Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 121

Wątek: Taiwan 2013

| OlyJedi Awatar ZYSKI
    Mieszka w
    Kotlina Kłodzka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Odp: Taiwan 2013

Pozazdrościć wyprawy w dobrym tego słowa znaczeniu, fotki lepsze i gorsze aczkolwiek całość bardzo ciekawa

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Hrr Zobacz posta
    Wybrał byś najciekawsze i najbardziej udane, wstawiając mniej ale lepszych zdjęć.
    Tak dajesz ich mase, wiele podobnych do siebie.
    I tak się ograniczam, z liczbą wstawianych zdjęć. Poza Tobą nikt nie protestuje, że zdjęć jest za dużo, więc dalej będę wstawiał tyle ile wstawiam do tej pory, zawsze można pominąć fotkę, która nie zainteresowała.
    Poproszę o numerki fotek, które są do siebie podobne, tak dla przykładu.
    Są lepsze, są gorsze a przesadna jest liczba tych krzywych.
    Jak, wyżej, poproszę o przykłady tych krzywych fotek.

[88] Zeleń na ulicach

Charakterystyczna dla Taipei jest ogromna ilość zieleni na ulicach. Nie dość, że pełno jest miejsc takich jak Elephant Mountain - tropikalny las 5m od chodnika, to na zwyczajnych ulicach pełno zadbanej zieleni. W nowych finansowo-biznesowych dzielnicach, tereny zielone to małe arcydzieła. W starych dzielnicach, również widać dużo celowo wstawionej zieleni na chodnikach, na tarasach i balkonach. Kolejna cecha, wspólna z zielenią, to absolutna czystość, zero jakiegokolwiek śmiecia. A najciekawsze jest to, że na ulicach nie ma żadnych koszy na śmieci.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 6.11.13 o 21:59

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    I tak się ograniczam, z liczbą wstawianych zdjęć. Poza Tobą nikt nie protestuje, że zdjęć jest za dużo, więc dalej będę wstawiał tyle ile wstawiam do tej pory, zawsze można pominąć fotkę, która nie zainteresowała.
    Poproszę o numerki fotek, które są do siebie podobne, tak dla przykładu.
    Jak, wyżej, poproszę o przykłady tych krzywych fotek.
    fajna wyprawa . co do ilości zdjęć pewnie zrobiłeś jak moja znajoma- "może jestem tu pierwszy i ostatni raz" więc oglądaliśmy 4500 zdjęć. ale nie dziwię się - ta kultura jest tak inna od naszej.
    pl3 + Panasonic 14-42 II

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria

Ale drażliwy, to tylko chwalić zdjęcia można ?

Krzywe są ( tak na pierwszy rzut oka, bez przykładania ekierek) : 11, 12, 20, 41, 45, 46, 47 (...) 68, 80, 80'... nie no przepraszam Cię bardzo ale chce mi się tego wyliczać bo to nie o to zresztą chodzi.

Ilość, pewnie że się ograniczasz nie mówię, że nie. Ale 3 zdjęcia typu wiata tarasu widokowego ze stron trzech różnych ( 35-37 ) mogła być chyba ograniczona np do samego 37.

Nie będziemy się przecież numerkami przerzucać bo to nie forum matematyczne. Dziwi mnie tylko, że tak się jeżysz kiedy ja tylko wyraziłem swoje zdanie.

Pozdrawiam i życzę wiele udanych zdjęć. Postaram się zapamiętać i więcej Cię nie drażnić
    Pozdrawiam

Zapraszam na Instagrama

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Kiedyś jak napisałem autorowi tego wątku, że jego zdjęcie jest za ciemne to otrzymałem od niego radę, żebym sobie rozjasnil zdjęcie lub monitor jak mi ciemno. Dlatego spodziewałem sie odpowiedzi dot. krzywizny w podobnym tonie Przykladowo, że jak Ci krzywo to sobie wyprostuj
    Ostatnio edytowane przez osiem1984 ; 7.11.13 o 08:37
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Ale drażliwy, to tylko chwalić zdjęcia można ?
    A na krytykę to zawsze koniecznie należy "położyć uszy po sobie" i się do niej zastosować? Nie można nawet zadać pytania kontrolnego?

Krzywe są ( tak na pierwszy rzut oka, bez przykładania ekierek) : 11, 12, 20, 41, 45, 46, 47 (...) 68, 80, 80'... nie no przepraszam Cię bardzo ale chce mi się tego wyliczać bo to nie o to zresztą chodzi.
    Dziękuję za przykłady. Uspokoiłeś mnie. Wg. Twojego kryterium to wszystkie fotki są krzywe
    Poczekaj jak zacznę wrzucać fotki z wąskich starych uliczek, robionych na szerokim kącie, to dopiero zobaczysz krzywizny ...

