglądzie.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Mnie przyznam dowolność interpretacji (wstawki z innych zdjęć, fotomontaże) w popRAWce niezbyt się podoba.
    Mnie takoż samo. PopRAWka - wołamy z RAWa (plus finalna obróbka foty w PS/LR/innym).

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to ostatni RAW nie jest brzytwą (w rozumieniu Saboora)?
    Jeśli tak, to cieszę się, że nie jestem osamotniony w swym poglądzie.
    Ależ jest helmucie drogi, jest. Pytanie tylko czy się ogolisz, czy pochlastasz.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Ja siem pochlastam za chwilę..... Tylko jakiś powód znajdę...
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Ja siem pochlastam za chwilę..... Tylko jakiś powód znajdę...
    Ooo miszczu wrócił
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant