Wanilia, bo BW to takie trendy![]()
Wanilia, bo BW to takie trendy![]()
/*...................*/
/* ...........................*/
Wiejo- dt. fotki 286- czasami mam tytuły do fotek i ta ma tytuł "video" (łac. widzę)
Jak prosiłem o opinie dt. koloru i BW to nie było odgłosu, oprócz Alakina, który wyraził swój pogląd. Po części zgadzam się z tą opinią, fajerwerki w kolorze można bardzo często zobaczyć. W moim przypadku, zbiegiem okoliczności, u końca serii rzecznej, doszły te ognie i fajnie mi się temat zamknął. Niech zatem foty bronią się same![]()
Z drugiej zaś strony na fotkach BW też można widzieć kolory i to całą ich szeroką gamę, oczyma wyobrażni oczywiście. Pozdrawiam
ps. zapomniałem dopowiedzieć, że fotka 284 i 285 zostały zrobione na tych samych schodach![]()
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.
Mi też bardziej spodobały się fajerwerki czb. Mają jakiś urok większy, zwłaszcza w połączeniu z tymi krzywii wieżami.
A street... chyba mam przesyt (ogólny, nie tylko u Ciebie).
Z tym przesytem to chyba coś na "żeczy" jest
Mój Riki wzbogacił się o kolejny nabytek. Chodzi o telekonwerter Kodak Ektanar 2,0x o gwincie 43mm. Umożliwia to bezpośrednie mocowanie konwertera do HA-2. Podobnie jak kowerter szerokokątny Konica ZCW-200 (0,7x) jest to prosta konstrukcja (1 soczewka) i ostrzenie następuje przy włączonej opcji "macro". Można nadać odpowiednie parametry i zapisać "macro" wraz z tym konwerterem do moich ustawień (MY1 lub MY2), wówczas ostrzenie jest szybsze. Ale tym się jeszcze nie zajmowałem.
Nie wiem czy będę z niego często korzystał, ale korzystna cena (40zł) nie pozostawiła mi za dużego wyboru
Współczynnik powiększenia x2,0 w połączeniu z Ricohem GX100 daje nam następujące dane (amatorskie badania):
- Ogniskowa 48mm; otwór przesłony: 2,5- 4,4
- Ogniskowa 144mm; otwór przesłony: 4,2- 15,0
- Ogniskowa 432mm*; otwór przesłony: 4,4- 15,8
* nie jestem do końca pewny tych moich wyliczeń dt. maksymalnej ogniskowej z założonym telekonwerterem i z maksymalnym zbliżeniem. Jeżeli Ricoh bez konwertera ma przedział 24- 72mm (dla 35mm) to po zastosowaniu konwertera x2 będzie miał następujące: 48- 144 (oryginał od Ricoha TC-1 ma 45- 135mm), ale to bez zoomu optycznego, który wynosi x3 czyli 144x3 wychodzi mi 432mm! Czy to jest możliwe?
Poniżej podaję fotki zrobione bez tego konwertera i z zastosowanim Ektanara 2,0x. Fotki robiłem w preselekcji przesłony. Światło jak widać. Foty tylko pomniejszyłem i wyostrzyłem. W przypadku ostatniego zdjęcia, przy największym powiększeniu (+zoom optyczny) maksymalna wielkość fotki wyszła na 640x480.
- Ricoh GX100+ Kodak Ektanar 2x. Pasuje nasadka/tulipan z kompletu HA-2
[/
- Sam konwerter Kodak Ektanar x2 (gwint 43mm). Fotka poprzedniego właściciela.
- Bez telekonwertera 24mm
- Bez telekonwertera 72mm
- Z telekonwerterem 48mm
- Z telekonwerterem 144mm
- Z telekonwerterem (zoomx3) 432mm
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.
Zbroisz sięŁadnie to tak sąsiadów podglądać ?
Ostatni streeterski set znakomity. Foty takie jak najbardziej lubię.
Dzięki za wizytę i opinie!
Radlakos- ja nie chcę mówić kto się bardziej zbroi i siedzi nawet w Pentagonie
A nowa przystawka do Rikiego bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła, bo zapomniałem o 3x zoomie , który jeszcze sprzęt posiada. Szkoda, że jej nie miałem wcześniej, bo bym trochę szkodnikom porobił zdjęcia w Parku Szczytnickim, sporo tych wiewiórek było.
Temat już był, jednak teraz trochę inaczej.
289. per alimenti #2
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.
Twoje zabawy z optyką ciekawe ale dobrze, że sie skończyły i efekty dały owoce. 288- strzeliste podkreślone owalem mostu i widziane w taki sposób, no gratki. 289- jest w zdjęciu to co bardzo lubię. Zatrzymałeś ciekawy moment w którym spojrzenia budują scenariusz i już się można rozwodzić co które ma na myśli.
pozdrawiam Wiejo