Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 121

Wątek: Taiwan 2013

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Taiwan 2013

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Mirek jak zwykle trafił w sedno
    W każdej książce o fotografii to przeczytasz. Wyżej odniosłem się do jego wypowiedzi.

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Nie tylko ja tak stwierdziłem. Pojawiały się komentarze, że światełko słabe, że może pora nie ta. Zerknij jeszcze raz na posty.
    Nad interpretujesz jak najlepsi z najlepszych z ul. Wiejskiej ... Delikatnie mówiąc rozmijasz się z prawdą, lub czytasz nie uważnie.
    Dla ścisłości, oboje z kolegów, którzy zabrali głos w poruszanej przez Ciebie kwestii nie zarzucał moim fotkom że są za ciemne:
    - jeden z kolegów generalnie narzekał, że pora dnia nie taka, że on by robił o różnych porach, że mało ludzi na fotkach, że gwar nie taki, że smaki nie takie ... (a Azja jest po prostu jak Europa: jest i Hiszpania i Italia i Chrwacja ... ale jest też Szwecja, Finlandia. Jak co mówią, co kraj to obyczaj. W jednych bardziej McDonaldowo i pod turystę, w innych wszystko biegnie swoim torem niezależnie od przyjezdnych)
    - drugi powiedział jedynie, że czeka na krajobrazy z dobrym światłem, myślę że "dobrym" w sensie podkreślającym plastykę, uwypuklającym kolejne plany ... niekoniecznie "dobrym" w sensie, że wszystko będzie doświetlone tak, że będzie jasne na monitorze ....

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

Ja odnośnie zdjęć. Dwie fotki mianowicie zakład kosmetyczny na świeżym powietrzu bardzo mnie się podobają.
    W naszym kraju raczej nie można by tego zobaczyć.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Już pisałem wcześniej, żeby zrobić dobrą fotkę, trzeba mieć szczęście jak ślepa kura, tzn być w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie i mieć aparat przy sobie, najlepiej włączony w rękach ... i przy oku. Albo poświęcić bardzo dużo czasu. Ja miałem kilka dni do dyspozycji, i to jeszcze w czasie nie zależnym tylko ode mnie. Owszem, teraz mam pomysły na dobre fotki z miejsc w których byłem, wiem o jakiej godzinie i w jaką pogodę (aczkolwiek ta, w tym rejonie świata, potrafi się zmienić w kilka minut), jakie szkło mieć na korpusie, w które miejsce spoglądać ... Ale czy jak ponownie będę na Taiwanie to naprawdę nie wiem czy wrócę w stare miejsca, tam jest tyle innych w których nie byłem.

---------- Post dodany o 14:55 ---------- Poprzedni post był o 14:48 ----------

Cytat Zamieszczone przez koronax Zobacz posta
    Ja odnośnie zdjęć. Dwie fotki mianowicie zakład kosmetyczny na świeżym powietrzu bardzo mnie się podobają.
    W naszym kraju raczej nie można by tego zobaczyć.
    U nich lokale, domy (przeważnie) są takie małe i ciasne, że życie toczy się na chodniku ... no i o klienta łatwiej
    Najważniejsza sprawa to żeby deszcz na głowę nie padał. Dlatego w starej zabudowie jest tak dużo tzw. podcieni.
    W nowszych dzielnicach to oczywiście wielkie centra handlowe, po ichniemu Mall. Ale to będzie odrębny temat prezentacji.

[89] Dwa metry szczeliny ...

