Tani byłE-520 w dual kicie kosztował tyle co trzycyfrowe body Canona... A "ficzerów" miał sporo. W sumie gdyby nie ta nieszczęsna matryca, to DSLR Olympusa mogły nie zginąć, co zapewne odbiło by się na istnieniu EVILi.
Tani byłE-520 w dual kicie kosztował tyle co trzycyfrowe body Canona... A "ficzerów" miał sporo. W sumie gdyby nie ta nieszczęsna matryca, to DSLR Olympusa mogły nie zginąć, co zapewne odbiło by się na istnieniu EVILi.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Na optycznych można pooglądać przykładowe zdjęcia: http://www.optyczne.pl/6472-news-Oly...5%82adowe.html
E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1
Ostre od brzegu do brzegu to to nie jest, ale jak na zoom 28-300 nieźle. Cena jednak to przegięcie.
Na fotopolis też sa zdjęcia i wrażenia. pozdrawiam
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Może i tak, piszę na podstawie ich i Fotopolis. Wygląda tak czy inaczej lepiej jak dla mnie niż z dajmy na to G2 + 14-150. ISO do 800 można spokojnie używać, bardzo ładne 6MPix / wydruk A4 - zupełnie wystarczające. Ciekawe jak z RAW - w XZ dało się lepiej wywołać niż sam aparat, głównie pod względem odszumiania i detalu. Patrząc pod kątem samego ISO to nie widzę specjalnej różnicy w stosunku do mojego niegdysiejszego E-620... Co to się porobiło...
Wystarczy ściągnąć RAWy z imaging-resource i samemu ocenić. Fakt, że tylko jedna ogniskowa na razie, ale za to można porównać taką samą scenę z innymi aparatami.
Wygląda nie gorzej niż XZ-2. Niedługo pewnie nastąpi wysyp testów i wtedy będzie wiadomo więcej.
Cena pewnie spadnie za jakiś czas i wtedy zrobić się ciekawie, bo jak na razie cena jest sporo za wysoka za kompakt z matrycą xz-2.
Na fotopolis już też są sample: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...ia-przykladowe
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Zdjęcia na optycznych wydają się świadczyć o nieco innych JPG prosto z aparatu, w stosunku do XZ-2. JPGi wywoływane prosto z aparatu z XZ-2, przy tych samych ustawieniach co na optycznych (filtr szumów -2, wyostrzanie -2) są bardziej wyostszone i mają więcej zakłóceń (szumu luminacji). Aby uzyskać taki efekt jak pokazanych na optycznych zdjęciach ze Stylusa 1 prosto z aparatu, w XZ-2 trzeba posłużyć się RAWem.
Witam,
Zaszalałem i kupiłem dzisiaj Stylusa 1 - to mój pierwszy zakup "bardziej na czuja" - nie ma jeszcze za wiele recenzji tego sprzętu, szczególnie na polskojęzycznych portalach. Jak na razie mam bardzo pozytywne odczucia z bardzo krótkiego użytkowania (bateria wyjęta z pudełka nie wystarczyła na długą zabawę - teraz się ładuje - jutro postaram się go sprawdzić w terenie).
Tak na roboczo trzy foty z mojego słabo oświetlonego pokoju:
Szeroki kąt - odpowiednik 28 mm - ISO 800
Maksymalne tele - odpowiednik 300 mm - ISO 1600
I coś na "osłodę" chwilowego braku możliwości sprawdzania sprzętu- tryb supermakro