Panorama świetna.
Panorama świetna.
Cieszę się że panoramka się spodobała bo kolejna opowiastka będzie o jednym z obiektów na niej widocznych...
Mówiłem już że Micheil Saakaszwili jest wizjonerem? nie? to mówię i pewnie nie jeden raz jeszcze powiem. Ten polityk wykształcony i obyty na zachodzie chciałby widzieć Gruzję jako nowoczesny, europejski kraj... a skoro w europejskich miastach modne są kładki dla pieszych ponad rzekami owe miasta przecinającymi (vide Frankfurt czy Kraków) to i w Tbilisi kazał taką postawić...
61.
62.
Kładka nosi nazwę Mostu Pokoju, ale oponenci (byłego już) prezydenta szybko ochrzcili ją mianem podpaski. Tradycjonalistom gruzińskim nie przypadł widać do gustu ten nowoczesny styl...
63.
I tak chodząc sobie po owym moście, pomyślałem że dużą radochę miałby nasz helmuth ... te łuki, zastrzały... ileż by tu było zabawy z prostowaniem i korygowaniem perspektywy
64.
(CDN jutro)
Ciekawie tu jest. Kładka fajna, a 61 i 63 szczególnie interesująco ją prezentują. Pozdrawiam
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
62 i 63, jak dla mnie
spotkałeś gdzieś pomnik st. sierżanta Grigorija Saakaszwiliego z 4pancernych i psa? to jeden ze słynniejszych Gruzinów jakich znam![]()
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Ciekawa foto-opowieść.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
nie pomnika nie spotkałem, nawet nie wiem czy taki jest ale ... ja tam wrócę i jeśli jest to zdjęcia przywiozęAle wielu Gruzinów na hasło "Polska" odpowiada właśnie "Czterech tankistów i sobaka". Popularny był u nich ten film.
Malowniczo ulokowany Klasztor Świętej Trójcy niedaleko Stepancmindy jest jedną z ważniejszych atrakcji turystycznych Gruzji. Nie dziwi więc że "Cminda Sameba" pojawia się we wszystkich programach wycieczek do tego kraju. Jednak mniej doświadczony, mniej dociekliwy czy słabiej merytorycznie przygotowany turysta może nie zauważyć że w programie jest katedra a nie klasztor i nie w górach tylko w lokalizacji zdecydowanie łatwiejszej pod względem kosztów i logistyki bo w centrum Tbilisi.
65.
Katedrę tę też warto jednak zobaczyć. Jest to budowla całkowicie współczesna. Wybudowana jako "świątynia narodowa" w latach 1995 - 2004 (polecam te daty zestawić z kroniką budowy naszej Świątyni Opatrzności Bożej) z ofiar wiernych, a jak plotkują Gruzini głównym i oczywiście anonimowym darczyńcą był Bidzina Iwaniszwili - multimilioner i polityk opozycyjny wobec Saakaszwilego.
Katedra zachwyca urodą a zarazem prostotą. Pierwsze wrażenia po wejściu na plac przed świątynią przywołują skojarzenia z Taj Mahal. I nie są to tylko moje skojarzenia. Skąd one się biorą? trudno powiedzieć. może przestrzeń? może pewna surowość klimatu? a może proporcje budowli?
66.
67.
68.
69.
Świątynia ma dwie główne sale - kościół dolny
70.
i kościół górny
71.
Jak widać, prace dekoracyjne pewnie będą jeszcze jakiś czas trwały bo trudno uwierzyć że ściany nie zostaną pokryte polichromiami.
72.
I jeszcze jedno zdjęcie dziedzińca, w sumie takie mało ciekawe ale "mistrzem drugiego planu" jest na nim Wieża Telewizyjna na górze Mtatsminda - bardzo charakterystyczny i widoczny prawie z całego Tbilisi obiekt.
73.
(CDN po przerwie, niestety, praca wzywa)
Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 1.12.13 o 15:51
fajna ta kładka, na 63 mi osobiście najbardziej się podoba
Dziękuję Odwiedzającym za odwiedziny a szczególnie za pozostawiane wpisy. Wątek jest w dziale zdjęć początkukących więc wszelkie uwagi są mile widziane bo pomagają się poprawiać i doskonalić. A za kilka dni kolejne zdjęcia
P.S. Olympusclub podlinkował wątek do swojego FB. Miła niespodzianka![]()
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|