Strona 33 z 37 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 365

Wątek: Olympus Stylus 1

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mike017 Zobacz posta
    ...P.S. Co do ostrości - to w tym temacie nic nie ruszałem, jpegi prosto z aparatu
    Tak gwoli ścisłości to nie są jpegi prosto z aparatu i coś tam (może i coś tam więcej) ruszałeś .JPG prosto z aparatu ma inny rozmiar (rozdzielczość w pix) oraz wagę w KB.
    Ale i tak przyznaje jestem pozytywnie zaskoczony efektem przy tych dłuższych ogniskowych z tego Stylusa 1
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 14.10.15 o 20:12
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria
    Przyszedł czas na refleksje i spostrzeżenia z ok. miesięcznego używania Stylusa 1s.

Zacznę od oceny obsługi aparatu:

1. ogólny wygląd na duży plus, trzymając go w rękach czuć wysoką jakość materiałów, co potęguje wyraźnie większa waga niż XZ-2
    2. bardzo wygodnie trzyma się aparat, a to głownie za sprawą gripa i skóropodobnych powłok które go pokrywaj
    3. automatyczny dekielek na wyposażeniu - marzenie użytkowników XZ-2 tutaj już w komplecie !!! :-D
    4. elektroniczny wizjer jest świetny, chyba połowę zdjęć wykonałem za jego pomocą, ( dziś patrzyłem przez dołączany wizjer "Lejki" M i wypadł słabo a kosztuje tyle co cały Stylus 1s)
    5. fajny pomysł z dodatkowym sterowaniem zooma suwakiem z lewej strony obiektywu,
    6. niby szczegół ale doceniam też przyciski na tylnej ściance których opis znajduje się obok na obudowie, zdarzało mi się mieć aparat gdzie oznaczenie przycisków ścierało się po jakimś czasie,
    7. wyraźnie wydajniejsza bateria ( większa i cięższa ) niż w XZ-2
    8. bardzo bajerancki wskaźnik pochylenia aparatu w formie wyświetlacza 3D,

teraz kilka zauważonych minusów:

1. napis na spodzie: made in china, może i nic z tego nie wyniknie ale miło by było widzieć tam inny kraj
    2. podawana grubość aparatu przez producenta dotyczy samego korpusu z obiektywem, niestety wizjer elektroniczny wystaje dodatkowo do tyłu ok 1 cm co komplikuje dopasowanie futerału
    3. oprogramowanie nie jest tak stabilne jak w XZ-2, raz się aparat zawiesił, a kilka razy nie pozwalał na podgląd zdjęcia przełączając się samoistnie na tryb fotografowania i to kilka razy pod rząd, zdarzyło się też że nie mogłem do końca obejrzeć nagranego filmu z tego samego powodu,
    4. na wstępie musiałem też ustawić fleksję ekspozycji na stałą wartość -2/6, ponieważ zdjęcia były zbyt jasne,
    5. minusem lepszej baterii jest jej napięcie: 7.2, jakiś czas temu kupiłem uniwersalną ładowarkę do wszystkich baterii (aparatów i
    telefonów) które jak wiadomo mają napięcie 3.6V, no i klops ... tym tej baterii nie naładuje

Co do jakości zdjęć, to przy moich zastosowaniach tych aparatów, nie widzę różnicy. A nawet w moim przypadku, większy zoom jest fajniejszym rozwiązaniem niż większa jasność XZ-2. Lubię uwieczniać świat w jego naturalnych kolorach a tylko te najładniej wyglądają za dnia, a dodatkowy zoom pozwala mi "zbliżyć" się do obiektów niedostępnych w inny sposób. Bez noszenia i przykręcania dodatkowych elementów które dodatkowo i ważą i kosztują.

I jeśli najsłabszą stroną tego aparatu jest obiektyw, co można wyczytać w wielu testach, to ja jestem za tym, by "takie" obiektywy miały wszystkie aparaty w podobnej cenie !

Zdjęcia makro są równie dobre, i co warto podkreślić, odległość min podana przez producenta - 5 cm, jest de facto mniejsza, ponieważ przełączając aparat na super makro, obiektyw ustawia ogniskową na 42 mm.

To tyle, póki co, moich osobistych spostrzeżeń na temat Stylusa. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, tym bardziej że zamieniłem używanego XZ-2 z Tconem 17x i kilkoma dodatkami na nowego Stylusa i jeszcze parę zł zostało :)
    Ostatnio edytowane przez Mike017 ; 14.10.15 o 20:26

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Ojej, tego nie da sie czytać, chyba wiesz dlaczego?, cytuję fragment:

..."src="images/smilies/icon_biggrin.gif" border="0" alt="" title="Very Happy" smilieid="151" class="inlineimg"><br><br><br&gt ;<br>"...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 14.10.15 o 20:14

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Kto udostępni Enigmę, chciałem przeczytać co napisał Mike017.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    teraz kilka zauważonych minusów:

5. minusem lepszej baterii jest jej napięcie: 7.2, jakiś czas temu kupiłem uniwersalną ładowarkę do wszystkich baterii (aparatów i
    telefonów) które jak wiadomo mają napięcie 3.6V, no i klops ... tym tej baterii nie naładuje
    Tego akurat za minus bym nie odczytywał.
    Najlepiej, jak ogólnie wiadomo, ładować baterię oryginalną ładowarką dostarczoną wraz z aparatem. Chyba, że to są akumulatorki AA (AAA) wtedy polecam np. taką ładowarkę

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez henry1 Zobacz posta
    Kto udostępni Enigmę, chciałem przeczytać co napisał Mike017.
    już widać poprawnie ??

w trakcie pisania strona wylogowała mi się i z trudem odzyskałem tekst, ale w takiej dziwnej formie ! I pewnie jak go poprawiałem dla innych był nadal widoczny z tymi krzaczkami

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    ...

Zdjęcia makro są równie dobre, i co warto podkreślić, odległość min podana przez producenta - 5 cm, jest de facto mniejsza, ponieważ przełączając aparat na super makro, obiektyw ustawia ogniskową na 42 mm.

...
    Tego fragmentu nie zrozumiałem.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    "wskaźnik pochylenia aparatu..." -co to i gdzie szukać? Bo powiem szczerze, że nie widzę tego w swoim egzemplarzu.
    ***Olympus Stylus 1s***

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    "wskaźnik pochylenia aparatu..." -co to i gdzie szukać? Bo powiem szczerze, że nie widzę tego w swoim egzemplarzu.
    menu - trybiki - wyświetlacz - ustawienia info - LV-info - wskaźnik poziomu 2

a jak to zaznaczysz, to w trybie robienia zdjęć naciskaj przycisk info aż pojawi się magiczny wskaźnik

---------- Post dodany o 21:27 ---------- Poprzedni post był o 21:17 ----------

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Tego fragmentu nie zrozumiałem.
    chodzi mi o to, że zbliżając obiektyw aparatu do przedmiotu na odległość 5 cm, przy których aparat może jeszcze ostrzyć, i włączając tryb super makro, aparat wysuwa obiektyw ( z 28 na 42 mm) "przybliżając" fotografowany motyw, więc ta odległość zmniejsza się i robi podobna jak w innych aparatach - 3 cm

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Dzięki, już sobie poczytałem jaki fajny aparat mam.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.