Strona 25 z 37 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 365

Wątek: Olympus Stylus 1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria

Odp: Olympus Stylus 1

W XZ-2 jest, ale nie ma wpływu na działanie aparatu, poza oświetleniem żarowym. Na zdjęciach które pokazałeś wyżej, nie miałaby wpływu żadnego.
    Natomiast XZ-2 ma inne denerwujące zachowanie (przynajmniej mój egzemplarz).
    W specyficznych warunkach aparat zrobi jedno, dwa zdjęcia z poprawną kolorystyką, po czym nagle stopniowo ale szybko ekran czerwienieje (w przeciągu kilku sekund) i zdjęcia też wychodzą zbyt czerwone. Potem pomaga już tylko nastawienie na żarówki, albo wyłączenie i włączenie aparatu.
    Na szczęście dzieje się to nieczęsto i nie do końca jest przewidywalne zarówno pojawienie się tego efektu, jak i liczba zdjęć jakie aparat robi z poprawnym kolorem zanim zaczyna czerwienieć. Jeśli się to zdarza to zawsze przy sztucznym oświetleniu, ale w innych sytuacjach przy teoretycznie takim samym oświetleni nie zdarza się nigdy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ravbog
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Opcję Zach. ciepły kolor jest czymś co w olkach widuję od dawna.
    W E-620 też jest? To jedyny Olympus jaki miałem wcześniej ale nie pamiętam czy tam była.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria

W E-PL1 też jeszcze nie było.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

W e620 nie było takiej opcji, ale AWB robił jakieś takie cieplejsze kolorki. Pamiętam, że mając równolegle E-PL1 z mikrusa wychodziły jakieś takie zimne.
    A jeśli chodzi o samą funkcję to pierwsze co robię to sprawdzam czy aby na pewno jest wyłączona. Moim zdaniem generuje zbyt żółte obrazki.
    Takie jest moje osobiste odczucie.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria

E-PL1 zimne? Nidgy mi się nie zdarzyło, na ABW. Zawsze były ocieplone i to czy trzeba czy nie. Ten aparat po prostu tak miał. W wielu przypadkach dawało to nawet fajne rezultaty, ale przy fotografowaniu natury niestety zupełnie przekłamywał zwłaszcza zieleń. A w oświetleniu żarowym była już tragedia, pomagało tylko ustawienie na 3000K. Oddawanie kolorów było w moim przypadku jednym z głównych powodów przerzucenia się na XZ-2.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Troche siedze w Olku ale nie zauwazylem, ze wystepuja w fotach zimne kolory.
    Zazwyczaj Olek bardzo trafinie je dobiera.
    XZ-2 jeszcze trafniej dobiera kolory.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Zimniejsze niż w E620. Takie było moje odczucie. Co nie znaczy, że złe.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria

Zgadzam się z Darkiem. Nawet na tym forum pokazywałem kiedyś (ale było to dawno temu) porównanie Lumixa i Olka na tym samym kadrze, tym samym obiektywem.
    Cieplejszy i to dużo był oczywiście Olek.
    XZ-2 naturalniej pokazuje zieleń czy ogólnie naturę, a także oświetlenie żarowe.
    Ale wiem też że takie cieplejsze zdjęcia wielu osobom się bardziej podobają, zresztą sam nie odmówię, że mają coś w sobie .
    Wolę jednak jeśli aparat daje wybór, a nie przegina w jedną stronę w (prawie) każdej sytuacji.
    pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Mógłby ktoś zweryfikować jak to jest z blikami? Czy rzeczywiście aparat tak słabo radzi sobie pod światło jak opisują to na optyczne i fotopolis. Zanim opublikowali te testy już byłam prawie zdecydowana na kupno nowego stylusa ale teraz jestem pełna wątpliwości. Moim starym canonem nigdy nie uzyskałam tak brzydkich flar.

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    Nie wiem jak inni ale najwięcej z testów wyciągam z komentarzy do nich. Między wierszami można poznać zady i walety sprzętu.
    Trzeba spokojnie poczekać aż emocje fanboyów opadną i pojawi się więcej komentarzy użytkowników i zdjęć.
    Kiedyś się tu niektórzy zachwycali XZ-1, nawet się dałem zbałamucić (bo jakiś aparat musiałem kupić) choć pokazywane foty nie potwierdzały ochów i achów. Więcej w tym było chciejstwa niż rzeczywistości.
    XZ-1 z niesmakiem sprzedałem, mam teraz XZ-2 i jestem bardzo zadowolony.