Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 115

Wątek: Pamietacie o prawie golej na cmentazu na prawie sesji??

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Odp: Pamietacie o prawie golej na cmentazu na prawie sesji??

Temat jest po prostu kontrowersyjny. Z jednej strony wiele osób jest oburzonych tym co zrobił wspomniany gość i modelka, a z drugiej nawet nie mrugną okiem bo coś wydaje się "normalne", bo tak było zawsze lub co gorsza lepiej schować głowę w piasek. Kwestia grobów, pochówków, zwłok itd. zawsze budziła i będzie budziła kontrowersje. Niestety w kwestiach wiary i zachowań międzyludzkich jesteśmy bardzo zakłamanym społeczeństwem i raczej nieprędko się to zmieni.
    Osobiście uważam, że cała sprawa była niesmaczna i raczej nie powinni takiej sesji robić. Niemniej dużo bardziej mnie bulwersuje fakt niszczenia grobów i kradzieży na cmentarzach niż to. Tak w ramach sportu grzebnąłem szybko w sieci i teraz można by sobie zadać pytanie jak zachowałoby się nasze społeczeństwo w przypadku takich nagrobków:
    1. http://photo.net/photodb/photo?photo_id=1148503
    2. http://www.onlineweblibrary.com/blog/?p=823
    3. http://www.marilynztomlins.com/artic....Ravf4QR1.dpbs (grób Oskara Wilde'a w treści)

Podejrzewam, że skończyłoby się tak http://www.dziennikzachodni.pl/artyk...ecia,id,t.html a sprawcami byliby najbardziej zagorzali obrońcy moralności popadając jednocześnie w drugą skrajność.

Jak już napisałem temat jest kontrowersyjny. Zmarłym i miejscom pochówku należy się szacunek. Tylko granica pomiędzy tym co jest stosowne a co nie jest niestety bardzo cienka. Co nas bardziej w tej sytuacji bulwersuje? To że kobieta rozebrała się na cmentarzu, czy sam fakt nagości? W końcu wg słów Biblii zostaliśmy stworzeni na obraz Boga. Czy zatem sama nagość powinna tutaj wywoływać nasze oburzenie? Chyba nie, bo w wielu wypadkach nie wywołuje. Praktycznie wszystkie obrazy i rzeźby przedstawiające Adama i Ewę pokazują nam nagiego mężczyznę i nagą kobietę. Mnóstwo z nich znajduje się w kościołach. Czy czujemy się oburzeni i ktoś protestuje? No przecież nie, bo większość z nich powstało, het tam kiedyś i poza tym są to tylko obrazy, figury i nie jesteśmy w stanie ich przypisać do konkretnych osób.

PS.
    W sumie broniłem się, żeby wypowiadać się w tej sprawie, ale znowu mnie poniosło. Jeśli ktoś się ze mną nie zgadza, trudno. Może mnie spalić na stosie.
    The question is, who cares?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

A ja twierdzę, że uczuć nie można obrazić, więc na pewno nie jest to granicą sztuki. Granicą dobrego smaku? Może... Ale za kiepski gust nie wytacza się procesów sądowych.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A ja twierdzę, że uczuć nie można obrazić, więc na pewno nie jest to granicą sztuki. Granicą dobrego smaku? Może... Ale za kiepski gust nie wytacza się procesów sądowych.
    Nie będę się tu wypowiadać, moja opinia jest znana i niezmienna.
    Uczucia to jedno, a uczucia religijne to drugie. To taki skrot myślowy. Technologia cenzurowania postępowania innych.Na forum o polityce i religii nie rozmawiamy...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Ahutta, moim zdaniem przykłady które podałeś, nie dotycza tematu dyskusjii. A dlaczego? Ano dla tego, że cała dysputa dotyczy rozbieranej sesji na cmentarzu, gdzie ani fotograf, ani modelka (tak podejrzewam) nie robią tego w miejscu pochówku swoich bliskich, tylko w wybranych z tego czy innego powodu, zupełnie obcych emocjonalnie im miejscach. Natomiast twoje przyklady dotyczą nagrobków wykonanych w formie jaką wybrali albo sami zmarli jeszcze przed smiercią, albo bliskie im osoby. I jest to ich indywidualna sprawa, w jakiej formie mają nagrobki.
    Niemniej jednak gdybym spotkał na grobie moich bliskich fotografa z modelką, którzy bez mojej wiedzy i zgody urządzili sobie w tym miejscu sesję, to podejrzewam, że choc z natury jestem człek spokojny, to poprostu fotograf najpierw dostał by po ryju, a potem skończył by sesje na komisariacie razem ze swoja modelką.
    Oczywiście osobnym tematem jest sprawa nagosci na cmentarzu. Wedle twojej wypowiedzi, w niedziele ksiądz nago prowadzący mszę w kościele tez nie powinien nikogo bulwersować, przecież tak go stwórca stworzył. Mnie by to raczej zbulwersowalo, chociaż do kościoła nie chodzę. Są moim zdaniem miejsca, gdzie pewnych rzeczy nie powinno się robić , chociażby ze względu na inne osoby które tam przebywają.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Dla każdego granica przebieg w innym miejscu i stąd kontrowersje.
    Teraz dopiero obejrzałem sobie te zdjęcia i mną nie wstrząsnęły. A jak ktoś pisze o "skakaniu po grobach" to chyba trochę nadużywa znaczenia słowa "skakać". Ja tam skakania nie widzę.
    Wolałbym osobiście taki "wandalizm". Acha i chętnie zaproszę na taka sesję na swój grób.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Proszę bardzo inny przykład http://fashionista.com/2012/07/first...-fashion-book/
    A co do księdza, to jeśli o mnie chodzi, to może się nawet wysmarować miodem i obsypać pierzem z poduszki byleby mądrze gadał.

