IMHO imponujące są te szkła! Puszka zresztą też "fajna"...
85/1.2 @f1.8
50/1.2 @f8
IMHO imponujące są te szkła! Puszka zresztą też "fajna"...
85/1.2 @f1.8
50/1.2 @f8
Pozdrawiam,
Piotr.
Jest jeszcze EF 35/1.4 L USM. Szkiełko zabija...Zamieszczone przez P
Mogę jedynie potwierdzić, że 85ka jest naprawdę boska - moi fotografowie na weselu ją mieli i zdjęcia są naprawdę "fajne" i ostre ... bokeh też b. sympatycznyZamieszczone przez P
A i jasnością pogardzić nie można. Sample MZ prezentują się całkiem nieźle. Osobiście najbardziej spodobał mi się ten nocny widoczek i portret - pokazują naprawdę dobrą rozpiętość tonalną ..
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
85 1,2 ma Magus jak dobrze pamiętam ;p
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
jakos to z 85mm do mnie nie przemawia - nie mam nic do szkla, ale do obrobki obrazu przez aparat - w 1:1 wyglada jak z kompaktu, zwlaszcza na nieregularnych ksztaltach zielenii na drzewach.
byc moze szklo niedomaga i aparat sobie "zmysla" ale predzej to jest efekt odszumiania (cos jak w ixusach 85x)
moze i czepiam sie, ale 21 mpix na 36mm to za duzo - optymalnie jest IMHO 12-14mpix pod wzgledem dynamiki jak i tego, co moga dac szkla.
takie moje 3 gr
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
cra3y:
dzięki kolejnemu przyrostowi serwis kamunia będzie miał jeszcze więcej roboty z "kalibracją" szklarni i puszek.
może ponad 20MPIX to dużo dla FF, ale w takim razie co powiesz na 10 lub więcej MPIX na matrycy 18x13,5mm...?
nie pytaj ... wystarcza max 8 reszta to ......Zamieszczone przez KaarooL
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
no ja też wolałbym żeby to się zatrzymało na owych 7,5MPIX z E-330. a tak to w kolejnych modelach będą chyba wyczarowywać szczegóły w światłach. szkoda że S5 jest z mocowaniem F, oj szkoda.
Dokładnie. Mam sporo plików z C-4000. Aparat ma swoje wady (walorów więcej) ale mpix nigdy mi nie brakło, chociaż 4 mpix wydawać by się mogło malutko - szczególnie patrząc dzisiejszymi standardami. Obecne kompakty z matrycami po 10 mpix mu nie podskoczą. 7,5 mpix to dla większości zastosowań aż za dużo, więcej nie potrzeba a rozpiętości tonalnej by się przydało. Ostatnio zabrałem w plener znajomą parę ślubną i E-330 - szczegóły białej sukienki mają tendencje do ginięcia w bieli - nie wyobrażam sobie żeby miało być jeszcze gorzej - postęp powinien iść w kierunku zwiększenia owej rozpiętości...Zamieszczone przez KaarooL
Nie przeginajcie w druga stronę...
Masz wiecej pixeli, to masz większą swobodę w kadrowaniu, czy choćby obracaniu zdjęcia.
O ile do potrzeb webowych 5mpixów starcza, to jak się chce zrobić większa odbitkę, a plik z E-1 przyjdzie jeszcze obracać, to zaczyna robić się mało pixeli.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.