Strona 19 z 37 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 365

Wątek: Olympus Stylus 1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ravbog
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Odp: Olympus Stylus 1

Kawa koniecznie bo coś dalej nie tak z tym liczeniem

Stylus 1 jest do kupienia w cenie 2555 zł a MMF+ZD40-150 nie zrobią same zdjęć - trzeba doliczyć jakiś korpus i różnica nie jest już taka duża.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Do tego dowolny korpus m4/3 z wizjerem i szkłem z podobnym zakresem, będzie sporo większy. Stylus 1 jeszcze do kieszeni kurtki wejdzie, korpus m4/3 z długim tele już nie bardzo.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ravbog Zobacz posta
    Kawa koniecznie bo coś dalej nie tak z tym liczeniem

Stylus 1 jest do kupienia w cenie 2555 zł a MMF+ZD40-150 nie zrobią same zdjęć - trzeba doliczyć jakiś korpus i różnica nie jest już taka duża.
    Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    Do tego dowolny korpus m4/3 z wizjerem i szkłem z podobnym zakresem, będzie sporo większy. Stylus 1 jeszcze do kieszeni kurtki wejdzie, korpus m4/3 z długim tele już nie bardzo.
    O, brawo. W końcu ktoś normalnie myśli

Stylus 1 to nie sam obiektyw a świetny kompaktowy "spacer system".
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

A jak się ma Stylus 1 do Pan FZ200 też stała jasność 2.8 i zakres 25-600? Chodzi o jakość zdjęć, a nie wymiary.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Namor1 Zobacz posta
    A jak się ma Stylus 1 do Pan FZ200 też stała jasność 2.8 i zakres 25-600? Chodzi o jakość zdjęć, a nie wymiary.
    Chodzi o wielkość matrycy i w nieco mniejszym stopniu o krotność zooma.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar smog
    Mieszka w
    okolice Wawy
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Porównywałem z XZ-2 te same foty testowe. Może to trochę niesprawiedliwie do Panasa (zakres szkła), ale Olek jest sporo ostrzejszy. Przy ISO800 Panasonic niestety idzie w stronę wygładzonego mydła i traci dużo do XZ-2, a to już nie kwestia szkła, ale podejście. W LX7 widzę takie samo.

Sami zobaczcie:
    http://www.imaging-resource.com/PROD...mpus-xz2A7.HTM

http://www.imaging-resource.com/PROD...ic-fz200A7.HTM
    wcześniej om-d, teraz A7

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Ale XZ-2 to inny typ aparatu. Krótki i jasny dobrej jakości obiektyw kontra obiektyw, który ma być do wszystkiego. No i rozmiary matrycy robią swoje.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ravbog
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Właśnie to FZ200 zamieniłem na Stylusa 1 i mogę napisać co mnie skłoniło do zmiany, a z czego musiałem zrezygnować:

Za co lubię Stulusa 1 - poza wymiarami, wagą i wyglądem (były dla mnie ważne)

wizjer (moje podstawowe narzędzie do kadrowania) mimo takiej samej rozdzielczości ten ze Stylusa to zupełnie inna bajka - wizjer panasonica miał nieprzyjemną tendencję do efektu tęczy, obraz był mały i rozmazany na krawędziach. Dodatkowo nie było czujnika oka, a pokrętło zmiany dioptrii nieustannie się przestawiało przy wyjmowaniu aparatu z futerału - dopiero jak zakleiłem taśmą izolacyjną miałem z tym spokój

ergonomia obsługi - przycisk i dwa pokrętła załatwiają obsługę przysłony, czasu i czułości bez odrywania oka od wizjera - więcej nie trzeba

użyteczna czułość w zakresie 100-1600 ISO (nie wykraczam w odbitkach poza format A4) - w FZ200 sensowne było 100-400 ISO

automatyczna pokrywa obiektywu - dyndający dekielek w panasie doprowadzał mnie do szału

Czego mi brakuje ale nie dramatycznie

zakresu ogniskowych - bardziej szerokiego kąta 25 mm i mniej tele 624 mm

osłony przeciwsłonecznej

jakości filmów (AVCHD) i szybkości w jakiej w nich była ustawiana ostrość

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria

A ten wizjer? Faktycznie jest taki dobry? Jak z płynnością obrazu zwłaszcza w gorszych warunkach?
    Pytam bo w Kraku wciąż nigdzie nie widać tego aparatu w żadnym sklepie jak dotąd.
    Czy podczas kręcenia filmów z AF słychać odgłosy jego pracy (w XZ-2 tak jest, i trzeba kręcić na MF, jak się chce mieć dobry dźwięk).
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar smog
    Mieszka w
    okolice Wawy
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Podobno jest taki sam jak om-d, więc dobry. Doczytałem też gdzieś, że jest obsługiwany oddzielnym procesorem, więc powinno być płynnie. Niech się jednak wypowiedzą użytkownicy.

W om-d w każdym razie wizjer cenię bardziej niż gęstsze od Sony. Głównie dlatego, że widać w nim dużo w cieniach.
    wcześniej om-d, teraz A7