Do niezwykłych należy również matryca i procesor. Na fotopolis xz2 ma użyteczne iso 1600 w stylusie 1 tylko 800. Czyżby inna matryca i inny procesor.
Pewnie wiecie dlaczego tak jest, pewnie coś przeoczyłem.
Do niezwykłych należy również matryca i procesor. Na fotopolis xz2 ma użyteczne iso 1600 w stylusie 1 tylko 800. Czyżby inna matryca i inny procesor.
Pewnie wiecie dlaczego tak jest, pewnie coś przeoczyłem.
Matryca z dużym prawdopodobieństwem jest taka sama.
Najwyraźniej inaczej jest obrabiany sygnał.
Aby być pewny musiałbym mieć ten aparat i porównac na tych samych ujęciach z moim XZ-2.
Ale po samplach w sieci widać, że nowszy aparat ma mniejszy poziom wyostrzenia na wszystkich ustawieniach, co przekłada się na niższe zakłócenia (ziarno). W XZ-2 taki efekt można uzyskać tylko w RAW, bo JPGi nawet przy wyostrzeniu -2 są podostrzone.
Na to nakłada się również bezsprzecznie ostrzejszy obiektyw w XZ-2.
Po za tym jeśli wierzyć Optycznym, oprogramowanie nowszego aparatu stawia na podniesienie dynamiki, kosztem nieco wyższego szumu kolorowego.
Ot i cała różnica.
---------- Post dodany o 16:37 ---------- Poprzedni post był o 16:36 ----------
Wszystko to dotyczy JPG. Robin Woog np. swoje zdjęcia obrabia w RAW i różnice w stosunku do XZ-2 (poza wynikającymi z samego obiektywu) są praktycznie niezauważalne.
Potwierdzam natomiast opinię z Optycznych o tendencji wpadania Stylusa 1 w niebieską tonację.
Problem pojawia się, choć nie zawsze, przy zachmurzonym niebie i w zacienionych miejscach na auto WB.
Poniżej przedstawiam zdjęcia prosto z aparatu i po obróbce. Zdecydowanie wolę cieplejsze odcienie
1. z aparatu
1. po obróbce
2. z aparatu
2. po obróbce
3. z aparatu
3. po obróbce
Oryginalne faktycznie są zbyt chłodne, ale jak dla mnie przegiąłeś z obróbką w drugą stronę.
wcześniej om-d, teraz A7
Szczerze, to już bardziej wolę fotki prosto z aparatu niż z twoją obróbką.
dla mnie również zdjęcie nr 2 ma bardzo nienaturalne kolory, bardziej niż zdjęcie nr 1
Niebieskie trochę są, ale ta obróbka MZ stanowczo zbyt ciepła. Zakładając że płytki chodnikowe są "neutralnie szare", PSE zrobił mi coś takiego:
BTW, da się w Stylusie wprowadzić korektę automatycznego WB? Może tak by się pozbyć tej niebieskości.
Ostatnio edytowane przez Moominek ; 28.01.14 o 23:05
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Wprowadzenie korekty do AWB jest oczywiście możliwe, lecz będzie miało wpływ na wszystkie zdjęcia. Dla większości zdjęć jakie robi Stylus nie jest to konieczne.
W aparacie jest natomiast możliwość włączenia w menu funkcji "WB AUTO Zach. ciepły kolor" z opisem "By zachować ciepłe kolory światła w trybie automatycznego balansu bieli." Nie przypominam sobie takiej funkcji w moich poprzednich aparatach cyfrowych. Czyżby inżynierowie Olympusa wprowadzili ją mając świadomość tendencji aparatu do niebieskiej dominanty w określonych sytuacjach? Czy w XZ-2 też jest ta funkcja? Oba aparaty mają najprawdopodobniej taką samą matrycę i procesor obrazu.
Problem jest chyba w obiektywie. Te trzy powyższe zdjęcia zostały wykonane na maksymalnej ogniskowej. Być może kombinacja takiej ogniskowej i słabiej oświetlonych motywów skutkuje zamiast spotykanym w kompaktach typu megazoom spadkiem kontrastu zwiększeniem udziału niebieskiego koloru.