Ilość, pewnie że się ograniczasz nie mówię, że nie. Ale 3 zdjęcia typu wiata tarasu widokowego ze stron trzech różnych ( 35-37 ) mogła być chyba ograniczona np do samego 37.
    A widzisz, to zabieg jak najbardziej celowy. Forum fotograficzne, relacja z podróży, więc specjalnie pokazałem i o p i s a ł e m możliwości komfortowego robienia fotek z perspektywy Mount Elephant, niezależnie czy pada, czy świeci słońce ...

Nie będziemy się przecież numerkami przerzucać bo to nie forum matematyczne. Dziwi mnie tylko, że tak się jeżysz kiedy ja tylko wyraziłem swoje zdanie.
    A mi to już zabraniasz wyrażenia własnej opinii?

Pozdrawiam i życzę wiele udanych zdjęć. Postaram się zapamiętać i więcej Cię nie drażnić
    Każda przemyślana (rzeczowa) opinia jest cenna, a to, że mówię "prosto z mostu" co mam na myśli to inna sprawa.

---------- Post dodany o 12:53 ---------- Poprzedni post był o 12:48 ----------

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Kiedyś jak napisałem autorowi tego wątku, że jego zdjęcie jest za ciemne to otrzymałem od niego radę, żebym sobie rozjasnil zdjęcie lub monitor jak mi ciemno. Dlatego spodziewałem sie odpowiedzi dot. krzywizny w podobnym tonie Przykladowo, że jak Ci krzywo to sobie wyprostuj
    Co do monitora, powiem otwartym tekstem, to jak mi histogram włazi mocno na prawą stronę, to dalej mam rozjaśniać (i wypalać kadr) bo Tobie jest za ciemno. Fotki wstawiam w takiej kolorystyce, w takim kadrze, w takiej jasności jak uważam za słuszne wg. mojego subiektywnego "widzi mi się". Nie każdemu musi się podobać.

A tak na przyszłość, jak wydajesz jakiś osąd np. "za ciemne fotki" to wysil się również na uzasadnienie, bo nie zawsze chce mi się pytać "dlaczego?"

PS
    Co do krzywizn na moich fotkach to masz całkowitą rację
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 7.11.13 o 13:57

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

A na krytykę to zawsze koniecznie należy "położyć uszy po sobie" i się do niej zastosować? Nie można nawet zadać pytania kontrolnego?

Dziękuję za przykłady. Uspokoiłeś mnie. Wg. Twojego kryterium to wszystkie fotki są krzywe
    Poczekaj jak zacznę wrzucać fotki z wąskich starych uliczek, robionych na szerokim kącie, to dopiero zobaczysz krzywizny ...

A widzisz, to zabieg jak najbardziej celowy. Forum fotograficzne, relacja z podróży, więc specjalnie pokazałem i o p i s a ł e m możliwości komfortowego robienia fotek z perspektywy Mount Elephant, niezależnie czy pada, czy świeci słońce ...

A mi to już zabraniasz wyrażenia własnej opinii?

Każda przemyślana (rzeczowa) opinia jest cenna, a to, że mówię "prosto z mostu" co mam na myśli to inna sprawa.

---------- Post dodany o 12:53 ---------- Poprzedni post był o 12:48 ----------

Co do monitora, powiem otwartym tekstem, to jak mi histogram włazi mocno na prawą stronę, to dalej mam rozjaśniać (i wypalać kadr) bo Tobie jest za ciemno. Fotki wstawiam w takiej kolorystyce, w takim kadrze, w takiej jasności jak uważam za słuszne wg. mojego subiektywnego "widzi mi się". Nie każdemu musi się podobać.

A tak na przyszłość, jak wydajesz jakiś osąd np. "za ciemne fotki" to wysil się również na uzasadnienie, bo nie zawsze chce mi się pytać "dlaczego?"

PS
    Co do krzywizn na moich fotkach to masz całkowitą rację
    A jak niby mam wyjaśnić, że w moim mniemaniu fotki są za ciemne? W moim odczuciu i w stosunku do mojej oceny zdjęć jest to stwierdzenie tautologiczne. To tak jakbyś poprosił mnie o wytłumaczenie, czemu cytryna wydaje mi się kwaśna a cukier słodki. Poza tym na histogramie można mieć część wartości skrajnie po prawej stronie co całkowicie nie wyklucza posiadania podobnej sytuacji po lewej stronie. Wrzucasz fotki w jakimś celu tak? Mniemam, że nie robisz tylko dla siebie i nie traktujesz tego forum jako wirtualny dysk i przechowalnie plików a po to, żeby się podzielić swoimi zdjęciami z innymi, przeczytać jaki jest ich odbiór.

Każdy z nas robi zdjęcia inaczej, inaczej obrabia i pewnie inaczej ma skonfigurowany monitor. Gdybyś nie odpisał w niegrzeczny sposób, to pewnie nie ciągnąłbym tematu. Ta inność kształtuje pewien subiektywizm, na który trzeba być tu gotowym. Zgadzam się, że nie każdemu musi się podobać ale wystawiając publicznie swoje prace powinieneś mieć świadomość, że jedne mogą podobać się mniej a inne bardziej. Podobnie jak Hrr mam wrażenie, że dość drażliwy jesteś na punkcie własnej twórczości.

