Wniosek jest inny. Po co dawać 1/5 wszystkich punktów w teście za funkcję, której nie trzeba realizować?Zamieszczone przez suchar
To jak by oceniać przydatność konia do pracy w polu po kolorze jego grzywy.
Pozdrawiam
Wniosek jest inny. Po co dawać 1/5 wszystkich punktów w teście za funkcję, której nie trzeba realizować?Zamieszczone przez suchar
To jak by oceniać przydatność konia do pracy w polu po kolorze jego grzywy.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Racja, jesli chodzi o test to oczywiscie, ze tak. Chodzilo mi jednak ogolnie o filtry UV w zastosowaniu z cyfrakami.Zamieszczone przez RadioErewan
Dopiszę jeszcze, że B&W zajął by 1 miejsce, a nie 3. Nie chce mi się dalej sprawdzać, co panom wyszło w teście.
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Nic dziwnego.Zamieszczone przez RadioErewan
Pisząc to podałeś w wątpliwość sens tego testu![]()
Napisałem mały komentarz między innymi zwracając uwagę, że w ocenie filtra nie wzięto pod uwagę wpływu filtra na kontrast oraz barwę. Komentarz został usuniętyWłazi tyłków nie usunęli. Kolejny portal z towarzystwem wzajemnej adoracji
![]()
może użytkownik Arek_O, jeszcze wróci i napisze co to za chochliki mają w serwisie, jeżeli wszędzie są tak rzetelni to ja dziękuje
było sobie życie
Chcialem zrobic test i napisac "Czy jesli napisze, ze ten test jest nierzetelny i podam przyklady, to usuniecie moj komentarz?", ale trzeba sie tam zarejerstrowac, zeby moc pisac... :/Zamieszczone przez The z00m
A tak BTW. to wlasnie zauwazylem, ze na stronie optyczne.pl jest box "Partnerzy", a w nim banner do sklepu fotozakupy z... sprzetem OlympusaNa bannerze widac E-1 z gripem, 50-200, 90-250 i troche innego sprzetu. To Ci niespodzianka
Sorry za OT.
Witam !
A tak przy okazji tematu filtrów co sądzicie o firmie RODENSTOCK.
Czy warto kupić ich filtry . Myślę o polaryzacyjnym i może jakiejś szarej połówce.
Pzdr
Dla mnie stosowanie UVki jako ochrony na obiektyw jest bez sensu. To ma byc oslona przed czym ? Przed dotykiem ręką (np. dziecka) to lepiej zalozyc tulipana. Przed deszczem? Przed burzą piaskową (tylko kto foci w takich warunkach)? Przed sniegiem (pewnie juz kazdy ma 14-54 do mokrych warunkow)?
Dla mnie zabezpieczenie oznacza zabezpieczenie przed uszkodzeniem (porysowaniem) obiektywu. Konia z rzędem temu kto po zalozeniu UVki na swoj obiektyw juz jest zwolniony z dbania o sprzet zeby nie został zniszczony w inny sposob anizeli od frontu (czyli od soczewki). Wada sa bliki ktore generuje taka soczewka. Jasne ze im drozsza (lepsza) tym mniejsze ale są i mogą sie pojawić nawet w najdroższym (niekoniecznie najlepszym) filtrze.
...był Olek jest A6000
Kisi, jeśli ktoś nie jest milionerem i łazi z aparatem gdzie popadnie to jest ryzyko uszkodzenia soczewki. Z tego co czytałem kolega Motoko już to przetestował na własnej skórze. Więc jeśli kupisz obiektyw za 2-3 tysiaki to lepiej zainwestować jeszcze w dobrą UV-kę, która do redukcji promieni uv jest bez sensu ale na ochronę nadaje się znakomicie. Test utwierdził tylko mój wybór, na jednym obiektywie mam Hoyę HMC Super, na 14-54 Marumi WPC. Ale każdy ma własne zdanie i ryzykuję własnym sprzętem![]()