Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: E-PL5 albo GX7. Który z nich?

| OlyJedi Awatar luzaczek82
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

E-PL5 albo GX7. Który z nich?

Witam wszystkich.Właśnie jestem w trakcie sprzedaży systemu nikona i mam zamiar wejść w system m4/3.Wybrałem ten system ponieważ jest bardzo fajnie rozwinięty...szkalrnia,body i akcesoria.Zastanawiam się nad epl5 albo panas gx7.Na pewno zakupie body z kitem,plus mzd60 2.8 do makro.Z tego co widzę olympus ma teraz Cash Back,więc cenowo bo to wypadło lepiej niż panas.Plusy dla panasa to wizjer(tyle że 16:9 a jak dam 4:3 to będą czarne ramki tak?) no i lepszy jakościowo wyświetlacz,plus focuspeking co w makro się przyda.Co do ergonomii to gx7 fajnie leży w dłoni,do epl5 musiał bym kupić większy grip. W kwestii obrazowania to myślę że będzie to samo?.pozdro Krzysiek

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Który...

Cytat Zamieszczone przez luzaczek82 Zobacz posta
    ...W kwestii obrazowania to myślę że będzie to samo?.pozdro Krzysiek
    Witaj!
    Te sprzęty rożnią się matrycami i oba ich rodzaje mają swoich zwolennikow i przeciwników.Z tego samego wynikają takze inne możliwości filmowania, i tutaj lepszy okazuje sie Panasonic. Musisz posprawdzać co Tobie bardziej pasuje.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 6.12.13 o 11:15 Powód: błąd w cytowaniu
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Na pewno częściej będę robić zdjęcia,szczególnie jpg,raw to makro film dodatek...i ciekawe czy dałbym rade bez wizjera w olku(przyzwyczajenie do wizjera z lustra)

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Na pewno częściej będę robić zdjęcia,szczególnie jpg,raw to makro film dodatek...i ciekawe czy dałbym rade bez wizjera w olku(przyzwyczajenie do wizjera z lustra)
    To kwestia kilku dni na przywyknięcie.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 6.12.13 o 12:12 Powód: usunięcie zdublowanej odpowiedzi
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

czy dałbym rade bez wizjera
    ja nie daję. zombie mode nie dla mnie

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    ja nie daję. zombie mode nie dla mnie
    Też tak myślałem a potem po 2-ch latach używania e-pl1, mając okazję przetestować 2 dni om-d nie mogłem z kolei przestawić się na wizjer.

luzaczek82 - jeśli zależy Ci na lepszy wideo myślisz, że warto dopłacić różnicę w cenie za wbudowany wizjer to bierz GX7. Jak nie - e-pl5.
    Warto by je przed zakupem w jakimś sklepie chwycić i cyknąć ze dwie fotki - dla mnie pod względem ergonomii GX7 jest bez porównania wygodniejszy od e-pl5. Polecam w następnej kolejności czarny 45mm 1,8 - świetne szkło i fajnie komponuje się zarówno z PENami jak i GX7.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 6.12.13 o 12:26
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Odp: E-PL5 albo GX7. Który z nich?

Jakie body i obiektywy miałeś w systemie Nikona ? Posiadam e -pl5 i nikona d7000 i choć wiem, że powinienem z ekonomicznego punktu widzenia zrezygnować z któregos systemu, to gdyby to miał być nikon, to byłoby mi bardzo szkoda, więc na razie trzymam obydwa.

Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jurekg Zobacz posta
    Jakie body i obiektywy miałeś w systemie Nikona ?
    Body to d300s szkiełka to 18-55,35 1.8,S150 2.8,N300 f4.Została mi jeszcze praktycznie sigma na spylenie. Zdecydowałem się na przesiadkę ze względu na gabaryty,nie fotografuje już pierza więc nie jest mi potrzebny taki klocek,mniejszy zabiorę praktycznie wszędzie.Byłem w sklepie na macaniu i powiem tak: omd EM-5 nie leżał mi kompletnie,epl5 większy grib i myślę że było by w miarę,panas najlepiej leżał,ep5 chora cena Co do panasa to szkoda że nie można wyłączyć redukcji szumu w jpg,stabilizacja na filmie mogła by działać i nie rozumiem czemu w trybie M nie działa auto iso...

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Też swego czasu przesiadałem się z dużego systemu na mały To były czasy kiedy królował ep-1
    Zasadniczo wolałem body olympusa ze względu na stabilizację w body (nie cierpię flasha) i bardziej naturalne jpgi (nie znosiłem niebieskiego zafarbu konkurencyjnego panasa - z przykładowych fotek, a nie zawsze miałbym czas aby bawić się w rawy). Od tamtej pory wiele się zmieniło (nawet mój aparat ma teraz numer pl5).
    Panas wypuścił body ze stabilizacją (ale GX7 nie powala ze swoją skutecznością na poziomie 1.5EV), a nie wiem czy 'jakość' jpg-ów w panasie poprawiła się (czyli osiągnęła poziom olympusa ). Jeśli chodzi o panasa to bardzo sobie cenię jego obiektyw 20/1.7 i polecam każdemu. Do tego mam olympusa 14-150 i więcej nie potrzebuję do szczęścia
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 7.12.13 o 19:35 Powód: o OJ nie na forum ogólnym

Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Oglądałem trochę zdjęć w sieci i chyba jednak bardziej podobają Mi się jpg z olympusa...raczej zdecyduje się na epl5 i w przyszłości wizjer dokupię.