coś czułem że taka będzie odpowiedź, ale spróbować było moim zdaniem warto
![]()
coś czułem że taka będzie odpowiedź, ale spróbować było moim zdaniem warto
![]()
Główną zaletą tych zdjęć jest głębia kadru - wycinanie samochodów całkowicie spłyca kompozycję, pomijam fakt, że w tym po prawej przepał od lampy po takim kadrowaniu staje się głównym elementem kompozycji. Zresztą zbyt dużo zbędnych źródeł światła jest wadą tych nocnych zdjęć - więc nie ma potrzeby jeszcze ich dodatkowo eksponować.
[12] Mam jeszcze jedne zdjęcie zrobione w złych warunkach zaraz po zakupie Olka. Bawiłem się trochę Lightroomem no i wyszło mi coś takiego jak poniżej.
Olympus OM-D E-M5 | Olympus 12-50| Olympus 45mm f/1.8 | Panasonic Leica 25mm f/1.4
To zdjęcie jest chyba najciekawsze z całego wątku.![]()
dzarro - ja Ciebie nie rozumiem, ale na szczęście nie muszę![]()
[13] Portret Małżonki, proszę o opinie czy poprawne i co byście zmienili. Dziękuję.
Ostatnio edytowane przez d4rk89 ; 19.11.13 o 13:32 Powód: błąd
Olympus OM-D E-M5 | Olympus 12-50| Olympus 45mm f/1.8 | Panasonic Leica 25mm f/1.4
użyłbym 45/1.8 i kadrował albo trochę bliżej (portret "Żona") z niską wartością przysłony wybierając neutralne tło, albo trochę dalej, żeby objąć całą postać, z większą przysłoną (portret "Żona na polu"). Do tego robiłbym zdjęcie mając słońce za plecami, żeby uniknąć cieni na twarzy (ew. lekko doświetlił lampą?).
ale to ja i to by było moje zdjęcie![]()
Nie miałem jeszcze wtedy Olka 45mm 1.8, to było kitem robione. Co do cieni to nie miałem trochę wyjścia bo jakby obrócić się w lewo to widok nie był zbytnio ciekawy![]()
Ostatnio edytowane przez d4rk89 ; 19.11.13 o 13:47
Znawcą nie jestem ale:, kolory nie bardzo, szczególnie na twarzy, droga prowadi w mocny punkt i drzewo po lewej to najpierw widzi się na tym zdjęciu, pokombinuj z wykadrowaniem by jak najmniej innych elementów przyciągało wzrok niż żona.