Daj może spokój z tym "Breslau"Zamieszczone przez bit4
![]()
Lubie tu zaglądać ale wolałbym czytać nazwy polskich miast po polsku.
PS
"Wrocław, Dworzec Główny" moim zdaniem brzmi lepiej, po co to paskudzić szwabachą?![]()
Daj może spokój z tym "Breslau"Zamieszczone przez bit4
![]()
Lubie tu zaglądać ale wolałbym czytać nazwy polskich miast po polsku.
PS
"Wrocław, Dworzec Główny" moim zdaniem brzmi lepiej, po co to paskudzić szwabachą?![]()
rocco, popieram, choć fotka fajna!
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
rocco- skąd taka gwałtowna reakcja?Zamieszczone przez rocco
Dla mnie ta fotka ma silne skojarzenia z l 30. Wrocławia czyli jeszcze Breslau. Dla Wrocławianina nazwa Breslau nie ma pejoratywnego znaczenia, tak mniemam. Można nawet zauważyć pewne wzmożone zinteresowanie okresem przedwojennym miasta (np. ostatnie książki Krajewskiego "Dżuma w mieście Breslau", "Śmierć w mieście Breslau" itp.). Podanie nazwy "Breslau" sugeruje wręcz odniesienie do okresu minionego. Nie wiem jak jest w tym względzie w innych miastach "Odzyskanych". Może Forumowicze z Wrocławia mają na ten temat inne zdanie?
ps. równie dobrze możesz zakwestionować moje tytułowanie fotek w innych językach niż j. polskim ("God Morgen", "le nouvelle observateur" itp.). Myślę, że jeszcze na tym forum mam pole manewru na "indywidualizację" fotek wg moich zamierzeń... .
Bo ja widzę w Tobie ten potencjałZamieszczone przez bit4
![]()
A co do używania nazwy Breslau - ja również nie mam obiekcji. Oba bliskie mi miasta - Gdańsk i Tczew przez setki lat swojej historii funkcjonowały w dwóch wersjach językowych, nie jest to tabu. Jeśli autor nawiązuje do niemieckiego okresu miasta, taki tytuł jest oczywisty.
Wcale nie zareagowałem gwałtownie
Napisałem tylko, co myślę o używaniu obcojęzycznych nazw dla polskich miast.
Poza tym nie lubię niemieckiego chociaz "szprecham" całkiem nieźle. Pracowalem u nich ponad trzy lata, może to stąd...
EOT.
Ostatnie zdjęcie świetne.
Wrocław z tamtych lat - niezły klimat![]()
Agapiet- każdy z nas ma potencjał, tylko aby go sobie uświadomić. Tylko jak to zrobić?
rocco- nigdy bym nie użył np. terminu Warschau Hbf czy Krakau Hbf bo to jednoznacznie nawiązuje do mrocznego okresu okupacji czy też nazwy Stalinogród na określenie Katowic bo to znowu czerwona okupacja i tak wcześniej się nie nazywało. Myślę, że przyjmiesz moje dodatkowe nakreślenie zamierzenia artystycznegoJeżeli w Giermanii pracowałeś w dużej korporacji to już cię rozumiem, bo wszędzie są podobne. A jeżeli nie, to musieli Tobie nieźle zaleźć za skórę
Rafał- dzięki za wizytę
Radlakos- rodowity ziomal czuje te wrocławskie klimaty, no nie?![]()
85. Mama
86. Duet
Zakupy pod pazuchą, "pita" w łapkach i tak jakoś wyjszło
87. Miss Trendy
Babcia (Mama) niesamowita.
Przepaliłes policzek i czoło, oczy w głębokim cieniu, dzieci można straszyć![]()