G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Hierarchia jest b.ważna tak na forum jak i w każdej społeczności tu, u nas:
grizz, hades, fotomic rządzą całym forum,
ja popRAWką, DTL'em, OlyTestem.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
To ja mam pytanie z nieco innej beczki.
Czy na objektyw 12-60 warto kupić filtr szary połówkowy i jaki byście poradzili ??. Tak sobie pomyślałem, że czasem na mlekowate niebo by się przydał.![]()
A co robisz jak chcesz mieć horyzont w 1/3 bądź 2/3 kadru??? Lepsze są szare półówki w systemie Cokin, bo pozwalają na wspomniany zabieg. Nakręcana szara połówka narzuca linię horyzontu w połowie kadruI to nie jest fajne.
---------- Post dodany o 19:22 ---------- Poprzedni post był o 19:19 ----------
W dobie fotografii cyfrowej szara połówka nie jest niezbędna. Robisz dwa ujęcia (raz naświetlasz na niebo, a drugi raz na to, co fotografujesz, np. budynek) i składasz HDRa w komputerze. Czasem pomaga korekcja ekspozycji na minus przy naświetlaniu na ciemne elementy, np. budynek (RAW!). Jeśli już kupować szarą połówkę, to taką w systemie Cokin, ponieważ nie narzuca linii horyzontu w połowie kadru. Sam zdecyduj co wolisz - kupić filtr, czy więcej czasu spędzić przed komputerem (lightroom ma filtry połówkowe).
Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 9.12.13 o 20:27
Dzięki za odpowiedź, pytałem tak z ciekawości, może kiedyś coś takiego kupię.![]()
Ta połówka ma płynne przejście, więc nie ma ostrego cięcia jasno-ciemno. Użyłem jej może ze dwa razy. Raz pasowało, Drugim razem trzymałem ją w paluchach. Ma średnicę większą niż obiektyw 14-54. Pasuje tylko do 12-60, do pozostałych przez redukcję.
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.