Strona 9 z 29 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 282

Wątek: Czy ktoś jeszcze pamięta dlaczego robi zdjęcia...?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Odp: Czy ktoś jeszcze pamięta dla czego robi zdjęcia...?

Na temat fot Dobasa jest naprawdę wiele opinii bardzo różnych. Nie mówię o naszym forum. Ja go tam lubię (choć nie znam) bo mam często wzór do gonienia, że tak powiem, i coś do pooglądania z przyjemnością. Co do jego fot na FB to nie dawałbym tego za przykład. Zresztą temat FB jako jakiegokolwiek argumentu w tym wątku jest dla mnie osobiście zbędny. Zostańmy przy naszym forum i naszej galerii

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Saboor - jako forumowicz z małym stażem mogę stwierdzić, że ta dyskusja nie zmieni tego co mi się podoba a co nie. Ja też czasami zastanawiam się dlaczego na przykład Ty (lub ktoś inny uznany za godnego ) daje jakiemuś zdjęciu 5 gdy moim zdaniem zasługuje może na 2 lub 3. Może Ci się po prostu podoba? A może to jakiś żart? Albo jeszcze inny powód, bo to, że to ja mam zły gust nie dopuszczam nawet do rozważań Często po prostu nie unikniemy skrajnych ocen bo różnie na zdjęcia patrzymy i z różnych powodów oceniamy.

Co do galerii to ja mam do niej trochę inne podejście. Szkoda, że wiele osób zupełnie z niej rezygnuje i nic nie wstawia. Dla mnie galeria jest wizytówką nawet nie Forum ale właśnie Forumowiczów. Gdy ktoś się wypowiada na temat zdjęć, obróbki, kadrowania a nawet sprzętu to lubię sobie popatrzyć na jego profil fotograficzny aby skonfrontować to co pisze z tym co udaje mu się osiągnąć.

Galeria publiczna to już inna bajka - tu powinny być najlepsze prace i chyba takie są skoro dostają tyle 4 i 5 aby się w niej znaleźć.
    Sam drogi persie sobie odpowiedziałeś na pytanie: dlaczego taka ocena a nie inna, dodam jeszcze: może widzimy w jednym zdjęciu dwa różne kadry?
    czasem to są żarty patrz k@czy i jego "Biały miś.."
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Wiem, że odpowiedziałem ale również starałem się odpowiedzieć na Twoje stwierdzenie czy ktoś w związku z tą dyskusją zastanowi się zanim wrzuci kiepską fotkę. Moim zdaniem nie bo zanim ją wrzuca to uważa ją za dobrą i nadającą się do wrzucenia. Po wrzuceniu dowiaduje się, że się mylił

Ta dyskusja z tego co widzę to spowodowała jedynie trochę większy wysyp gorszych ocen w galerii w ostatnich dniach. Część zwłaszcza starszych użytkowników postanowiła być bardziej jak mniemam surowa niż dotychczas Część źle ocenionych fotek zniknęło wraz z komentarzami, a po kilku dniach sytuacja się uspokoi i będzie można wrzucać bez stresu nowe fotki

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Wiem, że odpowiedziałem ale również starałem się odpowiedzieć na Twoje stwierdzenie czy ktoś w związku z tą dyskusją zastanowi się zanim wrzuci kiepską fotkę. Moim zdaniem nie bo zanim ją wrzuca to uważa ją za dobrą i nadającą się do wrzucenia. Po wrzuceniu dowiaduje się, że się mylił

Ta dyskusja z tego co widzę to spowodowała jedynie trochę większy wysyp gorszych ocen w galerii w ostatnich dniach. Część zwłaszcza starszych użytkowników postanowiła być bardziej jak mniemam surowa niż dotychczas Część źle ocenionych fotek zniknęło wraz z komentarzami, a po kilku dniach sytuacja się uspokoi i będzie można wrzucać bez stresu nowe fotki
    Taka gmina... .
    edit:
    Co do znikniętych fot: zależy od człeka nie dawno koleżanka zebrała strraszne oceny i .... fota jest! Bo czemu ma nie być?
    A inny koleżanek po jednej kiepskiej ocenie zniknął fotę bo? Bo tak.
    Od człeka zależy.
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 12.11.13 o 13:37
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Taka gmina... .
    edit:
    Co do znikniętych fot: zależy od człeka nie dawno koleżanka zebrała strraszne oceny i .... fota jest! Bo czemu ma nie być?
    A inny koleżanek po jednej kiepskiej ocenie zniknął fotę bo? Bo tak.
    Od człeka zależy.
    patrząc na to z mojego punktu widzenia,(odnosząc się cały czas do tegoż wątku) to te znikające kiepskie foty z galerii to pozytywny objaw.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    patrząc na to z mojego punktu widzenia,(odnosząc się cały czas do tegoż wątku) to te znikające kiepskie foty z galerii to pozytywny objaw.
    Tak i jednocześnie nie.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

hmm, no to chyba zaprzeczasz sam sobie...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

niezła dyskusja z tego wyszła

Sztampowość, rutynowość w kadrowaniu jest nie do uniknięcia. Każdy z nas patrzy w pewien sposób na rzeczywistość, kadruje ją na swój sposób i jest zazwyczaj rozpoznawalny, oczywiście jesli ma swój własny "styl". Większość pstrykaczy ma styl taki jak wszyscy, ot wali foty jak leci, coś się tam wybierze. Niektórzy mają jako takie pojęcie o złotym podziale i to kadrowanie już wygląda trochę lepiej. Niewielki odsetek ma pojęcie nie tylko o złotym podziale, ale i o zasadach komponowania kadru i jeszcze mniejszy odsetek potrafi to robić "w locie". Może to oklepane co napisałem i napiszę, ale zrobione jest już tyle zdjęć, że zabłyśnięcie czymś zupełnie nowym (w sensie kadrowania) jest nierealne. Jedyne co nas może wyróżniać to okoliczności przedstawione na fotografiach, światło, obiekty. Potem i tak 99% z nas siada do szopy i majstruje A tak naprawdę chodzi o to, by to co wyjdzie z aparatu wymagało jak najmniej majstrowania Im mniej do roboty, a efekt surowy lepszy, tym lepszy fotograf

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Myślę że czasem tak trzeba(usunięcie foty) choć nie powinno się tego stosować nadmiernie. Wstawienie foty do galerii to chęć pokazania obrazu, który często uznaje się za ciekawy. Odbiór foruowy takiego obrazu, daje do myślenia, ale......
    Skala wygłupów w komentach czasem poraża. I nie chodzi tu tylko o weryfikacje obrazu w wersji dobry/zły. Takie "wygłupy" są smutnym obrazem każdego forum.
    Jest jeszcze kwestia samooceny gdy się już ten obraz w galerii zobaczy i dojdzie do wniosku (przed ocenami) że jednak to nie to.
    Co by nie powiedzieć, szacun dla Saboora za założenie wątku, bo dyskusja jest bardzo ciekawa.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    hmm, no to chyba zaprzeczasz sam sobie...
    Nie, bo Widzisz: Pozytywnie że znikają ale z drugiej strony(jak mawia mądra księga) trzeba też
    umieć unieść ten ciężar, czy jak kto woli wziąć na klatę krytyczne opinie. Tak sobie wykoncypowałem biorąc za wzór
    Tewji Mleczarza.