Matuś, cycki wkoło penisaNo to teraz przebiłeś wszystkich
![]()
Matuś, cycki wkoło penisaNo to teraz przebiłeś wszystkich
![]()
The question is, who cares?
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Troszkę frywolnie się w wątku zrobiło, czasem tak trzeba, ale znów się zrobi poważnie i podniośle bo gdy udać się w dół rzeki Aragwi nad którą ostatnio bawiliśmy, dotrzemy do miejsca gdzie Aragwi łączy swe wody z Mtkwari (zwróćcie uwagę na kolory wody).
120. Widok na Mcchetę z Dżwari
W miejscu owym ulokowana została Mccheta, pierwsza stolica Gruzji, miasto "święte" bo święto miasta (14.10) jest świętem państwowym. W Mcchecie szczególnego znaczenia nabiera ukraińskie przysłowie które jako tytuł wpisu użyłem - bo Mccheta słynna jest z trzech świątyń - Sweti Cchoweli, Samtawro i ulokowanego na wzniesieniu po drugiej stronie rzeki monastyru Dżwari.
121. Dżwari widziane z Sweti Cchoweli
Monastyr Dżwari związany jest z legendą o św. Nino która podobno sama wskazała miejsce w którym ma być wybudowany. Obecna budowla pochodzi z VI w i dla Gruzinów jest tym czym da chrześcijan w Polsce jest Jasna Góra. Monastyr widać z daleka i gdy bogobojny Grzuzin przejeżdża biegnącą w dole autostradą zawsze nabożnie żegna się albo sięga ręką do zawieszonego na lusterku różańca czy medalika.
122.
123.
124.
Nazwę klasztoru można przetłumaczyć jako Monastyr Krzyża - znajdują się tu relikwie krzyża św. Nino
125.
Sweti Cchoweli z XI wieku to jeden z najważniejszych kościołów w Gruzji. Katedra Życiodajnego Drzewa. Całej legendy z katedrą związanej nie będę przytaczał, łatwo można ją znaleźć w sieci. Warto wszak wspomnieć że było to miejsce koronacji i pochówków królewskich (między innymi Wachtanga Gorgasali).
126.
127.
128.
w XVIII wieku otoczono katedrę murami
129.
Samtawro to z kolei klasztor żeński. Główna świątynia pochodzi z przełomu XIII i XIV wieku.
130.
131.
Na terenie klasztoru znajdują się groby pierwszych chrześcijańskich władców Gruzji - króla Miriam i królowej Nano. Tylko nie jest do końca jasne czy owe groby to w tych dostojnych grobowcach...
132.
... czy raczej w maleńkiej cerkiewce z IV wieku.
133.
(CDN)
Ładne miejsca pokazujesz. Ładne te zdjęcia.![]()
Dziękuję za miłe słowo, wpisy i za odwiedzinystaram się by było ciekawie i by coś swojego o tej Gruzji Wam przekazać.
Ciąg dalszy fajnego oglądania. Super![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Czy dalej reagują pozytywnie na Polaków, czy może już im przeszło![]()
och ten Neptun, On ma styl i rozmach![]()
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Ładnie Gruzję pokazujesz![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja