Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 118

Wątek: Filtr UV warto kupić co droższego?

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Odp: Filtr UV warto kupić co droższego?

Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    Dobre
    Dodam jeszcze jeden:
    176.
    177.
    178. Fotografujesz niebo, a tu leci w twoją stronę ogromna asteroida, która uderza prosto w filtr UV - twój 12-40 uniknął poważnego zarysowania.
    Witam !

Problem polega na tym, ze pisalem o "wlasnych doswiadczeniach" a na dzisiaj zadna asteroida jeszcze nie wpadla mi w obiektyw

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    Dobre
    Dodam jeszcze jeden:
    176.
    177.
    178. Fotografujesz niebo, a tu leci w twoją stronę ogromna asteroida, która uderza prosto w filtr UV - twój 12-40 uniknął poważnego zarysowania.
    178a,a jak trafi w spust to mamy dzielo
    mnie kiedys ptak lecial i sr.... w locie trafiajac w spust migawki.Nawet jedna czfurka wpadla w ocenach.

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Problem polega na tym, ze pisalem o "wlasnych doswiadczeniach" a na dzisiaj zadna asteroida jeszcze nie wpadla mi w obiektyw
    Dlatego właśnie napisałam, że każdy sam powinien przeanalizować sytuacje, w jakich może się znaleźć. Jak dla mnie dziecko z kredką odpada, bo raz że nie mam dzieci, a dwa nie fotografuję ich zbyt często - dwa razy na ruski rok przyjeżdża brat z żoną i córką, a i wtedy rzadko ją fotografuję.

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Gdy szklo jest tanie... nie jest az tak zal... ale jak sie wyda na szklo ponad 3000 zl to juz
    robi sie baaaardzo zal...
    Jeżeli kupuję drogi obiektyw, to chciałbym wycisnąć z niego 100% możliwości,
    tym bardziej szkoda psuć obraz z dobrego, drogiego szkła niepotrzebnym badziewiem.

---------- Post dodany o 13:48 ---------- Poprzedni post był o 13:45 ----------

To moge Ci z mojego podworka podac jeszcze wiecej tych punktow.

3.Focone dziecko wsadzi Ci kredke w obiektyw uszkadzajac lub zarysowywujac bardzo widocznie filtr.
    4.Podczas wymiany obiektywu wysliznie Ci sie szklo z reki i uderzy filtrem UV o wystajace ostre krawedzie.
    5.Przy fotach robionych z bliska wejdzie Ci pod wplywem wiatru jakis niezauwazony badyl w obiektyw.
    6.W torbie spadnie Ci dekielek... z obiektywu i obiektyw trze o to co masz w srodku do metalowego zamka wlacznie.
    7.Podcza focenia oprysnie maly kamyczek na drodze i uderzy w obiektyw.
    8.Wieje silny wiatr i jakis lecacy maly element uderzy Ci w szklo
    Jakbym miał takie przygody, poszukałbym bezpieczniejszego hobby.. naprawdę

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Conchitta Zobacz posta
    Jeżeli kupuję drogi obiektyw, to chciałbym wycisnąć z niego 100% możliwości,
    tym bardziej szkoda psuć obraz z dobrego, drogiego szkła niepotrzebnym badziewiem.

Witam !

I tak nie wykorzystasz 100% mozliwosci szkla

Zapewniam Ciebie, ze na papierze nie zauwazysz zadnej roznicy miedzy zdjeciami robionymi z UV lub bez.

W analogu mozna by bylo zauwazyc jeszcze roznice na duzych powiekszeniach ale przy
    cyfrowej technologii gdzie mozna w bardzo szerokim zakresie obrabiac foty wplyw UV bedzie pomijalny na fotach

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 8.12.13 o 15:06

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Dla mnie ochrona obiektywu jest priorytetowa. Nie raz przyłożyłem obiektywem w ferworze walki..
    Poczytałem trochę o filtrach Hoya i jest od 2009r. dostępna seria HD, wzmocniona i łatwiejsza w utrzymaniu czystości. Cena akceptowalna.
    Dzięki wszystkim za rady.

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Witam !

Zapewniam Ciebie, ze na papierze nie zauwazysz zadnej roznicy miedzy zdjeciami robionymi z UV lub bez.

W analogu mozna by bylo zauwazyc jeszcze roznice na duzych powiekszeniach ale przy
    cyfrowej technologii gdzie mozna w bardzo szerokim zakresie obrabiac foty wplyw UV bedzie pomijalny na fotach

Pozdrawiam
    to ja jestem zdolny - pięknie popsułem sobie fotki przez UV z całego dnia, wypisałeś plusy, tyle samo można wpisać minusów .... ale niech każdy wydaje grosz na to co chce i śpi spokojnie lub w mniejszym lub większym stopniu narzeka
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Ja również jestem przeciwnikiem zakładania filtrów zabezpieczających, za to na paru szkłach mam nakręcone praktycznie na stałe puste oprawki od takich filtrów (czasem jak kupiłem jakiś większy zestaw lub obiektyw na allegro, to w komplecie dostawałem jakiś badziew za parę zł, nie było żal pozbyć się szybki). Można też nakręcić przejściówkę do filtrów na większy kaliber Dzięki temu przednia soczewka jest te parę mm głębiej i nie trzeba zakładać dekielka przy wkładaniu obiektywu do torby, żeby zapobiec ocieraniu się soczewki o wypukłości dna lub przegródek. Na 12-40 też już czeka pusta oprawka 62mm
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 8.12.13 o 15:18

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

"mam nakręcone praktycznie na stałe puste oprawki od takich filtrów "
    ja też mam, ale dlatego, że aparat walnął obiektywem na asfalt i filtr się zbił, ale jednocześnie tak wykrzywił oprawę na której byłzakręcony, że nie da się go zdjąć.
    Nie wiem czy gdyby nie było filtra, to obiektyw by się uszkodził. Przeżyłem ciężkie chwile bo to był nowy aparat i chyba drugi dzień wyprawy w Hiszpanii.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Do m.ZD 75mm/1.8 mam zakrecony filtr UV firmy B+W F-PRO i foty tym zestawem sa ostre jak zyleta.

Pozdrawiam