Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 121

Wątek: Taiwan 2013

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Odp: Taiwan 2013

Kończąc temat Elephant Mountain, wrzucam fotki infrastuktury jaką możemy tam zastać typu platforma widokowa, miejsca odpoczynku, itp ...

[35]

[36]

[37]

[38]

Kolejny temat, to świątynia buddyjska Longshan Temple - jedna z najstarszych świątyń na Taiwanie.

[39] Fotka na zachętę ...

Jak dla mnie ZD7-14mm wymiata ... naprawdę jest wart dźwigania.

cdn ...

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Bardzo dobry reportaż i fota, 39 super...
    " Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

powiem szczerze, że mnie się jakoś srednio podoba - reportaż nie zachęć mnie do wyjazdu i nie bardzo dowiedziałem się czegoś nowego ;(

Ale jeszcze nic straconego
    Fiu fiu

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

Na 39 fotce , Niebo nad świątynią wygląda niesamowite.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Częste zachmurzenie i mocna iluminacja od dołu - oświetlenie uliczne w mokry dzień - powoduje, że chmury są fajnie podświetlone i nawet nie potrzeba post-obróbki. Tu, w świątyni, dochodzi dodatkowy dym z kadzidełek. Generalnie w nocy warto zadrzeć obiektyw do góry.

Kolejny punkt do zwiedzania, Longshan Temple. Z Wikipedii dowiadujemy się: Świątynia Longshan – świątynia znajdująca się w dzielnicy Wanhua w Tajpej na Tajwanie, będąca jedną z największych atrakcji miasta. Świątynię zbudowali w 1738 roku osadnicy z prowincji Fujian. Według legendy wzniesiono ją w miejscu, gdzie jeden z nich zawiesił na drzewie amulet bogini Guanyin. Ozdoba zaczęła promieniować ostrym światłem, przez co ludzie uznali to miejsce za święte i wznieśli na cześć bogini świątynię. Choć formalnie poświęcona jest jej, stanowi również miejsce kultu wielu innych bóstw buddyjskich, taoistycznych i konfucjańskich ... więcej w necie nie będę tu kopiował tekstu napisanego przez innych, polecam strony anglojęzyczne, taiwanczycy dbają o własną historię, więc w necie można znaleźć obfite informacje.

Dojazd - nic bardziej prostego, przy świątyni jest stacja metra o nazwie Longshan Temple (niebieska linia).
    Okolica - generalnie w Taipei jest bezpiecznie, ale jak wiadomo losu lepiej nie kusić, do 1990 roku okoliczne ulice były tzw. ulicami czerwonych latarń, po 1990 prostytucja została zakazana. Teraz na kilku okolicznych ulicach funkcjonuje tzw. Night Market Street.

[40] Już wygląd samej stacji metra upewnia nas, że jesteśmy we właściwym miejscu. Dodatkowo słychać muzykę i śpiewy-modły wiernych.

[41] Po wyjściu ze stacji metra, nie ma żadnych wątpliwości gdzie skierować swoje kroki.

[42] Po chwili jesteśmy na dziedzińcu przed świątynią

[43]

[44]

[45] Przechodzimy na kolejny dziedziniec

[46]

[47]

No pierwszy raz wystarczy fotek. Kolejne za jakiś czas.
    W akcji był E-PM2 i ZD7-14mm, generalnie nie było problemów z AF, do ujęć jak powyższe w zupełności wystarczający. I miła informacja - prawie 100% trafień w punkt, ktoś powie z 7-14 jaki problem, ale po zapięciu Sigmy 30mm1.4 sytuacja jest identyczna, a nietrafienie AF od razu widoczne, na szczęście też raczej 100% trafień w punkt.

cdn ...

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Kilka kolejnych kadrów.

[48]

[49]

[50]

[51]

[52]

Tym razem wszystkie powyższe zostały wykonane zestawem E-PM2 i Sigma 30mm/1.4

cdn ...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

osobiście 7mm wg mnie to lekka przesada, nie biorą mnie aż tak zniekształcenia jakie daje to szkło. Nie lubię szczególnie fot z ludźmi robionych na tak szerokim koncie. To moje prywatne odczucie. Nawet 12 często mnie wkurza jak zapomnę się i postać z brzegu kadru złapię. Ogólnie relacja fajna, te trochę fot bez kolorowego tłumu wcale mnie nie drażni. W większości wątków o podróżach do Azji jest mnóstwo takich zdjęć a ja ciągle czekam na jakieś dobre krajobrazy, z fajnym światłem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Poza 7mm, ZD7-14mm ma jeszcze 14mm, praktycznie używam tylko tych dwóch ogniskowych właśnie: 7mm lub 14mm. Ogniskowa 7mm faktycznie jest lekko zwariowana, ale w zawsze znajdzie się taki motyw, który warto potraktować tą ogniskową, ot choćby do złamania monotonii. Jedna sekunda i już mamy grzeczne 14mm. Z czystego rozsądku (małe gabaryty) zamówiłem mZD12-40mm, tym zakresem ogniskowych zrobię 99% moich kadrów, ale o małych 7mm np. w postaci fisha 8mm (na rezerwowym body) zawszę będę myślał.

PS
    7mm daje też dużą możliwość prostowania kadru.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Mały przerywnik, właśnie skleiłem kilka panoramek ze Słoniowej Górki, poniżej jedna z nich.

[53]

tu link do większego rozmiaru http://i.minus.com/iqAL1ldFo72wb.jpg

PS
    Właśnie zrobiłem listę tematów do zaprezentowania, pozostało tak mniej więcej 13 ... czyli jeszcze jakiś czas po przynudzam nieco

| OlyJedi Awatar apaziews
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

PS
    Właśnie zrobiłem listę tematów do zaprezentowania, pozostało tak mniej więcej 13 ... czyli jeszcze jakiś czas po przynudzam nieco
    bardzo chętnie się "ponudzimy" przy twoich zdjęciach. Więc zapodawaj.