Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: [glee] "Projekt kalendarz 2014 - Wrocławskie Dworce"

diabolique
    Gość

Odp: [glee] "Projekt kalendarz 2014 - Wrocławskie Dworce"

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    "Największy skrót" niezbyt trafiony, ilość klatek nie ma nic do rzeczy (..)
    Przepraszam, co w nim nietrafionego? Ilość klatek ma tu wszystko do rzeczy, bo HDR to sklejanie kilku klatek o różnych ekspozycjach a DRI to sklejanie tej samej klatki wyrawionej na kilka ekspozycji.
    Innymi słowy HDR na swój początek przed fotografowaniem (ustalasz ile klatek i z jakim skokiem ekspozycji robisz), a DRI powstaje po fotografowaniu - na komputerze suwasz suwakiem ekspozycji i wyrawiasz na różnych ustawieniach.
    Szanowny forumowiczu fret, jeśli uważasz jakąś tezę za fałszywą lub nietrafioną, to bądź na drugi raz konkretny i podaj właściwą interpretację zamiast rzucać tekstem "niezbyt trafiony". Bądź rzetelny w swojej krytyce.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Wracajac do fotek, dobrze, ze autor napisal, iz to fanaberia.
    Kadry jakies takies, duza czesc mi nie lezy.
    Kalendarz kojarzyl mi sie zawsze z fajna trescia (patrz chocby Olkowy).
    Oczywiscie, wszystko to rzecz gustu.
    Na ten przyklad ja jak co roku robie kalendarz z dzieciakami dla rodziny

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Wracajac do fotek, dobrze, ze autor napisal, iz to fanaberia.
    Kadry jakies takies, duza czesc mi nie lezy.
    Cale zycie stac nie bedziezadna czesc czy duza czy mala.
    A jesli juz fanaberia i kadry nie takie to moze szopa zatrudnic,nie mowie o jeleniu na peronie ale ociupinke "artyzmu"Załącznik 104535Załącznik 104536

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Przepraszam, co w nim nietrafionego? Ilość klatek ma tu wszystko do rzeczy, bo HDR to sklejanie kilku klatek o różnych ekspozycjach a DRI to sklejanie tej samej klatki wyrawionej na kilka ekspozycji.
    Innymi słowy HDR na swój początek przed fotografowaniem (ustalasz ile klatek i z jakim skokiem ekspozycji robisz), a DRI powstaje po fotografowaniu - na komputerze suwasz suwakiem ekspozycji i wyrawiasz na różnych ustawieniach.
    Szanowny forumowiczu fret, jeśli uważasz jakąś tezę za fałszywą lub nietrafioną, to bądź na drugi raz konkretny i podaj właściwą interpretację zamiast rzucać tekstem "niezbyt trafiony". Bądź rzetelny w swojej krytyce.
    Szkoda czasu na bicie piany. Pisz do gości z DXO, oni oferują "single shot HDR (RAW only)" i nie pisz elaboratów o wywoływaniu RAW-ów, bo klatka jednak jest jedna.

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Szkoda czasu na bicie piany. Pisz do gości z DXO, oni oferują "single shot HDR (RAW only)" i nie pisz elaboratów o wywoływaniu RAW-ów, bo klatka jednak jest jedna.
    Napisałem w temacie dwa zdania. Jeśli to dla ciebie już "elaborat" to nie będę cię nakłaniał do czytania definicji.

Ale może ktoś inny się zainteresuje i ->kliknie<-
    EOT

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria

Moim zdaniem lepiej byłoby zaprezentować co miesiąc inną stację - dwa razy jest Wrocław Główny, o ile rzecz jasna jest ich w mieście 12. Co do samych fot nie będę się wypowiadał jest to Twój wybór.

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Krótko odpowiadając - przykładowo lipiec maj kwiecień to hdr'y ; ) - E-3 to nie demon jakby mogło się wydawać z zestawienia nieba i ciemniejszych partii.

Co do DRI nie do końca miałem rozeznanie w tejże technice - nadrabiam.

Co do fajności treści to kolej może i jest nieciekawa ale jak się żyje tematem na codzień to... nawet kozioł oporowy ma w sobie wiele mleka. Nie mam ambicji dawać cioci Irenie tychże zdjęć tylko dlatego że to moje foty - kalendarz o ile powstanie będzie adresowanych do kogoś kogo zaciekawi - zresztą będąc troszkę uszczypliwym Janeczka powiem że niekoniecznie jego dzieci były by dla mnie interesujące (może dla przedstawicieli lokalnej parafii owszem)... poprosiłem jedynie o ocenę zdjęć jako takich a nie o zasadność wyboru tematyki.

---------- Post dodany o 22:52 ---------- Poprzedni post był o 21:59 ----------

To nie jest jedyny branżowy kalendarz który rozważam - kolekcjonuje stare pocztówki (wydane do 1945 roku) w tematyce wrocławskich dworców i po starannym zeskanowaniu i wyselekcjonowaniu również postanowiłem ułożyć część zbiorów w 12 miesięcy - oto efekt:

styczeń
    luty
    marzec
    kwiecień
    maj
    czerwiec
    lipiec
    sierpień
    wrzesień
    październik
    listopad
    grudzien
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem