Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Chcę kupić konwerter do EP-3.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Chcę kupić konwerter do EP-3.

Witam.

Jestem zielony z fotografii ogólnie. Wiem, że moja luba ma Olympusa EP-3 (ostatnio kupiła o ile ma to znaczenie) z podstawowym obiektywem 14-42.

Chciałbym kupić jej konwerter szerokokątny. Dedykowane są drogie dosyć stąd moje pytanie.

Czy będzie pasował konwerter uniwersalny o średnicy np. 37mm?

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

Odp: Chcę kupić konwerter do EP-3.

Tak, będzie pasował.

Problemem może być jednak jakość obrazu...

Jeśli już adaptery to raczej firmowe - właśnie Olympus (jakieś 350zł), Raynox (podobne ceny lud drożej).

Albo coś takiego? http://allegro.pl/panasonic-vw-lw430...746568782.html

Generalnie konwerter nie może dawać zbyt dużej zmiany - systemowy to około 0.78x i to jest zakres, do którego można szukać - żadne konwertery typu 0.5x, 0.45x i podobne nie dadzą dobrego obrazu (a dodatkowo wpadnie Ci efekt "rybiego oka", bo nie będą prawidłowo korygowane).

Oryginał w Saturnie jest za 329zł - i to jest niezła cena. http://www.saturn.pl/lodz-manufaktur...m_campaign=xml
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dzięki za odpowiedź. Zawsze warto się czegoś nauczyć.

Znalazłem na allegro taki - http://allegro.pl/uniwersalny-konwer...761772515.html

Po modelu na ceneo wyskakuje koszt 460zł.

Tylko, że ma to x0.5 tak jak pisałeś. Czyli będzie lipa?

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

Ten co podałeś to najpewniej HD-5050Pro - model bardziej do kamer niż aparatów.

Filmik z jego udziałem:

Widać, że krzywi obraz w stylu rybiego oka i ma niższą rozdzielczość niż adaptery do aparatów - ja bym w jego miejsce wolał tego Olympusowego za 350zł...
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Bardzo dziękuje za pomoc.

W taki razie dozbieram trochę jeszcze pieniążków i kupie porządny. Bo wychodze z takiego założenia, że lepiej mieć później a dobry sprzęt.

Pozdrawiam!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Czy jest wogóle sens kupowania konwertera jak można zmieniać szkła?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Sens jest ... ekonomiczny. Chyba że ma być nieznacznie szerzej, to lepiej wymienić 14-42 na 12-50.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

Konwerter daje ~11mm, a 14-42 do noszenia mniejsze niż 12-50.

Najfajniej byłoby wymienić na tego nowego naleśnika 12-32 od Panasa - ale to znowu koszty.

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez cichowczyc Zobacz posta
    Witam.

Jestem zielony z fotografii ogólnie. Wiem, że moja luba ma Olympusa EP-3 (ostatnio kupiła o ile ma to znaczenie) z podstawowym obiektywem 14-42.

Chciałbym kupić jej konwerter szerokokątny. Dedykowane są drogie dosyć stąd moje pytanie.

Czy będzie pasował konwerter uniwersalny o średnicy np. 37mm?
    Hej, pozwolę sobie wtrącić w temacie swoje 3 grosze, jako że mam ten temat przećwiczony i ostatecznie zdecydowałam sie na... Olympusa 9-18 Jedyny sensowny moim zdaniem konwerter to Raynox DCR-6060 PRO, który daje "beczkę" -1,38% i daje możliwość zamontowania na nim filtra 72 mm. Na 14-42 II montuje sie go poprzez redukcję 37-43/52/55/58 mm (43 mm, 52 mm, 55 mm, 58 mm - takie widziałam wersje tego konwertera). Musisz wiedzieć, że każdy dodatkowy element optyczny montowany przed przednią soczewką obiektywu wprowadza swoje zakłócenia w obrazie - spadek kontrastu, ostrości, odblaski, aberrację chromatyczną, dystorsję beczkowatą (w przypadku konw. szerokokątnego), zaburza bokeh obiektywu. IMO, jeśli sporadycznie potrzebujesz szerszego kąta, nie fotografujesz zawodowo i nie masz zbyt wielkich oczekiwań od uzyskanego efektu, możesz rozważyć kupno konwertera. W przeciwnym razie lepiej pomyśl o obiektywie szerokokątnym. Dobry konwerter to cena ok. 20-30% używanego obiektywu. Czy warto? Sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Teraz mi daliście zagwostkę

Zacząłem więcej się interesować i zgłębiać temat. Wpadł mi pomysł, że może lepiej byłoby dokupić jakiś używany obiektyw 40-150?

Taki jak ten np - http://allegro.pl/obiektyw-olympus-z...767048684.html .

Moja dziewczyna nie robi jakichś tam super profesjonalnych zdjęć. Po prostu ma takie hobby i czasem cyknie jakąś porządniejszą fotke. Może bardziej niż szeroki kąt przydałby się jej większy zoom.

Co myślicie?