Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 118

Wątek: Filtr UV warto kupić co droższego?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Odp: Filtr UV warto kupić co droższego?

Ja "epokę filtrów" mam już za sobą...

Moim skromnym zdaniem w fotografii cyfrowej sens mają tylko i wyłącznie filtry polaryzacyjne oraz szare (pełne i połówki).
    No i dla fanatyków IR'ki jeszcze

Filtr ochronny (UV'ka jako ochrona) stosuję tylko na obiektywie Panasonic'a 12-35 - bo to taki "wół roboczy do wszystkiego",
    używany w różnych dziwnych, często brudnych miejscach...
    Również widzę sens ochrony obiektywów makro - czołganie w trawie i bieganie po krzakach za robalami sprzyja uszkodzeniom soczewki obiektywu.
    W pozostałych przypadkach filtry tylko szkodzą...

Natomiast całkiem niezłą ochronę zapewniają osłony przeciwsłoneczne - nawet te gumowe

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Jeszcze pytanie do użytkowników filtrów polaryzacyjnych. Czy ma sens ich użycie na co dzień w fotografii powiedzmy turystyczno domowej? Niepożądane odbicia bliki itp mają charakter spolaryzowany i taki filtr polaryzacyjny kołowy powinien je wyciąć chyba.

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

filtr polaryzacyjny działa pod pewny kątem do padającego światła, zawsze go warto mieć nawet przy portrecie, ale to nie jest złoty środek na wszystkie blinki
    wielosystemowy

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez MichuP Zobacz posta
    Jeszcze pytanie do użytkowników filtrów polaryzacyjnych. Czy ma sens ich użycie na co dzień w fotografii powiedzmy turystyczno domowej? Niepożądane odbicia bliki itp mają charakter spolaryzowany i taki filtr polaryzacyjny kołowy powinien je wyciąć chyba.
    Wiesz, to zależy jakie wymagania stawiasz swoim zdjęciom. Ja posiadam filtr polaryzacyjny Marumi DHG dla 14-42 II, bo lubię mieć dobre zdjęcia - niezależnie od celu wykorzystania. Filtr polaryzacyjny działa, gdy słońce znajduje się pod kątem 90 stopni do osi obiektywu, czyli prostopadłe światło boczne. Kręcąc filtrem zauważysz różnicę. Więcej o filtrze polaryzacyjnym znajdziesz tutaj http://dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=108 Wszystkich odblasków i tak nie zlikwidujesz - jak będa z różnych stron - ale część tak.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria

Ma sens, czasem pomoże, czasem nie, zależnie od warunków, w każdym razie warto mieć.
    Ostatnio edytowane przez alnico ; 8.12.13 o 21:32
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    269
    Moja galeria

W fotografii takiej "domowej" to raczej mało przydatny (może ktoś ma inne doświadczenia). Filtr polaryzacyjny zmniejsza znacznie dopływ światła do obiektywu (matrycy) także warunki domowe niezbyt sprzyjają do używania go. Z drugiej strony nie widzę za bardzo potrzeby aby go w domu używać.
    Najbardziej przydaje się do fotografii krajobrazowej ale i turystycznej (miasto) też się może przydać redukując jakieś niepożądane odblaski światła.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Namor1 Zobacz posta
    Zdaje się, że argument droższy = lepszy niekoniecznie jest zawsze prawdziwy.
    http://www.optyczne.pl/5.4-Inne_test...sumowanie.html
    Jeden z najtańszych filtrów [co prawda inna średnica] okazał się najlepszy.
    Filtry Hoya tragicznie się czyszczą. Miałam Pro 1 Digital to wiem. Nigdy więcej Hoi :P

---------- Post dodany o 20:41 ---------- Poprzedni post był o 20:35 ----------

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    W fotografii takiej "domowej" to raczej mało przydatny (może ktoś ma inne doświadczenia). Filtr polaryzacyjny zmniejsza znacznie dopływ światła do obiektywu (matrycy) także warunki domowe niezbyt sprzyjają do używania go. Z drugiej strony nie widzę za bardzo potrzeby aby go w domu używać.
    Najbardziej przydaje się do fotografii krajobrazowej ale i turystycznej (miasto) też się może przydać redukując jakieś niepożądane odblaski światła.
    Z tą utratą światła to prawda i jeśli ma się statywowstręt, to lepiej zrezygnować z "polara". W fotografii domowej w sensie studyjnej "polar" się przydaje do "gaszenia" odblasków np. na szklanych przedmiotach (fot.produktowa).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Wpadł mi w oko polaryzacyjny Hoya hd cir pl. Chwalą się ponad 99% transmisją więc spadek światła w pomieszczeniach nie powinien być zabójczy.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria

Wpadł mi w oko polaryzacyjny Hoya hd cir pl. Chwalą się ponad 99% transmisją więc spadek światła w pomieszczeniach nie powinien być zabójczy.
    99% ?????? gdzie to widziałeś ???????
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    269
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975 Zobacz posta
    Filtry Hoya tragicznie się czyszczą. Miałam Pro 1 Digital to wiem. Nigdy więcej Hoi :P
    Ten Pro1 to był filtr UV? Nie generalizowałbym, ze jak jeden sie trudno czyści to z drugim (inny rodzaj, typ) tej samej firmy będzie tak samo. Dla przykładu mam polara SDHG Marumi, który czyści się dość trudno, a drugi filtr szary ND8 Marumi DHG bez problemu.
    Nie może być prawdą
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 8.12.13 o 21:55
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg