Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Test 20 filtrów UV na Optyczne.pl

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Zastanawiające, że mój komentarz na optycznych wymoderowano .

Wniosek jest prosty: w cyfrakach UVka sluzy tylko jako ochrona.
    Wniosek jest inny. Po co dawać 1/5 wszystkich punktów w teście za funkcję, której nie trzeba realizować?
    To jak by oceniać przydatność konia do pracy w polu po kolorze jego grzywy.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar

Wniosek jest prosty: w cyfrakach UVka sluzy tylko jako ochrona.
    Wniosek jest inny. Po co dawać 1/5 wszystkich punktów w teście za funkcję, której nie trzeba realizować?
    To jak by oceniać przydatność konia do pracy w polu po kolorze jego grzywy.
    Racja, jesli chodzi o test to oczywiscie, ze tak. Chodzilo mi jednak ogolnie o filtry UV w zastosowaniu z cyfrakami.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Dopiszę jeszcze, że B&W zajął by 1 miejsce, a nie 3. Nie chce mi się dalej sprawdzać, co panom wyszło w teście.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Oleryk
    Gość
    Filtry UV zaleca się stosować w górach ze względu na to, że na filmie (który był na UV wrażliwy) obraz z promieniowania UV ogniskował się w innym miejscu jak z promieniowania widzialnego. W ten sposób powstawały duszki. Taka aberracja chromatyczna dla długości fal niewidzialnych dla nas niewrażliwym na UV okiem. Zakręcenie UV na dużej wysokości niwelowało ten problem. Powyżej 3500 m ilośc promieniowania UV jest na tyle duża, że szkło obiektywu nie filtruje wszystkiego i tam te dodatkowe obrazy powstawały. Matryce nie rejestrują UV i nie ma tego problemu.

Pozdrawiam
    Nic dziwnego.
    Pisząc to podałeś w wątpliwość sens tego testu

The z00m
    Gość
    Napisałem mały komentarz między innymi zwracając uwagę, że w ocenie filtra nie wzięto pod uwagę wpływu filtra na kontrast oraz barwę. Komentarz został usunięty Włazi tyłków nie usunęli. Kolejny portal z towarzystwem wzajemnej adoracji

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    może użytkownik Arek_O, jeszcze wróci i napisze co to za chochliki mają w serwisie , jeżeli wszędzie są tak rzetelni to ja dziękuje
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Napisałem mały komentarz między innymi zwracając uwagę, że w ocenie filtra nie wzięto pod uwagę wpływu filtra na kontrast oraz barwę. Komentarz został usunięty Włazi tyłków nie usunęli. Kolejny portal z towarzystwem wzajemnej adoracji
    Chcialem zrobic test i napisac "Czy jesli napisze, ze ten test jest nierzetelny i podam przyklady, to usuniecie moj komentarz?", ale trzeba sie tam zarejerstrowac, zeby moc pisac... :/

A tak BTW. to wlasnie zauwazylem, ze na stronie optyczne.pl jest box "Partnerzy", a w nim banner do sklepu fotozakupy z... sprzetem Olympusa Na bannerze widac E-1 z gripem, 50-200, 90-250 i troche innego sprzetu. To Ci niespodzianka Sorry za OT.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Witam !

A tak przy okazji tematu filtrów co sądzicie o firmie RODENSTOCK.
    Czy warto kupić ich filtry . Myślę o polaryzacyjnym i może jakiejś szarej połówce.

Pzdr

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dla mnie stosowanie UVki jako ochrony na obiektyw jest bez sensu. To ma byc oslona przed czym ? Przed dotykiem ręką (np. dziecka) to lepiej zalozyc tulipana. Przed deszczem? Przed burzą piaskową (tylko kto foci w takich warunkach)? Przed sniegiem (pewnie juz kazdy ma 14-54 do mokrych warunkow)?
    Dla mnie zabezpieczenie oznacza zabezpieczenie przed uszkodzeniem (porysowaniem) obiektywu. Konia z rzędem temu kto po zalozeniu UVki na swoj obiektyw juz jest zwolniony z dbania o sprzet zeby nie został zniszczony w inny sposob anizeli od frontu (czyli od soczewki). Wada sa bliki ktore generuje taka soczewka. Jasne ze im drozsza (lepsza) tym mniejsze ale są i mogą sie pojawić nawet w najdroższym (niekoniecznie najlepszym) filtrze.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Podkarpackie
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Kisi, jeśli ktoś nie jest milionerem i łazi z aparatem gdzie popadnie to jest ryzyko uszkodzenia soczewki. Z tego co czytałem kolega Motoko już to przetestował na własnej skórze. Więc jeśli kupisz obiektyw za 2-3 tysiaki to lepiej zainwestować jeszcze w dobrą UV-kę, która do redukcji promieni uv jest bez sensu ale na ochronę nadaje się znakomicie. Test utwierdził tylko mój wybór, na jednym obiektywie mam Hoyę HMC Super, na 14-54 Marumi WPC. Ale każdy ma własne zdanie i ryzykuję własnym sprzętem