Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 69

Wątek: Pogadajmy o portretach - suplement

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: Pogadajmy o portretach - suplement

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    ...

Cała sztuka o ile ostatnio czytam polega na umiejętnym nie przesadzonym makijażu i umiejętnym dobraniu oświetlenia a nie cyknięcia foty i przerobieniu jej w Photoshopie.
    Nie na przerobieniu w fotoszopie, ale dodaniu umiejętnej obróbki do umiejętnego oświetlenia i makijażu. Zła obróbka jest tak samo zła, jak złe oświetlenie lub zły makijaż. To tak jak w sztuce kulinarnej. Umiejętne podanie potrawy nie zastąpi umiejętnego gotowania, natomiast jest jego świetnym uzupełnieniem. Zła jest obróbka "zamiast", ale jako uzupełnienie jest naturalnym elementem procesu fotograficznego.

Poza tym wydaje mi się, że mylisz retusz z obróbką.
    Ostatnio edytowane przez fret ; 19.11.13 o 12:45
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Bardziej Twórczym niż naturalnym, moim bardzo skromnym zdaniem.
    Jeśli można to fajnie było by by do dyskusji dodać zdjęcie (najlepiej własne)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Bardziej Twórczym niż naturalnym, moim bardzo skromnym zdaniem.
    Jeśli można to fajnie było by by do dyskusji dodać zdjęcie (najlepiej własne)
    Dokładnie to samo jest ze światłem. Są ortodoksi, którzy uważają, że słuszne jest tylko naturalne,nawet na blendy krzywo patrzą Pewnie trafią się też osoby nie uznające makijażu i wracamy do punktu wyjścia
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    ... i wracamy do punktu wyjścia
    Punktem wyjścia były trzy fotografie, nieistotne czyje, każda zepsuta na inny sposób, albo niestarannie sfotografowania, albo dziwnie autorsko, obrobiona, albo ze zbyt płytką głębią ostrości, ale można i podyskutować na innych przykładach. Można też dodać po piątce w galerii.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Nie przekonałeś mnie nadal , wolę portret w mniej więcej takim stylu jak ja pokazałem w wątku niż typu pierwsze i trzecie zdjęcie zamieszczone przez Andrzeja w pierwszym poście. Cały czas rozmawiam w kontekście portretu, nie fotografii mody czy glamour...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Punktem wyjścia były trzy fotografie, nieistotne czyje, każda zepsuta na inny sposób, albo niestarannie sfotografowania, albo dziwnie autorsko, obrobiona, albo ze zbyt płytką głębią ostrości, ale można i podyskutować na innych przykładach. Można też dodać po piątce w galerii.
    Tego ze zbyt płytką GO, to nie znalazłem, a jeśli chodzi Ci o drugie, to patrząc na trawę raczej bym się zastanawiał, czy ostrość nie jest trochę przed twarzą, ale z pewnością bym nie chciał bardziej ostrego lasu. Bardziej przeszkadza mi prawa dłoń. Kobiecych raczej się nie fotografuje w ten sposób, lepiej by wyglądała z boku, na boku końskiego pyska. Teraz po pierwsze wygląda niezbyt subtelnie jak na kobietę, a poza tym, to wygląda jak by musiała przytrzymywać konia, w takim sielankowym klimacie stawiałbym na coś w rodzaju "czuły dotyk" . Poza tym dłoń jest jaśniejsza od twarzy i za bardzo zwraca na siebie uwagę. Jeśli chodzi o samą twarz, to nie podobają mi się ciemne oczodoły. Jak nie dało się zdjęcia doświetlić (np. ze względu na konia, bo np. nie lubi błyskania po oczach), to mozna było chociaż skierowac twarz modelki nieco ku górze, żeby oczy wyszły z cienia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Bo każdy z tych trzech autorów ma swoją własną wizję, która nie musi się podobać innym. Jakże świat byłby smutny, gdyby wszystko wyglądało podobnie, pod ten jeden, jedynie słuszny, "poprawny" wzór ....

Powyższe fotki oglądałem wcześniej niż były zacytowane w tym wątku, też do pewnych spraw może miałbym swoje subiektywne uwagi, ale świadomie nie zabrałem głosu, bo autorzy przedstawili swoje wizje, na swój subiektywny sposób ... i chwała im za to, i niechaj dalej się subiektywnie wyrażają i prezentują. Psy szczekają a karawana idzie dalej

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Nie przekonałeś mnie nadal , wolę portret w mniej więcej takim stylu jak ja pokazałem w wątku niż typu pierwsze i trzecie zdjęcie zamieszczone przez Andrzeja w pierwszym poście. Cały czas rozmawiam w kontekście portretu, nie fotografii mody czy glamour...
    Chyba nawet nie stawiałem sobie takiego celu . Obróbka, to nie tylko robienie plastikowej twarzy. Robieniu plastiku mówmy nie, ale pozostaje jeszcze mnóstwo innych rzeczy do zrobienia. Poza tym trafiaja sie czasem dziewczyny o gładkiej cerze i po makijażu nawet w naturze zbyt gładko wyglądają . Na pierwszym to ja nawet widzę za mało obróbki. Twarz brązowa, ręce różowe. Jeśli wizażystka zawaliła sprawę, to nie ma zmiłuj, trzeba obrabiać i wyrównać kolor

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Nadal nikt nie chce mi powiedzieć co sądzi o tych zdjęciach jako portretach, nawet się nie stara. Chyba zły wątek sobie wybrałem na dyskusję w tym temacie. Póki co będę go sobie czytał ale nic nowego to on dla mnie nie wniesie.

---------- Post dodany o 13:33 ---------- Poprzedni post był o 13:26 ----------

Może wątek powinien zmienić tytuł by nie wprowadzać w błąd takich jak ja

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Nadal nikt nie chce mi powiedzieć co sądzi o tych zdjęciach jako portretach, nawet się nie stara. Chyba zły wątek sobie wybrałem na dyskusję w tym temacie. Póki co będę go sobie czytał ale nic nowego to on dla mnie nie wniesie.

---------- Post dodany o 13:33 ---------- Poprzedni post był o 13:26 ----------

Może wątek powinien zmienić tytuł by nie wprowadzać w błąd takich jak ja
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Portret
    na dobry początek ...