Test na photozone.
http://www.photozone.de/m43/873_pana1232f3556
Test na photozone.
http://www.photozone.de/m43/873_pana1232f3556
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
To, że jest możliwe, nie oznacza, że powinno być wiążące.
Jeżeli obiektyw jest projektowany z uwzględnieniem korekcji programowych to tak powinien być testowany.
W innym wypadku może się okazać, że obiektyw jest owszem, ostry do brzegu, ale za to winieta w rogach jest na poziomie 90%
Po korekcji beczki ostrość na krawędziach spadnie, ale automatycznie winieta też, jak również i kąt widzenia i z 12mm robi się 14mm, które później jest podawane w specyfikacji.
Fajnie jest kiedy możemy wyłączyć korekcję, bo czasem beczka nie przeszkadza, a zyskujemy trochę szersze pole.
Z dwojga złego wolę, ostry obiektyw z beczką korygowaną programowo, niż byle jak skorygowany optycznie, gdzie już nic z nieostrymi krawędziami zrobić nie mogę.
Och jak nie lubię wątków "onanistycznych"- ale dobrze, kilka słów.
Kiedyś przezbywaliśmy się z epicure co lepsze: LR który automatycznie "gasi" beczkę, czy opensource które daje możliwość wyboru.
Każdy z nas pozostał przy swoim zdaniu.
@ grzyboo - wszystkie obiektywy starego / dużego 4/3 miały korekcję optyczną. I może za pojedynczymi wyjątkami były doskonałe.
Wszystkie z mikro są korygowane programowo. Masz dużo racji w tym, że korekcja programowa powoduje obniżenie jakości na bokach. Zwróć jednak uwagę na to że jest kolosalna różnica pomiędzy korygowaniem RAW-a a korygowaniem tif-a czy też jpg-a. Skutek optyczny w każdym przypadku będzie taki sam, natomiast po korekcji RAW-a prawie nie widać utraty jakości. Im większa waga - "gęstość" pliku poddanego obróbce, tym lepszy wynik końcowy.
Podobnie jest z innymi operacjami na pliku np. korekcja perspektywy.
Wracając do wyboru - korekcja programowa z automatu czy wybór i możliwość własnej ingerencji - oczywiście wybieram opcję drugą. W mojej wywoływaczce mogę tak ustawić parametry, że pomimo korekcji plik nie będzie mniejszy. Mam 4640 px na dłuższym boku, a także perfekcyjne boki i rogi zdjęcia.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||