Strona 8 z 53 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 528

Wątek: Widokówka z Gruzji

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Tbilisi...

Próba pokazania stolicy Gruzji w kilku zdjęciach graniczy z szaleństwem. Tak różnorodne i skontrastowane jest to miasto. Ot, taki przykład, dwa zdjęcia zrobione praktycznie z tego samego miejsca - na prawo wejście do budżetowego ale przyzwoitego i schludnego hotelu

45.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	07-01_Pod_hotelem_1.jpg
Wyświetleń:	496
Rozmiar:	601,6 KB
ID:	105459

a na lewo...

46.

Nazwa:	07-02_Pod_hotelem_2.jpg
Wyświetleń:	509
Rozmiar:	489,6 KB
ID:	105460

Pewnie nie tak były wyobrażenia Wachtanga Gorgasali który w V wieku przeniósł tu stolicę z Mcchety. Pomnik władcy stoi dziś nad brzegiem Mtkwari niedaleko kościoła Metehi.

47.

Nazwa:	07-03_Wachtang_Gorgasali.jpg
Wyświetleń:	495
Rozmiar:	504,0 KB
ID:	105461

W mieście działają dwie linie metra i jest to chyba najbezpieczniejszy sposób przemieszczania się - napisy są umieszczane w alfabetach gruzińskim i łacińskim więc ryzyko pobłądzenia nie jest duże. Co innego niezliczone marszrutki - tu bez pomocy tubylca albo dobrej znajomości "makaroników" ciężko jest wsiąść do tej właściwej.

48.

Nazwa:	07-04_metro.jpg
Wyświetleń:	497
Rozmiar:	393,4 KB
ID:	105462

Miasto przesycone jest zabytkami... kościoły i klasztory, niektóre tak stare że datę ich powstania da się zapisać trzema cyframi, są tak liczne i tak do siebie podobne że wkrótce zaczynają się mieszać daty, wezwania i wydarzenia... Skołowanemu turyście trudno już nawet aparat wyciągnąć by kolejną serię zdjęć zrobić. Ale gdy pojawia się takie kuriozum ...

49.

Nazwa:	07-07_Wieza_zegarowa.jpg
Wyświetleń:	536
Rozmiar:	772,5 KB
ID:	105465

... palec sam naciska spust migawki. A to budowla całkiem współczesna - słynna wieża zegarowa - "reklama" pobliskiego teatru.

Wędrując po uliczkach Tbilisi warto zaglądać do licznych knajpek, restauracji i kawiarni. W jednej z nich moją uwagę zwróciły ni to obrazy ni to instalacje którymi były ściany udekorowane

50.

Nazwa:	07-08_knajpa_1.jpg
Wyświetleń:	502
Rozmiar:	951,3 KB
ID:	105466

51.

Nazwa:	07-09_knajpa_2.jpg
Wyświetleń:	490
Rozmiar:	473,4 KB
ID:	105467

52.

Nazwa:	07-10_knajpa_3.jpg
Wyświetleń:	521
Rozmiar:	533,7 KB
ID:	105468

Nad miastem, wznosi się góra Mtatsminda czasami pisana również jako Mtacminda. Z transkrypcją gruzińskich nazw na język polski jest pewien problem. Niektóre miejsca mają różną pisownię, zależnie czy piszący opierał się na transkrypcji poprzez angielski czy rosyjski. Na owej górze lokowany jest duży park rozrywki z diabelskim kołem.

53.

Nazwa:	07-05_Mtatsminda.jpg
Wyświetleń:	482
Rozmiar:	652,6 KB
ID:	105463

Widoków z tego koła wprawdzie nie podziwiałem ale i ze zboczy Mtatsmindy można całkiem fajną panoramkę miasta zrobić. I tu kolejna dygresja językowa. W polskim nazewnictwie rzeka nad którą lokowane jest miasto nazywa się Kurą. To wprost zapożyczenie z rosyjskiego. Ale Gruzinka, która oprowadzała nas po stolicy zżymała się na tę nazwę. No bo jakże tak, najważniejszą gruzińską rzekę nazywać tak samo jak określa się nieszczególnie szlachetnego ptaka? Więc może pozostańmy przy gruzińskim Mtkwari?

54.

