Rzeźby fajnie się prezentują. Zarówno w dzień jak i w nocy![]()
Rzeźby fajnie się prezentują. Zarówno w dzień jak i w nocy![]()
The question is, who cares?
Dobiliśmy do 200-go postu w niniejszym wątku. Zaczynałem tę opowieść z pewną nieśmiałością ale miałem nadzieję że Gruzja widziana moimi oczyma sie będzie podobała i nie przeliczyłem się. Ogromną przyjemność sprawia mi dzielenie się z Wami tymi zdjęciami i wspomnieniami a i w drugą stronę, widzę że wiele osób tu z ciekawością zagląda często zostawiając ślad, czy to komentując zdjęcia w wątku czy też poprzez system reputacji. Tak, nie sądziłem że za sprawą takich poniekąd banalnych pstryków moja forumowa reputacja tak wzrośnieZa wszelkie życzliwe uwagi i komentarze serdecznie dziękuję i chociaż opowieść powoli zbliża się do końca postaram się Was jeszcze czymś zaskoczyć. Może się uda
---
W poprzednim wpisie poruszyłem temat zwiedzania Gruzji poza sezonem. W samej rzeczy są w Gruzji miejsca które lepiej zwiedzać gdy nie ma juz tylu turystów. Znacznie lepiej...
Jednym z tych miejsc jest Jaskinia Prometeusza...
241.
Ponieważ wszystkie szczegóły i parametry jaskini można łatwo w internecie znaleźć, nie będę ich tu przytaczał i od razu wstępujemy do podziemnego świata. Poruszamy się wygodnym, betonowym chodnikiem. Cóż, nogami nie czujemy wprawdzie że jesteśmy w jaskini ale oczy nie mogą wprost nasycić się bogactwem barw i różnorodnością skalnych form.
242.
243.
244.
Trasa udostępniania turystom ma nieco ponad kilometr długości. Nazwa "Prometee" wywodzi się z mitu jakoby Prometeusz był za karę w górach Kaukazu do skały przykuty. Cała jaskinia jest bogato i kolorowo iluminowana.
245.
246.
247.
248.
249.
Nic więc dziwnego że kusi fotografów...
250.
W sezonie przez jaskinię przewija się codziennie 1500 - 1800 turystów. W listopadzie było tych turystów może kilkanaście... Spróbujcie sobie wyobrazić że idziecie małą, pięcioosobową grupą. Dwójka poleciała gdzieś za przewodnikiem do przodu. Inna dwójka została jeszcze z tyłu... przewodnik taktownie nie pogania pozwalając cieszyć się wrażeniami ze zwiedzania... i zostajecie nagle sami w olbrzymiej kawernie, gdzie słyszycie tylko swój własny oddech i krople wody spadające ze stropu. Jakże inne są to wrażenia niż wtedy gdy w zorganizowanej grupie, noga za nogą zaliczalibyście kolejny punkt wycieczki...
251.
252.
Wrażenia ze zwiedzania jaskini jeszcze długo i bardzo intensywnie zostają w pamięci...
253.
254.
A kto ma ochotę to za kilka Lari, zamiast wychodzić na powierzchnię na piechotę może wypłynąć łódką. Ale tutaj, trzeba uczciwie przyznać, wrażenie wizualna są zdecydowanie mniejsze
255.
(CDN ale po przerwie, praca wzywa)
Jaskinia robi wrażenie, przepiękne miejsce.
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Jaskinia bardzo ładna. Bardzo![]()
Już się stęskniłem, dawaj następne.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Ciekawe jaskinie a plaza w Batumi dosc kamienista![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
jaskinia świetna, dobrze pokazana
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Fajny wątek, ciekawe i fajnie opisane - obfocone miejsca. Dłuższą lekturę zostawiam sobie zimowe, mroźne wieczory![]()
Jacek
Piękne jaskinie![]()
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant