Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 65

Wątek: Które tele lepsze do mikro 4/3

Krystyna1975
    Gość

Odp: Które tele lepsze do mikro 4/3

Cytat Zamieszczone przez Namor1 Zobacz posta
    Panasonic G VARIO 100-300 mm f/4.0-5.6 M.O.I.S
    Olympus M.Zuiko Digital 75-300 mm f/4.8-6.7 ED II
    Ma je obsługiwać Olympus OM-D E-M1.

Przeczytałem trochę na innych wątkach i nie mam jasności z uwagi na sprzeczne opinie. Może ma ktoś jakieś nowe doświadczenia?
    Sprawa dla mnie paląca, bo muszę jak najszybciej podjąć decyzje.

Olympus M.Zuiko Digital 75-300 mm f/4.8-6.7 ED II widziałem w necie, że jego starszy odpowiednik [bez II] jest wyraźnie droższy. Czym to jest spowodowane?
    Miałam okazję fotografować pierwszą wersją (druga ponoć nie jest znacząco lepsza) 75-300 f/4.8-6.7 ED i wiem jedno - nigdy bym go nie kupiła. Wolny, ciemny. Masakra. Bierz Panasonika. Zwłaszcza, jesli planujesz fotografię przyrodniczą, tj. ptaki itp. ruchliwe stworzenia.
    Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 5.12.13 o 11:36

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    254
    Moja galeria

Miałem okazję pofocić panasonikiem od adambiega na rejsie i muszę przyznać że bardzo fajne to szkiełko. Fakt ciemne, ale coś za coś. Na EM5 szybo ostrzył, stabilizacja w obiektywie nie zawiodła ani razu. Na EM1 zastanowiłbym się nad szkłem 4/3 z przejściówką. Będzie taniej a 70-300 olka jest całkiem niezłe.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975 Zobacz posta
    Miałam okazję fotografować pierwszą wersją (druga ponoć nie jest znacząco lepsza) 75-300 f/4.8-6.7 ED i wiem jedno - nigdy bym go nie kupiła. Wolny, ciemny. Masakra. Bierz Panasonika. Zwłaszcza, jesli planujesz fotografię przyrodniczą, tj. ptaki itp. ruchliwe stworzenia.
    Jesli planuje ktos taka fotografie, to kompletnym nieporozumieniem jest uzywanie bezlusterkowcow (M1 najlepiej sobie powinen poradzic w tym wypadku, ale tez nie z rzeczonymi obiektywami) i to w dodatku z ciemnozumiami...

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 5.12.13 o 12:06
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Na EM1 zastanowiłbym się nad szkłem 4/3 z przejściówką.
    Też bym chyba taką opcję wybrała. E-M1 to nie PEN, gdzie każdy dodatkowy gram wpływa na wyważenie układu :P

---------- Post dodany o 11:12 ---------- Poprzedni post był o 11:04 ----------

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Jesli planuje ktos taka fotografie, to kompletnym nieporozumieniem jest uzywanie bezlusterkowcow (M1 najlepiej sobie powinen poradzic w tym wypadku ale tez z nie z podanymi obiektywami) i to w dodatku z ciemnozumiami...

pozdro
    Problemem m 4/3 w kwestii fotografii przyrodniczej jest _brak_ jasnej "stałki". Przydałaby się 300 mm f/2.8, albo choćby f/4. To takie moje zdanie. A E-M1 to dlatego, że większy korpus jest lepiej wyważony z większym obiektywem. No chyba że się decydujemy na używanie statywu i wtedy przykręcamy uchwyt obiektywu do statywu i wyważeniem się nie przejmujemy. A system mikro cztery trzecie do przyrody jest ok, bo mając 300 mm masz kąt widzenia jak 600 mm na FF. A ile kosztuje "stałka" 600 mm to pewnie wiesz :P

