Nie, robiłem je całkiem oficjalnieale w knajpie było ciemno, a XZ-2 w takich warunkach cudów też nie robi
Jan_S - nie obraź się ale w ostatnich wstawkach brak jest jakiejkolwiek narracji, która była wcześniej. Te pojedyncze strzały nie przemawiają do mnie ani jako pojedyncze zdjęcia (widokówki) ani jako całość opowieści.
OK, słuszna uwaga, wszakże trudno w tych warunkach pisać i opowiadać, a te kilka zdjęć to tak dla potrzymania wątku przy życiu. Wkrótce wracam do Kraju i wracam do opowiadania![]()
Te kościelne, a właściwie cerkiewne też są ciekawe, tylko nie wiadomo gdzie klapnięte, co to za miejsce i dlaczego tak daleko od macierzy.Jakiś opis byłby wskazany.
![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
To cerkiewne to klasztor Motsameta niedaleko Kutaisi, będzie więcej zdjęćz tego miejsca. Klasztor jest bardzo uroczo lokowany...
Wracamy po przerwie
Po co jechać do tej Gruzji? niewielkiego, stosunkowo biednego kraju na Kaukazie, ze słabą infrastrukturą i dziwnym, niezrozumiałym pismem? Jazon z Argonautami popłynął tam po złote runo ale to zamierzchłe dzieje... więc co sprawia że latające tam kilka razy w tygodniu samoloty z Polski są prawie w całości wypełnione?
Gruzja ma po prostu chyba dużo do zaoferowania. Miłośnicy historii, sztuki i zabytków znajdą tam średniowieczne cerkwie i monastyry...
27.
urocze ruiny...
28.
Majestatyczne twierdze...
29.
Niektóre, tak jak twierdza Rabath odbudowane od podstaw i wyglądające nocą jak zamek z "Baśni 1001 nocy"
30.
Klasą samą dla siebie jest średniowieczne skalne miasto Wardzia
31.
Ale Gruzja znana jest też z przyjemnych i niezatłoczonych plaż w Batumi...
32.
... źródeł mineralnych - w tym tego najsłynniejszego w Borżomi.
33.
Gruzja ma bogatą ofertę dla lubiących góry. Czyż nie pięknie jest obudzić się rano i mieć za oknem taki widok:
34.
... a potem pomaszerować łagodną, trekingową ścieżką w kierunku lodowca...
35.
... albo przejechać się wierzchem na małych ale bardzo dzielnych i silnych kaukaskich konikach?
36.
Gdzie góry i górskie rzeki tam nie może zabraknąć okazji do emocji raftingowych.
37.
A na koniec dnia tradycyjna supra czyli biesiada z toastami wznoszonymi przez tamadę.
38.
(CD rzecz jasna N)