Wystarczy, jak wyżej, 2 metry szczeliny pomiędzy budynkami i już biznes się kręci. Nawiasem mówiąc często obok przechodziłem, biznes otwarty tak mniej więcej od 7 rano do 7 wieczorem. Zawsze sporo kupujących. Sprzedawali coś na kształt pyz z nadzieniem. Ciasto takie typu "pampuchowatego" - drożdżowe jak poznańskie pampuchy od kaczki z modrą kapustą. Nadzienie: mięsko (chyba wieprzowe), rybka, warzywa (coś na kształt kapusty słodkiej). Smaczne jak cholera. Jedna "pyza" w przeliczeniu 1zł 50groszy, czterema można się najeść. Jedzonko było przygotowywane w innym miejscu i przywożone tu w takich specjalnych drewnianych termosach, o pojemności chyba 8 pyz, o ile dobrze pamiętam. Były tak ciepłe, że parzyły przy jedzeniu.

cdn ...
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 7.11.13 o 16:03

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Czymś bardzo charakterystycznym dla Taiwanu są tzw. Night Street Markets. Tak mniej więcej od godziny 20 wieczorem niektóre ulice przekształcają się w sklepy i restauracje. Zanika na nich ruch samochodowo-motocyklowy, pojawiają się stragany i stoiska z różnościami (ubrania, sprzęt AGD, elektronika, żywność ... itd.) oraz malutkie bary z jedzeniem. W zależności od ruchu klientów potrafią działać do białego rana - oczywiście te bardziej znane (jest ich kilkanaście) i w okresach świątecznych np. Chiński Nowy Rok (około 2 tygodnie na przełomie stycznia i lutego).

[90] Nocna ulica

[91] Mały biznesik gastronomiczny

[92] Większy biznesik gastronomiczny

[93] Ciuszki ...

[94] Ciuszki ...

[95] Za długie, za szerokie? Nie ma sprawy ... dopasujemy na miejscu.

[96] Warzywka

[96] Zakupy zrobione, wracamy do domu.

cdn ...
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 11.11.13 o 20:41

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

Patrząc na te zdjęcia to trochę dziwi mnie że w nocy jest tam taki duży ruch. Ciekawe kto kupuje o takich późnych godzinach nocnych, skoro są te sklepy czynne do samego rana.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Patrząc na te zdjęcia to trochę dziwi mnie że w nocy jest tam taki duży ruch. Ciekawe kto kupuje o takich późnych godzinach nocnych, skoro są te sklepy czynne do samego rana.
    Klientów dużo to i godziny otwarcia muszą być dłuższe

A poza tym to mi się relacja podoba Maszyna do szycia fajna
    The question is, who cares?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Ja chodzę wcześnie spać, ale ja stary jestem. Noooo jakby mi takie zakupy zrobiłą śliczna Tajka...
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Ja chodzę wcześnie spać, ale ja stary jestem. Noooo jakby mi takie zakupy zrobiłą śliczna Tajka...
    To by Cię Marysia pogoniła
    The question is, who cares?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

To cholernie pracowity naród, jest 2x mniej niż Polaków, a wyrabiają 2x większe PKB, czyli za...ją 4x więcej niż przeciętny Polak, który to zasuwa przeważnie na dwa etaty ...
    Pracę zaczynają około 7 rano, kończą około 18 (w tym jest przerwa na lunch), to kiedy mają chodzić na zakupy? Centra handlowe otwarte są od 11 do 22 (mniej więcej). Night Markets to biznes dla mikrobiznesmenów, więc pracują jak inni mają już pozamykane. Poza tym idąc na zakupy w Night Markets przy okazji zjadasz kolację (na śniadanie tak jak u Barei), więc po powrocie do domu można iść spać ...
    Zapychają od poniedziałku do piątku, ale w weekend bawią się doskonale, zazwyczaj w weekend najlepiej nie planować zwiedzania atrakcji turystycznych, bo tłoczno jak cholera.

---------- Post dodany o 10:17 ---------- Poprzedni post był o 10:16 ----------

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Żadna Tajka, na Taiwanie to prawie wyłącznie same Chinki ...

PS
    I nam Europejczykom, na Taiwanie raczej spać w nocy się nie chce 6 godzin przesunięcia czasu, czyli u nich północ a u nas dopiero 18 ... ja najwcześniej kładłem się o 2 w nocy ichniego czasu ... a musiałem wstawać najpóźniej o 7 rano
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 13.11.13 o 11:21

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Chinki też ładne są
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||