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Problemem m 4/3 w kwestii fotografii przyrodniczej jest _brak_ jasnej "stałki". Przydałaby się 300 mm f/2.8, albo choćby f/4. To takie moje zdanie. A E-M1 to dlatego, że większy korpus jest lepiej wyważony z większym obiektywem. No chyba że się decydujemy na używanie statywu i wtedy przykręcamy uchwyt obiektywu do statywu i wyważeniem się nie przejmujemy. A system mikro cztery trzecie do przyrody jest ok, bo mając 300 mm masz kąt widzenia jak 600 mm na FF. A ile kosztuje "stałka" 600 mm to pewnie wiesz :P
    Brak jasnego tele to powazna wada, w zasadzie dyskwalifikujaca do tych zastosowan system.
    To jedno, drugie, ze poki co detekcja kontrastu, a tylko w takim trybie dzialaja dedykowane obiektywy, to w kwestii fotoprzyrodniczej slabo sprawdzajacy sie system.
    Trzecie rownie wazne, tryb AF-C praktycznie mozna rzec nie istnieje dla detekcji kontrastowej w obecnych na rynku bezlusterkowcach.
    Ekwiwalent w tym wypadku to jest najmniej istotna rzecz.

pozdro

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Czemu polecasz panasa, skoro z Twojej wypowiedzi wynika, że fotografowałaś tylko olkiem? Skąd wiesz jaki jest panasonic?

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Pewna miniaturyzacja jest u mnie priorytetem - mam trochę rozbieżne wymagania. Będzie M.Zuiko Digital 60 mm f/2.8 ED Macro do roślin, ale ponieważ często jeżdzę z ekipą na ptaki, to też chciałbym mieć choc przyzwoite zdjęcia dokumentacyjne. A obciążony juz jestem lornetka, czasami lunetą, a na dodatek jestem lichej postury. Opcje z przejściówkami odpadają, bo to już większe szkła.
    Chyba rzeczywiście pozostaje rzut monetą bo dostaje rozbieżne informacje.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Namor1 Zobacz posta
    Pewna miniaturyzacja jest u mnie priorytetem - mam trochę rozbieżne wymagania. Będzie M.Zuiko Digital 60 mm f/2.8 ED Macro do roślin, ale ponieważ często jeżdzę z ekipą na ptaki, to też chciałbym mieć choc przyzwoite zdjęcia dokumentacyjne. A obciążony juz jestem lornetka, czasami lunetą, a na dodatek jestem lichej postury. Opcje z przejściówkami odpadają, bo to już większe szkła.
    Chyba rzeczywiście pozostaje rzut monetą bo dostaje rozbieżne informacje.
    Co to znaczy przyzwoite zdjecie dokumentacyjne?
    Mozesz podlinkowac przykladem jakims?

pozdro

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez klikacz Zobacz posta
    Czemu polecasz panasa, skoro z Twojej wypowiedzi wynika, że fotografowałaś tylko olkiem? Skąd wiesz jaki jest panasonic?
    Jest przede wszystkim jaśniejszy na 300 mm, ma stabilizację. Metodą eliminacji - skoro Olek nie, a coś trzeba wybrać Do tego czytałam sporo dobrych opinii o Panasie. Ale akurat w przypadku E-M1 wybrałabym wersję obiektyw 4/3+adapter, czyli tzw. trzecią drogę (albo III filar - jak kto woli)

---------- Post dodany o 11:30 ---------- Poprzedni post był o 11:28 ----------

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Co to znaczy przyzwoite zdjecie dokumentacyjne?
    Tzn. ostre, ale bez zbytniej dbałości o kompozycję i odpowiednie światło. Ma być widać co to za gatunek ptaka.
    Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 5.12.13 o 12:47

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Tzn. ostre, ale bez zbytniej dbałości o kompozycję i odpowiednie światło. Ma być widać co to za gatunek ptaka.
    To nie bylo pytanie skierowane do Ciebie.
    Wszak kazdy moze miec innaczej sprecyzowane pojecie, dlatego autora prosilem o wypowiedz.

pozdro