Strona 8 z 126 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 1259

Wątek: Z cyfrą pod ręką

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    grrr popracuj nad jakością :/
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Generalnie mimo iso 800 i f2,8 fotka wyszła mi trochę ciemna, po delikatnym rozjaśnieniu są szumy. Aby mieć większe pole do manewrów i korekcji, chyba będę musiał focić w RAW, teraz robię tylko w SHQ. A co do B&W - prace trwają

Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Kto się bardziej cieszy?
    37.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Po pierwsze radzę focic Ci w RAW - na początku jakoś odrzucało mnie to wywoływanie ich, te ciężkie pliki itd. Teraz wszystko focę w raw. To jest genialne. Jedyny słuszny format. Pofoć trochę, a docenisz. I zobacz jak można uratować fotkę - niedoświetlenie, zły WB itp.

Po drugie - osiągnięcie fajnego bw wcale nie musi być trudne. Picassa się nie nadaje - najpierw przeczytaj TO - świetny tekst. A później sprawdź czy możesz to osiągnąć w GIMPie, ewentualnie poszperaj za jakimś samodzielnym programem? Może jest coś takiego?

Po trzecie - do odszumiania - Neat Image. Polecam

Pozdrawia Przemek z Dziadkiem na szyi.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Po czwarte - wyostrzaj zdjęcia po zmniejszeniu...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ostatnie bardzo mi się podoba. Uciąłbym odrobinę prawa stronę, tak by zostało pół pieska. Albo cały, albo zdecydowanie ciachnięty.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Oleryk
    Gość
    Piesek, obcięty po czarnej plamie wyglądałby akurat.
    Fajny kadr, ma potencjal, obrobiony zgodnie z uwagami kolegów poyżej byłby świetny.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    37 - podoba się, co do krytyki wszystko zostało powiedziane, zdecydowanie najlepsze z twoich streetowych.
    pozdrawiam Tomek

CO ZA DUŻO, TO ZA WIELE
    www.monidlostudio.pl
    http://radlakos.blogspot.com/

| OlyJedi Awatar dulak
    Mieszka w
    Londyn/Lublin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    witam

widze, ze probujesz roznych form fotograficznych. Pomysl raczej o skupieniu sie na temacie, ktory chcesz obrac jako Twoj przewodni temat, np Street Photos, skup sie na tym aby fotografia byla wymowna sama w sobie, bez zbednych dodatkow (typu ramki ).

Przylaczam sie do glosu wczesniejszego - zdecydowanie zmien dobra Pixie na Gimpa. Nie znam Gimpa (pracuje na PSie) ale rezultaty osiagane za jego pomoca sa doskonale (no chyba, ze potrzebujesz duzej glebi bitowej, to pozostanie Ci drogi PS), w sieci (m.in. tu: http://www.dfv.pl/warsztaty-gimp.html ) znajdziesz wskazowki jak sie odnalezc w Gimpie

serdecznie pozdrawiam

Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    przemq_09- przy streecie bedę już focił w RAW, dotychczas nie widziałem potrzeby rawowania streetu (focę w RAW wybiórczo, tj. architektura, panorama itp.). Tekst dobry. faktycznie zapomniałem o odszumiaczu, na szczeście coś takiego jest.

Rafał Czarny, Oleryk- Nie czuję jeszcze tego tematu tak jak Wy, dlatego tym bardziej dzięki za sugestię dt. kadrowania tej konkretnej fotki.

grizz, radlakos- równiez dziekuję za sugestię i opinie. Wiele się jeszcze trzeba uczyć (How long Jah?)

dulak- tekst dobry ale muszę go przedrobic na przykładzie fotki w RAW otwartej w Gimpie i porównywać te opcje krok po kroku podawane w tekscie. Może będą jakieś zgodności opcji.
    Wejście w lustro (E-1) miało niewinny charakter a mianowicie focenie "imienin u cioci" i czasami wypady w teren, krajobrazy, górki. Jednak obecnie testuję dziadka na różne sposoby. Ażeby stwierdzić co mi podejdzie, w czym jestem dobry w foto trzeba spróbować wielu form. Chodzi mi o podszkolenie warsztatu. Jeżeli niniejsze forum wytrzyma moje fotodyrdymały, nadal będę je umieszczał i uczył się na Waszych krytycznych opiniach.....ufff! ale się wysiliłem