Natomiast potwierdzasz to co napisałem, granica jest w tym przypadku tak cienka, że nigdy nie wiadomo kiedy zostanie przekroczona, bo to co nie ruszy 10 osób, spowoduje oburzenie 10 kolejnych i trzeba się 100 razy zastanowić czy kroki jakie podejmiemy zostaną zaakceptowane lub prawidłowo zinterpretowane.
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Natomiast potwierdzasz to co napisałem, granica jest w tym przypadku tak cienka, że nigdy nie wiadomo kiedy zostanie przekroczona, bo to co nie ruszy 10 osób, spowoduje oburzenie 10 kolejnych i trzeba się 100 razy zastanowić czy kroki jakie podejmiemy zostaną zaakceptowane lub prawidłowo zinterpretowane.
    Czyli w wielu przypadkach nie należałoby działać bo 1000 osób to nie ruszy, ale zawsze się znajdzie 1, której coś tam się nie będzie podobało i co wtedy z tym zrobić?
    Ciężka sprawa i wg. mnie sąd podszedł do tematu całkiem sensownie. Cmentarz i stare, "klimatyczne" nagrobki stanowią tylko tło, spokoje, wyciszone, modelka jest fajnie sfotografowana i zdjęcia maja ciekawy klimat, a połnagośc modelki dobrze zgrywa się z tym spokojem i wyciszeniem starego cmentarza i można interpretować ją, że wobec Boga/boga/śmierci wszyscy jesteśmy nadzy, odkryci.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Natomiast potwierdzasz to co napisałem, granica jest w tym przypadku tak cienka, że nigdy nie wiadomo kiedy zostanie przekroczona/.../.
    Ależ wiadomo już o tym pisałem: cmentarz to miejsce wiecznego spoczynku od zawsze. Kościół, meczet, synagoga etc. miejsca spotkania z bóstwem.
    Obojętne jakie to miejsce będzie ma swoją rolę do spełnienia nomen-omen wyznaczoną przez społeczeństwo
    a kontynuowaną i chroniona przez etykę i normy moralne rządzące w danej społeczności.
    Oczywiście, zawsze znajdzie się jakaś miernota, która za pomocą skandalu zachce wybić się z depresyjnego poziomu swej egzystencji. Jeżeli ma takie parcie
    na szkło i "odwagę" zaproponuję temu "mu" sesyjkę na poligonie podczas ostrego strzelania artylerii(też miejsce nie to ale jakie emocje )
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Szarpanina bez sensu.
    Przede wszystkim, mało kto zwrócił uwagę na to, że ta nekropolia jest zbiorem kilku/nastu macew gdzieś w lesie, zagubiona i zapomniana przez świat, ludzi i Boga pewnie też.
    Druga sprawa, byliście kiedyś na cmentarzu żydowskim przy chociażby Powązkowskiej? Poza nielicznymi, groby wyglądają podobnie jak te w lesie. Zapomniane, porzucone, zaniedbane. A przecież środek miasta, cmentarz ogrodzony, ma swoich opiekunów. Żydzi jednak nie dbają o takie rzeczy. Nie mają zakodowanego tak jak my chodzenia "na groby", odwiedzania i całego tego obrządku.
    Dlatego też argumentowanie, że zrobili sobie sesję w miejscu, w którym inni szukają ciszy, skupienia, modlą się itd jest trochę nie trafione. Tam raczej nikt nie chadza, chyba że zabłądzi.

Jedyne co w tej sprawie może być kontrowersyjne czy bulwersujące to fakt, że zdjęcia najwyższych lotów nie są a sam klimat sesji z miejscem niespójny. Osobiście chętnie zobaczyłbym coś takiego, w odrobinę mrocznym klimacie wykonane np na warszawskich starych Powązkach. Tam jest takie tło, że nie ma zmiłuj, efekt musi być dobry.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Tam raczej nikt nie chadza, chyba że zabłądzi.
    I chyba oni tam wlasnie zabladzili.

Pewnych rzeczy po prostu w pewnych sytuacjach,miejscach sie nie robi.Tak jak nie dlubie sie w nosie np. przy stole w trakcie obiadu.Nie robi sie nie dlatego,ze to jest zabronione odpowiednim paragrafem.Ci co odrobine kultury posiadaja rozumieja pewne zasady,zasady ludzkie,te nie podporzadkowane paragrafom ale po prostu etyce.Nie wszystko co jest nie zabronione jest jest dopuszczalne.Jest jeszcze nad paragrafem etyka.Ona jest w pewnych kregach wyzej stawiana o wszelkich kodeksow prawnych.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 31.10.13 o 19:41