Poza tym odpisywanie na uwagę w stylu "młodzian się popisał', świadczy tylko źle o Tobie.

I jeszcze na koniec dodam, że moja uwaga nie dotyczyła wszystkich Twoich zdjęć. Większość zdjęć z Tajwanu uważam za bardzo ciekawe i gdyby tak nie było, to pewnie bym tu nie zaglądał (komentowałem je też pozytywnie).
    Ostatnio edytowane przez osiem1984 ; 7.11.13 o 14:43
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Co do monitora, powiem otwartym tekstem, to jak mi histogram włazi mocno na prawą stronę, to dalej mam rozjaśniać (i wypalać kadr)
    Nie.Nie patrz na wykresiki.Patrz na fote,temat i to co chcesz pokazac.
    Fotografia to poezja,to sztuka,to uczucie.To nie jest matematyka i zaden wykres nie jest potrzebny do jej oceny.
    Jesli bede ogladac odbitke na papierze z analoga i stwierdze,ze jest za ciemna to w buty mozna wszystkie histogramy wlozyc skoro kazdy to moze potwierdzic.I za ciemna bo przewolana,bo przeswietlona bo film niedoswietlony bo film niedowolany,a po drodze zadnego histogramu nie ma,i nie bylo.Nie lecial tez ani w prawo ani w lewo.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

osiem1984, pomyśl, zdjęcia oglądało sporo osób (ponad 1200 wejść), a tylko Ty stwierdziłeś, że fotki są za ciemne. Ja też oglądałem te fotki na kilku komputerach, iPadach i na każdym z nich każda fotka wygląda tak samo ... może jednak coś nie tak jest z Twoim monitorem, a może po prostu coś chciałeś napisać w wątku więc napisałeś.

Poza tym odpisywanie na uwagę w stylu "młodzian się popisał', świadczy tylko źle o Tobie.
    A zerknij co Ty napisałeś, i jak to świadczy o Tobie?

Fotkami staram się oddawać nastrój jaki panował w momencie robienia zdjęcia, jeśli padało, chmury były ołowiane i w południe było ciemno jak po zachodzie słońca, to nie będę zakłamywał rzeczywistości i wstawiał HDRów.

Mirek54, jasność - ciemność fotek jest nieprzypadkowa, jest taka jaką chciałem uzyskać. Histogram mi w tym pomaga, jeśli widzę, że niebezpiecznie włazi na prawą (lewą) stronę, to się zastanawiam, czy mam go przeciągnąć (i często tak robię np. w portrecie, bo tu buźka jest najważniejsza, a nie to że kawałek tła się "wypalił" lub wpadł w "głębokie czernie") czy nie, bo coś umknie ciekawego z krajobrazu. Przy Taiwańskich fotkach nie raz się zdziwiłem, co automatyka aparatu ukryła w prawie wypalonej prawej stronie. Jak będę miał czas to pokażę te prosto z aparatu (całkowicie akceptowalne dla kogoś, kto nie widział rzeczywistości) i te po obrobieniu, które są na oko ciemniejsze niż te prosto z puszki.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 7.11.13 o 15:14

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Nie.Nie patrz na wykresiki.Patrz na fote,temat i to co chcesz pokazac.
    Fotografia to poezja,to sztuka,to uczucie.To nie jest matematyka i zaden wykres nie jest potrzebny do jej oceny.
    Jesli bede ogladac odbitke na papierze z analoga i stwierdze,ze jest za ciemna to w buty mozna wszystkie histogramy wlozyc skoro kazdy to moze potwierdzic.I za ciemna bo przewolana,bo przeswietlona bo film niedoswietlony bo film niedowolany,a po drodze zadnego histogramu nie ma,i nie bylo.Nie lecial tez ani w prawo ani w lewo.
    Mirek jak zwykle trafił w sedno

---------- Post dodany o 14:08 ---------- Poprzedni post był o 14:07 ----------

osiem1984, pomyśl, zdjęcia oglądało sporo osób (ponad 1200 wejść), a tylko Ty stwierdziłeś, że fotki są za ciemne. Ja też oglądałem te fotki na kilku komputerach, iPadach i na każdym z nich każda fotka wygląda tak samo ... może jednak coś nie tak jest z Twoim monitorem, a może po prostu coś chciałeś napisać w wątku więc napisałeś.

A zerknij co Ty napisałeś, i jak to świadczy o Tobie?

Fotkami staram się oddawać nastrój jaki panował w momencie robienia zdjęcia, jeśli padało, chmury były ołowiane i w południe było ciemno jak po zachodzie słońca, to nie będę zakłamywał rzeczywistości i wstawiał HDRów.
    Nie tylko ja tak stwierdziłem. Pojawiały się komentarze, że światełko słabe, że może pora nie ta. Zerknij jeszcze raz na posty.