Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: 1DsMIII + 50/1.2 + 85/1.2

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

1DsMIII + 50/1.2 + 85/1.2

IMHO imponujące są te szkła! Puszka zresztą też "fajna"...

85/1.2 @f1.8
    50/1.2 @f8
    Pozdrawiam,
    Piotr.

The z00m
    Gość

Re: 1DsMIII + 50/1.2 + 85/1.2

Cytat Zamieszczone przez P

85/1.2 @f1.8
    50/1.2 @f8
    Jest jeszcze EF 35/1.4 L USM. Szkiełko zabija...

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Re: 1DsMIII + 50/1.2 + 85/1.2

Cytat Zamieszczone przez P
    Mogę jedynie potwierdzić, że 85ka jest naprawdę boska - moi fotografowie na weselu ją mieli i zdjęcia są naprawdę "fajne" i ostre ... bokeh też b. sympatyczny A i jasnością pogardzić nie można. Sample MZ prezentują się całkiem nieźle. Osobiście najbardziej spodobał mi się ten nocny widoczek i portret - pokazują naprawdę dobrą rozpiętość tonalną ..
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    85 1,2 ma Magus jak dobrze pamiętam ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    jakos to z 85mm do mnie nie przemawia - nie mam nic do szkla, ale do obrobki obrazu przez aparat - w 1:1 wyglada jak z kompaktu, zwlaszcza na nieregularnych ksztaltach zielenii na drzewach.

byc moze szklo niedomaga i aparat sobie "zmysla" ale predzej to jest efekt odszumiania (cos jak w ixusach 85x)

moze i czepiam sie, ale 21 mpix na 36mm to za duzo - optymalnie jest IMHO 12-14mpix pod wzgledem dynamiki jak i tego, co moga dac szkla.

takie moje 3 gr
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    cra3y:
    dzięki kolejnemu przyrostowi serwis kamunia będzie miał jeszcze więcej roboty z "kalibracją" szklarni i puszek.

może ponad 20MPIX to dużo dla FF, ale w takim razie co powiesz na 10 lub więcej MPIX na matrycy 18x13,5mm...?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    może ponad 20MPIX to dużo dla FF, ale w takim razie co powiesz na 10 lub więcej MPIX na formacie 18x13,5mm...?
    nie pytaj ... wystarcza max 8 reszta to ......
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    no ja też wolałbym żeby to się zatrzymało na owych 7,5MPIX z E-330. a tak to w kolejnych modelach będą chyba wyczarowywać szczegóły w światłach. szkoda że S5 jest z mocowaniem F, oj szkoda.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    no ja też wolałbym żeby to się zatrzymało na owych 7,5MPIX z E-330. a tak to w kolejnych modelach będą chyba wyczarowywać szczegóły w światłach. szkoda że S5 jest z mocowaniem F, oj szkoda.
    Dokładnie. Mam sporo plików z C-4000. Aparat ma swoje wady (walorów więcej) ale mpix nigdy mi nie brakło, chociaż 4 mpix wydawać by się mogło malutko - szczególnie patrząc dzisiejszymi standardami. Obecne kompakty z matrycami po 10 mpix mu nie podskoczą. 7,5 mpix to dla większości zastosowań aż za dużo, więcej nie potrzeba a rozpiętości tonalnej by się przydało. Ostatnio zabrałem w plener znajomą parę ślubną i E-330 - szczegóły białej sukienki mają tendencje do ginięcia w bieli - nie wyobrażam sobie żeby miało być jeszcze gorzej - postęp powinien iść w kierunku zwiększenia owej rozpiętości...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie przeginajcie w druga stronę...

Masz wiecej pixeli, to masz większą swobodę w kadrowaniu, czy choćby obracaniu zdjęcia.

O ile do potrzeb webowych 5mpixów starcza, to jak się chce zrobić większa odbitkę, a plik z E-1 przyjdzie jeszcze obracać, to zaczyna robić się mało pixeli.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów