Strona 24 z 37 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 365

Wątek: Olympus Stylus 1

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Odp: Olympus Stylus 1

Do niezwykłych należy również matryca i procesor. Na fotopolis xz2 ma użyteczne iso 1600 w stylusie 1 tylko 800. Czyżby inna matryca i inny procesor.
    Pewnie wiecie dlaczego tak jest, pewnie coś przeoczyłem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria

Matryca z dużym prawdopodobieństwem jest taka sama.
    Najwyraźniej inaczej jest obrabiany sygnał.
    Aby być pewny musiałbym mieć ten aparat i porównac na tych samych ujęciach z moim XZ-2.
    Ale po samplach w sieci widać, że nowszy aparat ma mniejszy poziom wyostrzenia na wszystkich ustawieniach, co przekłada się na niższe zakłócenia (ziarno). W XZ-2 taki efekt można uzyskać tylko w RAW, bo JPGi nawet przy wyostrzeniu -2 są podostrzone.
    Na to nakłada się również bezsprzecznie ostrzejszy obiektyw w XZ-2.
    Po za tym jeśli wierzyć Optycznym, oprogramowanie nowszego aparatu stawia na podniesienie dynamiki, kosztem nieco wyższego szumu kolorowego.
    Ot i cała różnica.

---------- Post dodany o 16:37 ---------- Poprzedni post był o 16:36 ----------

Wszystko to dotyczy JPG. Robin Woog np. swoje zdjęcia obrabia w RAW i różnice w stosunku do XZ-2 (poza wynikającymi z samego obiektywu) są praktycznie niezauważalne.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ravbog
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Potwierdzam natomiast opinię z Optycznych o tendencji wpadania Stylusa 1 w niebieską tonację.
    Problem pojawia się, choć nie zawsze, przy zachmurzonym niebie i w zacienionych miejscach na auto WB.
    Poniżej przedstawiam zdjęcia prosto z aparatu i po obróbce. Zdecydowanie wolę cieplejsze odcienie

1. z aparatu

1. po obróbce

2. z aparatu

2. po obróbce

3. z aparatu

3. po obróbce

| OlyJedi Awatar smog
    Mieszka w
    okolice Wawy
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Oryginalne faktycznie są zbyt chłodne, ale jak dla mnie przegiąłeś z obróbką w drugą stronę.
    wcześniej om-d, teraz A7

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Szczerze, to już bardziej wolę fotki prosto z aparatu niż z twoją obróbką.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

dla mnie również zdjęcie nr 2 ma bardzo nienaturalne kolory, bardziej niż zdjęcie nr 1

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez koronax Zobacz posta
    Szczerze, to już bardziej wolę fotki prosto z aparatu niż z twoją obróbką.
    To dobrze, że oryginalne kolory bardziej się podobają niż moja "agresywna" obróbka.

Oznacza to między innymi, że zjawisko niebieskiej dominanty na zdjęciach w Stylusie 1
    nie dla wszystkich są problemem mogącym zaważyć na ewentualnym zakupie aparatu.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Niebieskie trochę są, ale ta obróbka MZ stanowczo zbyt ciepła. Zakładając że płytki chodnikowe są "neutralnie szare", PSE zrobił mi coś takiego:

Nazwa:  12192862715_1b0d6619c5_c.jpg
Wyświetleń: 378
Rozmiar:  193,9 KB

BTW, da się w Stylusie wprowadzić korektę automatycznego WB? Może tak by się pozbyć tej niebieskości.
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 28.01.14 o 23:05
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Wprowadzenie korekty do AWB jest oczywiście możliwe, lecz będzie miało wpływ na wszystkie zdjęcia. Dla większości zdjęć jakie robi Stylus nie jest to konieczne.
    W aparacie jest natomiast możliwość włączenia w menu funkcji "WB AUTO Zach. ciepły kolor" z opisem "By zachować ciepłe kolory światła w trybie automatycznego balansu bieli." Nie przypominam sobie takiej funkcji w moich poprzednich aparatach cyfrowych. Czyżby inżynierowie Olympusa wprowadzili ją mając świadomość tendencji aparatu do niebieskiej dominanty w określonych sytuacjach? Czy w XZ-2 też jest ta funkcja? Oba aparaty mają najprawdopodobniej taką samą matrycę i procesor obrazu.
    Problem jest chyba w obiektywie. Te trzy powyższe zdjęcia zostały wykonane na maksymalnej ogniskowej. Być może kombinacja takiej ogniskowej i słabiej oświetlonych motywów skutkuje zamiast spotykanym w kompaktach typu megazoom spadkiem kontrastu zwiększeniem udziału niebieskiego koloru.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ravbog Zobacz posta
    Wprowadzenie korekty do AWB jest oczywiście możliwe, lecz będzie miało wpływ na wszystkie zdjęcia. Dla większości zdjęć jakie robi Stylus nie jest to konieczne.
    W aparacie jest natomiast możliwość włączenia w menu funkcji "WB AUTO Zach. ciepły kolor" z opisem "By zachować ciepłe kolory światła w trybie automatycznego balansu bieli." Nie przypominam sobie takiej funkcji w moich poprzednich aparatach cyfrowych. Czyżby inżynierowie Olympusa wprowadzili ją mając świadomość tendencji aparatu do niebieskiej dominanty w określonych sytuacjach? Czy w XZ-2 też jest ta funkcja? Oba aparaty mają najprawdopodobniej taką samą matrycę i procesor obrazu.
    Problem jest chyba w obiektywie. Te trzy powyższe zdjęcia zostały wykonane na maksymalnej ogniskowej. Być może kombinacja takiej ogniskowej i słabiej oświetlonych motywów skutkuje zamiast spotykanym w kompaktach typu megazoom spadkiem kontrastu zwiększeniem udziału niebieskiego koloru.
    Opcję Zach. ciepły kolor jest czymś co w olkach widuję od dawna. W XZ-2 też jest.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?