Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: ocena i porady co do stronki/galerii

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Aaaaa, to luzik. Już myślałem, że jakieś RZ-Ż. Nigdy nie będę widział między nimi różnicy.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Stronka jest ładna

Bardziej profesjonalna od poprzedniej odsłony... która taka geekowa była
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    W tym momencie należy przestać całkowicie się liczyć z Twoją opinią, jeśi chodzi o tworzenie stron WWW. A reszta to i tak bajdurzenie...
    1) Pochopnie wyciągasz wnioski
    2) z deka przeginasz...

Otóż tak, źle się wyraziłem pisząc java skrypty.. zboczenie zawodowe. tak jak na linę wspinaczkową mówię "sznurek" a na kask " czapka" Tak więc przepraszam za napisanie tego w zły sposób. mój błąd - przepraszam

@lgrabun mam na myśli JavaScript, który jak by ktoś nie wiedział jest też językiem obiektowym

korzystanie - bądź niekorzystanie - z javascriptu nijak się nie przekłada na atrakcyjność strony
    - tak nijak się nie przekłada. przekłada się jednak na "działanie strony" a HTML na atrakcyjność względem SWFów się przełoży

Tak jak napisałeś można coś napisać w PHP i to dobre rozwiązanie, ponieważ PHP działa po stronie serwera , można coś napisać w JavaScript - tylko nie masz pewności czy to gdzieś zadziała...

W3C męczy się jak może aby ujednolicić ten język i aby wszędzie dziiałało to to poprawnie
    natomiast póki ludzie nie stosują najnowszych standardów wychodzi z tego kiszka.

Można też napisać coś w ACTIONSCRIPCIE i zapewniam Cię że wszędzie zadziała tak samo i bez problemów. Nie będzie miało znaczenia czy użyjesz jednej z nastu wersji OPERy, jednej z kilku EXPLORERÓW, FIREFOXÓW, Konquerora, safari, mozilli, czy jakiegoś innego wynalazku. Jesli masz Flashplayera zadziała zawsze i tak samo. bez względu na rodzaj przeglądarki

W przeciwieństwie do HTMLa czy właśnie JavaScriptu.

Pragnę obalić mit, który krąży w sieci, że Flash nie nadaje się bo ludziom się nie "otoworzy w przeglądarce"

Lepiej zadziała niż cokolwiek innego. nawet tak prozaiczna sprawa jak kaskadowy arkusz styli płata figla próbując sprawdzić efekt a różnych przeglądarkach.

Dlatego tak jak pisze SWF w porównaniu do HTMLa pod wieloma względami to potęga.
    IMHO galeria w SWFie jest lepsza bo włożysz tam preloader, i bedziesz pomalutku ładował nowe zdjęcia już przeglądając galerię.
    Wada Flasha - to kolosalne problemy z pozycjonowaniem, ale w przypadku galerii to nie gra roli, z resztą i tak SWIFA osadzasz w HTMLu więc pozycjonować można HTMLowską stronę

Brak problemów i męczenia się aby coś jakoś wyglądało tak samo na różnych przeglądarkach. interaktywność, strumieniowanie to moim zdaniem wielka przewaga.

no i ACTIONSCRIPTy które pozwalają Ci na prawie wszystko...

Grizz - ma rzeczywiście rzetelny argument. czas ładowania strony może być większy w przypadku FLASHA, chociaż da się to obejść strumieniowaniem, a czytelnik nie nudzi się patrząc na preloader zamiast na powoli pokazujące się zdjęcie.

Pozdrawiam
    dobas

| OlyJedi Awatar Warmik
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Nie chcę kraśc, tematu, ale jak się wam podoba prototyp fejsliftu mojej strony? http://beta.fotosite.pl (sorki, dużo jeszcze w proszku).

Pozdrawiam
    może sie czepiam, ale czcionka mi nie pasuje (Times New Roman ? strasznie jej nie lubię)
    reszta super

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas
    korzystanie - bądź niekorzystanie - z javascriptu nijak się nie przekłada na atrakcyjność strony
    - tak nijak się nie przekłada. przekłada się jednak na "działanie strony" a HTML na atrakcyjność względem SWFów się przełoży
    Popatrz na to:

http://demos.mootools.net/
    http://www.reindel.com/accessible_news_slider/#examples

To tylko dwa z setek przykładów wykorzystania nowoczesnego JS, działającego w każdej przeglądarce. Jak już napisałem - nie zwiększa on atrakcyjności strony, a jedynie jej funkcjonalność. Bo i tak działa pisanie stron: CSS jest od wyglądu, HTML od treści, a JS od strony funkcjonalnej. JS działa wszędzie - pod każdą przeglądarką - w ten sam sposób, jeśli koder napisze skrypt poprawnie. Tak samo "figle CSS" załatwia się sadzając przed komputerem wykwalifikowanego programistę. A nie domorosłego twórcę stron.

W JS również można zrobić preloader, gwoli ścisłości.

Nie jestem przeciwnikiem flasha. Ale wsadzenia w niego domowej galerii, bo, tak naprawdę, nie ma się umiejętności, żeby napisać coś własnego, albo scustomizować zenphoto czy innego jAlbuma jest dla mnie przerostem formy nad treścią. Tym bardziej, że kraść ze strony autora wątku, nie oszukujmy się, nie ma co.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    @Igrabubun oczywiście że to co piszesz to prawda :

zauważ że napisałem :
    W3C męczy się jak może aby ujednolicić ten język i aby wszędzie dziiałało to to poprawnie
    natomiast póki ludzie nie stosują najnowszych standardów wychodzi z tego kiszka.
    generalnie masz rację znając się dobrze na rzeczy i robiąc wszystko zgodnie z najnowszymi wytycznymi efekt bedzie zadowalający. Tylko... jak napisałeś trzeba posadzić wykfalifikowanego "wedbesignera" a nie robić ją samemu.

Koniec temat, bo rzeczywiście nie powinno tu być naszej wmiany zdań

A skoro nie jesteś przeciwnikiem flasha - to po prostu źle się zrozumieliśmy.
    nie mówiąc już o tym, ze widać że siedzisz w tych zagadnieniach po uszy

pozdrawiam

Dobas

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas
    generalnie masz rację znając się dobrze na rzeczy i robiąc wszystko zgodnie z najnowszymi wytycznymi efekt bedzie zadowalający. Tylko... jak napisałeś trzeba posadzić wykfalifikowanego "wedbesignera" a nie robić ją samemu.
    Stronę we flashu można zrobić samemu i uzyskać "z pod palca" przyzwoite efekty? Brzmi ciekawie. Szkoda, że nie wiedziałem o tym, jak brałem się za sklep z pieczątkami, do którego aplikację RIA pisałem prawie dwa miechy.
    Mam duże doświadczenie programistyczne, a dziwactwa AS doprowadzały mnie chwilami na granicę płaczu. Nie uwierzę, że amator jest w stanie wyklikać coś sensownego w dowolnym narzędziu, czy to Mootoolsy, czy AS.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Moje 5 groszy o flashu...
    Mam go zablokowanego i jeśli widzę stronę zrobioną we flashu to prawie na 100% zamknę bez zastanowienia.
    Chyba że nie będę miał innego wyjścia jak tylko przebrnąć przez to g...
    Ale strony ze zdjęciami nie muszę oglądać.
    To było by tyle.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    OT.
    galerie we flashu sa bleee :P http://www.airtightinteractive.com/p...iltviewer/app/
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    A są ;p

Fajne to to na pierwszy rzut oka, ale przeglądanie zdjeć jest dobijające.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.