Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Wątek: Które tele lepsze do mikro 4/3

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: Które tele lepsze do mikro 4/3

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Nyny, a chciałbyś jeszcze dodatkowo wbudowany w obiektyw otwieracz do konserw? Albo latareczkę ledową, żeby trafić bez problemu do dziurki od klucza jak wracasz zanietrzeźwiony? Jeśli czegoś nie potrzebuję (np. stabilizacji, bo mam w body) to choćby mi dystrybutor z piwem wbudowali...
    Tyle, ze jakby w tej samej cenie do tego dystrybutora dodali dozywotni abonament na piwo, i kelnerke o ksztaltach idealnych w dodatku niezwykle urodziwiej, to ja bym nie dyskutowal tylko czym predzej po karte siegnal by wybecalowac

p.s. Mialem kiedys pozyczone 100-300, mialem pozyczone 75-300 i nadal uwazam, ze jakos ta stabilizacja w szkle lepiej sobie radzila niz ta w body.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Panas:
    - jaśniejszy,
    - stabilizacja wbudowana (moim zdaniem wydajniejsza od tej w E-M5).

Olek:
    - mniejszy i lżejszy (czy to zaleta przy szkle tele to już sprawa dyskusyjna),
    - tańszy (w Olyjedi, cena rynkowa podobna)

Co kto lubi. Ja wole jaśniej i stabilniej. Przewaga 1-1,5EV może zdecydować czy zrobimy zdjęcie czy już warunki na to nie pozwolą.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Mam Olka. 75-300 mniejszy, poręczniejszy, ciut lepszy na 300mm, no i większy zakres (te 25mm na szerokim robi różnicę). Przeważyło to nad zaletami Panasa w postaci stabilizacji (na czymkolwiek poniżej E-M5/P5/M1 i Panasach ma znaczenie spore, przy powyższych już nie tak bardzo, choć na długim końcu Panas rządzi) i ciut lepszego światła (wg DXO transmisja rzeczywista to 4.8-6.8 na Olku vs 4.4-5.9 na Panasie, więc różnice symboliczne, około 1/3EV).

Co do stabilizacji w szkłach vs matrycy - przed E-M5 była znaczna różnica w postaci stabilizacji obrazu podczas kadrowania no i filmowania, nie płaciło się więc "za nic". I to nie tylko w mikrusach.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Stabilizacja to jeden z argumentow przemawiajacy za tym szklem.
    Przez to wlasnie szklo staje sie uniwersalniejsze, bo nie musze sie skupiac na szukaniu korpusu ze stabilizacja matrycy (notabene tez wole miec wybor, a nie na sile byc uszczesliwiony stabilizacja w body, i parafrazujac Ciebie przeplacac za cos co np. mi srednio sie przyda).
    Wracajac do tych dwoch szkiel to dlaczego mam placic za cos co jest tego pozbawione, w dodatku ciemniejsze, skoro za ta sama cene moge miec te rzeczy w pakiecie?

pozdro
    Jak mam samochód z wyciągarką to wolę kupić butelkę oleju już bez liny i bloczków nawet jak by mi w zestawie chceli dać
    Generalnie zamiast dublować rozwiązania wystarczy mi jedno

zamiast dublować stabilizację i dorzucać do tej w korpusie tą z obiektywu wolę mieć jedną. Jedną zamiast dwóch z których i tak będę używał jedną. Jedną coby obiektyw nie miał rzeczy których nie potrzebuję i nie używam i był chudszy i lżejszy o jakieś 100g. Jedną bo nie ma sensu dublować rozwiązań. To nie nurkowanie jaskiniowe ani ratownictwo scianowe, że jak nie będziesz miał zdublowanej stabilizacji w aparacie to umrzesz...

Ja zarówno przy 12-35 jak i przy 100-300 różnicy z EM5 w stabilizacji nie zauważam żadnej czy jest zapięty IBIS czy OIS
    Przy EM1 nie sprawdzałem a patrząc po stabilizacji w jedynce już różnica może być na korzyść aparatu...

w OMD deklarują chyba 5 EV skuteczność stabilizacji . Z testów wynika, że jest 3 EV / 4 EV
    z kolei 35-100 testy znalazłem na 3.5 EV co by wskazywało, że różnica rzeczywiście jest żadna dla kogoś kto ma stabilizację w puszce

Ponoć - ale nie wiem bo nie mam o tym pojęcia stabilizacja w obiektywie sprawdza się lepiej przy filmowaniu...

Generelanie jak ktoś sobie winszuje kupować obiektyw z takiego powodu że ma dodatkową stabilizację to czemu nie. Śmiem tylko twierdzić że to dublowanie rozwiązań bz sensu, które nic nie daje. W przypadku EM5 różnica z testów wynika że jest żadna według mnie z moich empirycznych doświadczeń z 100-300 i 75-300 różnicy nie widzę żadnej.

Znaczenie natomiast może mieć jasność szkła.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Ja nie wiem czy ktos kto celuje w 300mm bedzie odczuwal te 25mm szerzej na dole, i bedzie tych ciemnych 75mm czesto uzywal.
    Jedyne co moze na poczatku przeszkadzac to krecenie zumem w 100-300. Gabaryt i waga w przypadku zapiecia do m1 raczej pomijalna bo ten juz sam w sobie klocem jest.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Oj, na pokazy się przydawało, chciałoby się czasem nawet szerzej. Jak ktoś celuje w zwierzątka i raczej długi koniec, to faktycznie bez znaczenia.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Do E-M1 bym poważnie zastanowił się nad ZD 50-200 2,8-3,5 + ec-14 lub ec-20 do ptaków, jeśli rzeczywiście z ZD AF śmiga jak z E-3.
    W wersji mikro43 wolałbym 100-300mm bo jaśniejsze i ma OIS, a duże ZD 70-300mm jeśli byłoby mi szkoda /brak kasy na kolejne szkło.

Stabilizacja ogólnie rzecz biorąc w body lepsza jest dlatego że jest zawsze, ale nie zawsze jest lepsza (PENy) od tej w szkłach
    i dlatego warto mieć OIS, by nie ograniczać się do wyłącznie do drogich korpusów z IBIS, zwłaszcza że ceny 75-300 i 100-300 są podobne
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 6.12.13 o 02:36
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Wątek dużego 4/3 ZD 70-300 przewijał się już kilkukrotnie. Nieco jaśniejszy, ale o 1 cm grubszy i pewnie 2-4 cm dłuższy, bo trzeba doliczyć przejściówkę, która zresztą też kosztuje. Pytanie czy ten zestaw będzie wyraźnie lepszy od wcześniej rozważanych
    Olympus M.Zuiko Digital 75-300 mm f/4.8-6.7 II
    i Panasonic 100-300.
    Z testów nie widać zachwytów nad dużym 70-300.

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Ostatecznie padło na Olympus M.Zuiko Digital 75-300 mm f/4.8-6.7 ED II. Opinie były rozbieżne - zdecydowała przesłanka, którą źle zrozumiałem

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Namor1 Zobacz posta
    Ostatecznie padło na Olympus M.Zuiko Digital 75-300 mm f/4.8-6.7 ED II. Opinie były rozbieżne - zdecydowała przesłanka, którą źle zrozumiałem
    Rozumiem, że to tele masz już w posiadaniu albo co najwyżej do końca roku będziesz miał? Pochwal się zdjęciami. Z chęcią zobaczę.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg