Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 69

Wątek: Om-d M5 czy ...

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Odp: Om-d M5 czy ...

Cytat Zamieszczone przez willyfog Zobacz posta
    Ok, dzieki za info. Pytanie pozostaje:
    1) E-pl5 to nadal 1700PLN, jak radzi sobie z trybem wideo i AF, oraz czy skoro taka sama matryca jak w OMD M5 to czy tak samo sprawuje sie przy zdjeciach na duzych czulosciach?
    2) czy uwazacie ze warto doplacic do stabilizacji i lepszego dostepu do ustawianiu aparatu?
    3) czy jest szansa ze stanieje po wprowadzaeniu OMD M1?
    4) czy ogolnie matryca GX7 jest lepsza od OMD M5?

sorki ze spamuje ale w sieci duzo mozna poczytac ale w wiekszosci sa to artykuly "sponsorowane" (w tym blogi, etc)
    Według optycznych E-PL5 szumi bardziej. DxO też tak twierdzi. Według dxo GX7 wychodzi nieznacznie gorzej.
    Jeśli chodzi o video to youtube twoim przyjacielem. Jest tam zatrzęsienie filmów testowych.

Zarówno E-M5 jak i E-PL5 regularnie schodzą z ceny od czasu premiery. Gwałtowna obniżka będzie jak zwykle dopiero przy pojawieniu się bezpośrednich następców. E-M1 przy swojej cenie nic nie wnosi. Jeśli możesz kupić sobie E-PL5 w USA to wyjdzie ci jakieś 1800zł z kitem. Minusem jest ciężko realizowalna gwarancja.

Swoją drogą, jeśli rozważasz E-M5 w sklepie i zależy ci na video to GX7 może być rozsądniejszym wyborem.
    Mój E-M5 przez ponad rok nakręcił w sumie może 30min video. Z czego ponad 20min to było ratowanie tyłka kolegom, bo im się tuż przed imprezą druga kamera zepsuła, a chcieli jednak coś montować. Tak więc mi pasuje olek, bo video nie robię.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Ok, to czy placic 3999 za omd m5 z zd12-50 czy czekac?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Może poczekaj na wysyp ww zestawu na tym forum w dziale giełda , albo daj ogłoszenie, że kupisz taki zestaw. O ile używany sprzęt też bierzesz pod uwagę.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Ok, to czy placic 3999 za omd m5 z zd12-50 czy czekac?
    A naprawde Ci on taki potrzebny??Jesli tak to placic trzeba.Jesli Ci nie jest bezwzglednie potrzebny to czekaj.
    Ja kupilem jeden i juz go mam dosc dlugo.Nie zmieniam ich jak gaci.Ale sa rozne szkoly.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Wysyp już jest (albo był, w tej chwili nadal jest kilka, ale drożej niż powiedzmy dwa tygodnie temu), sam skorzystałem Ludziom się znudził po wakacjach lub przesiadają się na "jedynkę" jeżeli ich stać. W tej chwili za 3k można kupić tegoroczny E-M5 w kicie w stanie cut-mniut. Może cena podskoczy, może spadnie - tego nie wiem. Ale nie będą to wielkie zmiany. Następny "wysyp" będzie po wprowadzeniu następcy, ale to ponoć dopiero za rok. Kalkulowałem sobie, czy nie lepiej PL5 (w kicie używane można już wyrwać za 1500, a prawienówki za 1800-2000). Problem w tym, że jak się zastanowić nad wygodą, guzikami, stabilizacją, dokupowaniem wizjera (a jak się go podepnie - brakiem możliwości zapięcia lampy) i uszczelnieniami (to akurat dla mnie tylko mały bonusik) - to wyszło na OM-D.

Matryce GX-7/OM-D jak dla mnie bez różnicy, kwestia czy ktoś lubi bardziej Olkowy czy Panasonikowy styl przetwarzania cyferek na obrazek.

Do zdjęć - IMHO Olympus
    Wideo - Panasonic

BTW, co do Olkowych makrobloków i nieszczęsnego kodeka - na razie RAZ udało mi się go zmusić do takiego paskudnego zachowania jak w teście Fatmana, i to podczas jazdy. Wydaje mi się, że ma jakiegoś "buga" przy pewnym przesunięciu obrazu (pomijając i tak chyba za mały bitrate).
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

niestety jako nowicjusz na formu nie mam dostepu do zamieszczania ogloszen w dziale "Gielda" - chetnie takie ogloszenie wystawie
    a po drugie to jak patrze na alledrogo to niestety nie widizalem nigdzie wersji z kitem za 3k, - jakies inne pomysly

Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Ale przeglądać możesz. Miałem na myśli również Alledrogo - widzę że trochę skoczyło. Zależy, jak szybko potrzebujesz. Jeżeli na już - trudno, jeżeli nie - poluj na okazje. BTW, jeżeli ten wizjer, uszczelnienia i guzikologia nie są priorytetem, to widzę teraz jednego PM2 na aukcji, praktycznie nówka - na razie poniżej 1kPLN. Nie żebym reklamował - nie ja to wystawiam czy coś - po prostu więcej nie ma. Poza nim z nowej generacji matryc - tylko kilka OM-D.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Ok, dzieki za info. Pytanie pozostaje:
    1) E-pl5 to nadal 1700PLN, jak radzi sobie z trybem wideo i AF, oraz czy skoro taka sama matryca jak w OMD M5 to czy tak samo sprawuje sie przy zdjeciach na duzych czulosciach?
    2) czy uwazacie ze warto doplacic do stabilizacji i lepszego dostepu do ustawianiu aparatu?
    3) czy jest szansa ze stanieje po wprowadzaeniu OMD M1?
    4) czy ogolnie matryca GX7 jest lepsza od OMD M5?

sorki ze spamuje ale w sieci duzo mozna poczytac ale w wiekszosci sa to artykuly "sponsorowane" (w tym blogi, etc)

Mam E-M5 , na E-PL5 bym się nie zamienił , także z dopłatą. ............więcej jak zakupię już E-P1 nie sprzedam dotychczasowego aparatu - pójdzie na służbę do rodziny. Za wizjer i stabilizację.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Wysyp już jest (albo był, w tej chwili nadal jest kilka, ale drożej niż powiedzmy dwa tygodnie temu), sam skorzystałem Ludziom się znudził po wakacjach lub przesiadają się na "jedynkę" jeżeli ich stać. .
    Moim zdaniem, przesiadka z "piątki" na "jedynkę" ma sens dla tych, którzy bardzo chcą mieć większy komfort pracy ze szkłami dużego E-Systemu, używają manuali (lepszy wizjer + focus peaking) lub AF-C.
    Przy czym koszt takiej przesiadki jest niebagatelny.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Siła reputacji
    37
    Moja galeria

A i owszem, ale jak szukałem piątki dla siebie to 2 na 4 osoby do których zapukałem - właśnie zamieniały ją na E-M1. Choć może tak trafiłem.

Uprawnienia umieszczania postów