Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Pierwszy chrzest (bojowy)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Podkarpackie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Robert, ostrzyłeś AF czy w Manualu, jakieś takie mydlane wyszły. Kiedyś robiłem zdjęcia z chrztu znajomym zwykłym Olkiem 5060 i wydaje mi się że efekty były lepsze ( może dlatego że ten kompakt ma jasny obiektyw i stosunkowo mocną lampę ). Myślę, że nerwy trochę Cię przyblokowały

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lgrzechu!!!
    Robert, ostrzyłeś AF czy w Manualu, jakieś takie mydlane wyszły. Kiedyś robiłem zdjęcia z chrztu znajomym zwykłym Olkiem 5060 i wydaje mi się że efekty były lepsze ( może dlatego że ten kompakt ma jasny obiektyw i stosunkowo mocną lampę ). Myślę, że nerwy trochę Cię przyblokowały
    E-500 + 14-45 + manual + reporterka = Mission Impossible
    Leciałem na AF, ale podczas samego chrztu z nieznanych mi powodów 14-45 pomimo wspomagania AF czasami przestrzeliwał Poza tym ten obiektyw jest z natury mydlany. Zdjęcia, które umieściłem zapomniałem wyostrzyć po zmniejszeniu ... stąd wrażenie większego mydła niż było w rzeczywistości ...
    A stres mnie rzeczywiście przyblokował w kościele ... dopiero w domu był luzik
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    RobertW3D ja do focenia w mieszkaniach (itp. zamkniętych pomieszczeniach) korzystam ostatnio z lampy wyzwalanej radiowo, umieszczonej gdzieś w dogodnym kącie pomieszczenia i walącą gdzieś w sufit. Ładnie rozświetla to pokój i nie ma problemu z ustawieniem ekspozycji - robi się to raz i działa . Drugą korzyścią jest brak problemu z przestawianiem palnika gdy zmienia się orientację z pionowej na poziomą i odwrotnie (co przy lampie na aparacie może być nieco denerwujące i/lub spowalniające).
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey
    RobertW3D ja do focenia w mieszkaniach (itp. zamkniętych pomieszczeniach) korzystam ostatnio z lampy wyzwalanej radiowo, umieszczonej gdzieś w dogodnym kącie pomieszczenia i walącą gdzieś w sufit. Ładnie rozświetla to pokój i nie ma problemu z ustawieniem ekspozycji - robi się to raz i działa . Drugą korzyścią jest brak problemu z przestawianiem palnika gdy zmienia się orientację z pionowej na poziomą i odwrotnie (co przy lampie na aparacie może być nieco denerwujące i/lub spowalniające).
    FL50 niestety nie jest wyzwalana radiowo, ale jakoś sobie z nią daję radę Fakt, że kręcenie główką jest czasem średnio szybki (przez ten #@!#% przycisk - kto go wymyślił - pijany samuraj? ) Z ekspozycją w pomieszczeniach (nawet tych dużych) nie mam najmniejszych problemów - walę prosto w sufit (ew za siebie) i problem z głowy - nawet bez stofena nie mam ostrych cieni Poza tym zauważyłem jedną ciekawą prawidłowość - jeżeli AF nie jest prawidłowo złapany, to też bywają problemy z pomiarem światła. Ostatnio robiłem sesję zdjęciową w domu i tam gdzie mam ostre zdjęcia (ZD35 jest boski ), to wszystko wygląda ok, tam gdzie mi przestrzelił albo za szybko nacisnąłem spust tam jest już gorzej ...

A co do samych zdjęć z imprezy? Co myślicie? Ktoś się odważy coś napisać? Byłbym bardzo wdzięczny
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    RobertW3D FL 36 też nie ma wyzwalania radiowego - takie gizmo można jednak bezproblemowo kupić Mam też starą lampę Canon'a Speedlight 430EZ i do niej też wyzwalacz (sam odbiornik). Jak pomieszczenie większe, to ustawiam obie w przeciwnych kątach i nie ma problema

A TUTAJ link gdzie to można dostać (do mnie doszło w pięć dni od zamówienia).
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey
    TUTAJ link gdzie to można dostać (do mnie doszło w pięć dni od zamówienia).
    Ciekawy ten wynalazek To może być rzeczywiście ciekawe rozwiązanie jeżeli dalej będę bawił się w reporterkę Na zdjęciu wygląda to tak jakby nie przeszkadzało wbudowanej lampie - czy w tej sytuacji da się z niej skorzystać?
    Pozdrawiam, Robert

Awatar kalutor
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Chrzest bojowy zaliczony na pięć. Czasem tylko kadrowanie kuleje. Ale zdjęcie nr. 13 to rewelka, spokojnie mogłoby być wykorzystane do artykułu np " Wprost", "Polityka".