Nazwa:	07-06_Panorama_Tbilisi_z_Mtatsmindy.jpg
Wyświetleń:	519
Rozmiar:	656,4 KB
ID:	105464

(CD oczywiście N)
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Odp: Widokówka z Gruzji

Domyślam się, że z językiem rosyjskim nie ma problemu ?
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

W jakim sensie? u mnie jest problem bo chociaż kiedyś mówiłem bardzo dobrze po rosyjsku to mnóstwo, naprawdę mnóstwo pozapominałem... natomiast fakt, Gruzini są w tym języku komunikatywni. Nawet młodzież. To poniekąd ciekawostka - niby istnieje konflikt rosyjsko-gruziński i w tle czai się jakaś niechęć ale z drugiej strony - wpływ kultury rosyjskojęzycznej jest znaczny. Oglądana jest rosyjska telewizja, słychać rosyjskie piosenki.

Mam wrażenie że Rosjanie dobrze wiedzą że nie każdą wojnę trzeba czołgami wygrywać i dzielnie stawiają opór anglicyzacji w swoich byłych strefach wpływów.

Z kolei niemiecki, którym akurat się najlepiej obecnie posługuję, jest w Gruzji całkowicie bezużyteczny.
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

Warto znać język wroga.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Ha pytałem dlatego, że pomimo tego, że podobnie jak Ty sporo zapomniałem, to jednak potrafię się porozumieć. A pytałem również dlatego, że Gruzja buła jednak długo w rosyjskiej strefie wpływów.
    Fajnna relacja, dawaj dalej
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Fajne foto i przekaz ciekawy.
    Czekam na cd.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

51 i 52 mnie zaciekawiły. a szczególnie symbolika 52. może chodzi o to że ktoś steruje w Gruzji słowem pisanym, treści są jak sterowana marionetka?? a może za dużo się doszukuję, ktoś miał starą maszynę do pisania, sznurek i powiesił to na ścianie.
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

abir - bardzo fajna interpretacja 52. w sumie nie wpadłem na to, potraktowałem to powierzchownie - ktoś rozebrał maszynę i powiesił bebechy na ścianie ale... chyba masz rację, tam jest jakiś przekaz bo media... są zawsze sterowane i manipulowane choć same uważają że to one manipulują...
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Narikała...

Zapowiedziałem zdjęciem nr 29 wycieczkę do twierdzy Narikała (pisane też czasami Narikala) to najwyższa pora to uczynić. Zwłaszcza, że skoro jesteśmy już w starym Tbilisi to na Narikałę można łatwo dotrzeć wygodną i nowoczesną kolejką. Swoją drogą, to Gruzini lubią takie zabawki - podobne, miejskie kolejki funkcjonują i w Batumi i w Kutaisi i pewnie jeszcze w innych miejscach do których wszakże nie dotarłem.

55.

Nazwa:	08-01_Funicular.jpg
Wyświetleń:	464
Rozmiar:	705,9 KB
ID:	105504

Twierdza jest dosyć rozległą zabezpieczoną ruiną. Odrestaurowany jest tylko kościół św. Mikołaja. Początki twierdzy sięgają IV wieku. Później była przebudowywana i rozbudowywana między innymi przez króla Dawida Budowniczego (XII w). Obecne fortyfikacje datowane są na XVI-XVII wiek. W ruinę twierdza popadła w wieku XIX.

56.

Nazwa:	08-02_Naricala.jpg
Wyświetleń:	477
Rozmiar:	531,3 KB
ID:	105505

57.

Nazwa:	08-03_Naricala.jpg
Wyświetleń:	461
Rozmiar:	888,7 KB
ID:	105506

58.

Nazwa:	08-04_Naricala.jpg
Wyświetleń:	476
Rozmiar:	866,6 KB
ID:	105507

Z Narikały rozpościera się ładna panorama miasta

59.

Nazwa:	08-06_Panorama_Tbilisi.jpg
Wyświetleń:	458
Rozmiar:	802,4 KB
ID:	105509

Sama zaś twierdza prezentuje się szczególnie malowniczo po zmroku

60.

Nazwa:	08-05_Naricala.jpg
Wyświetleń:	470
Rozmiar:	600,7 KB
ID:	105508

(CDN wkrótce)
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

kawał historii, panoramka w deche
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów