Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 69

Wątek: Om-d M5 czy ...

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Odp: Om-d M5 czy ...

Jakby mnie było stać, to pewnie bym zamienił. Kwestia tego, czy stać nas na zapłacenie za pewne ulepszenia.

E-PL5 przy bardziej spokojnym użyciu spokojnie wystarczy. Nie każdy potrzebuje wizjera, uszczelnień, czy reszty udogodnień.
    Trzeba sobie zrobić matrycę plusów obu modeli i ustalić co ma dla nas większe znaczenie.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

ok, to klamka zapadla biore OM-D M5, albo kupie w sklepie z 12-50 lub poczekam na jakas uzywke za 1000 PLN mniej
    jesli ktos ma na sprzedaz to chetnie przytule, inaczej temat do zamkniecia i dziekuje bardzo za pomoc
    Ostatnio edytowane przez willyfog ; 20.10.13 o 16:52

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

No to gratuluję wyboru. To bardzo dobry aparat Co ciekawe, takie e-pl5 czy e-pm2 którego jestem właścicielem dają taki sam obraz za znacznie mniejsze pieniądze. Zanim wydasz tą kasę może zastanów się jak mają Twoje zdjęcia wyglądać, czego oczekujesz, co będziesz fotografował, jeżeli Twoja odpowiedź jest "wszystko" albo "cokolwiek" albo "nie wiem" to może rozważ jeszcze olympusa xz-2,
    który jest świetnym kompaktowym aparatem z mega możliwościami i odpadnie Ci jeszcze kwestia obiektywów. Myślę sobie, że mając prawie rok e-pm2 nie wycisnęłem z niego jeszcze wszystkiego, bo sprzęcik MA możliwości, om-d e-5 ma jeszcze większe. Pytanie czy będziesz je wykorzystywał? ech.... takie tam męskie rozważania...

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    No to gratuluję wyboru. To bardzo dobry aparat Co ciekawe, takie e-pl5 czy e-pm2 którego jestem właścicielem dają taki sam obraz za znacznie mniejsze pieniądze. Zanim wydasz tą kasę może zastanów się jak mają Twoje zdjęcia wyglądać, czego oczekujesz, co będziesz fotografował, jeżeli Twoja odpowiedź jest "wszystko" albo "cokolwiek" albo "nie wiem" to może rozważ jeszcze olympusa xz-2,
    który jest świetnym kompaktowym aparatem z mega możliwościami i odpadnie Ci jeszcze kwestia obiektywów. Myślę sobie, że mając prawie rok e-pm2 nie wycisnęłem z niego jeszcze wszystkiego, bo sprzęcik MA możliwości, om-d e-5 ma jeszcze większe. Pytanie czy będziesz je wykorzystywał? ech.... takie tam męskie rozważania...
    Matryce mają identyczne, i jeśli chodziłoby tylko o matryce to mogą być alternatywą: E-PL5, E-PL6 i E-PM2.Tyle, że jako aparaty, ich komfort użytkowania i jakość stabilizacji porównania nie mają, chyba, że zdecydujesz się na E-P5. Do zdjęć ze statywu głównie jak najbardziej się nadają. do krótkich stałek również. Doświadczony fotograf również potrafi z nich wiele wycisnąć.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez willyfog Zobacz posta
    ok, to klamka zapadla biore OM-D M5, albo kupie w sklepie z 12-50 lub poczekam na jakas uzywke za 1000 PLN mniej
    jesli ktos ma na sprzedaz to chetnie przytule, inaczej temat do zamkniecia i dziekuje bardzo za pomoc
    Obawiam się, że będzie ciężko znaleźć ten komplet używany za 3000zł. Najtańsze oferty na ebay-u są w okolicach 3300zł.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

I w koncu nie moglem sie zdecydowac. Buszowalem na Adorami i zlozylem zamowienie na E-P5 z VF-4 i obiektywem 17mm.
    Niestety bank nalozyl blokade na moja karte ze wzgledu na inny adres zamieszkania i inny adres do wysylki.
    Chyba to przeznaczenie i czas wrocic na ziemie E-pl5 czy cos ....

| OlyJedi Awatar Fotomaniac
    Mieszka w
    Lublin i Świat
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

I w koncu nie moglem sie zdecydowac. Buszowalem na Adorami i zlozylem zamowienie na E-P5 z VF-4 i obiektywem 17mm.
    Niestety bank nalozyl blokade na moja karte ze wzgledu na inny adres zamieszkania i inny adres do wysylki.
    Troszkę się miotasz OM-D E-M5 i będzie Pan mega zadowolony.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Fotomaniac ; 25.10.13 o 00:46
    foto, watches, MB, jazz & more

| OlyJedi Awatar d4rk89
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Ostatnio byłem w podobnej sytuacji rozważałem lustrzankę pokroju Nikon d7100, Pentax k5, M4/3 OM-D lub jakiś tańszy e-pm5. Koniec końców wybrałem OM-D i jestem mega zadowolony. Stabilizacja robi swoje, większa ilość przycisków i pokręteł znacznie pomaga operowanie przy robieniu zdjęć. Jedyny minus to małe przyciski ale to kwestia przyzwyczajenia. lampy błyskowej jeszcze ani razu nie użyłem. Teraz zbieram na stałki od Olympusa 45mm i 17mm.
    Olympus OM-D E-M5 | Olympus 12-50| Olympus 45mm f/1.8 | Panasonic Leica 25mm f/1.4

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Jeżeli nie masz w planach szkieł 4/3 z E-M5 będziesz zadowolony.

PS. Jest PalPay, możesz przekazać kasę odbiorcy fantów i tamtejszy rezydent zapłaci za nie swoją kartą zgodna z adresem. Czasami chodzi bardziej o sprawy podatkowe niż o niemożność wysyłki na inny adres no i wszyscy chcą się zabezpieczyć przed internetowymi oszustami....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Fotomaniac
    Mieszka w
    Lublin i Świat
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

E-M5 z ob. 14-42 jest aktualnie w niezłej cenie na Alledrogo, 3tys. Jest to co prawda refurb, ale tym bym się nie przejmował.
    foto, watches, MB, jazz & more

Uprawnienia umieszczania postów