gietrzy - poczekajmy na oficjalne zapowiedzi... tanio nie będzie, to pewne ale myślę że z tą plotką o 4 tysiakach to ktoś przesadził
gietrzy - poczekajmy na oficjalne zapowiedzi... tanio nie będzie, to pewne ale myślę że z tą plotką o 4 tysiakach to ktoś przesadził
Optyczne.pl podaje, że nie będzie pomiaru punktowego ? to trochę dziwne. Brak gibanego ekranu też na minus, ale poza tym bardzo mi się podoba. Chcialem wymienić mojego E-P2 na GX1 ale chyba wymienię na to maleństwo.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Hipsterem nie jestem, a od kiedy mam histogram na żywo to korzystam tylko z pomiaru matrycowego i korekty ekspozycji.
Przydałoby się jakieś normalne kółko do zmiany przysłony, bo teraz jest tylko jedno, z tyłu.
Albo korekcja ekspozycji, albo przysłona - wybieraj, bo kółko jest tylko jedno. Zamiast drugiego kółka dali gadżecik do przełączania trybu AF. Japońska szkoła ergonomii![]()
No właśnie. Niby są dotykowe guziki więc zmiana funkcji kółka będzie możliwa, ale jakby było dodatkowe kółko, a najlepiej takie wciskane jak w Gx to byłoby jednak bardziej wygodnie.
Witam !
A kto az tak czesto korzysta z roznych trybow pomiaru ekspozycji ?
Robisz fote... patrzysz na histogram i robisz korekty i robisz znowu fote i masz pozamiatane
Jak jest histogram on-line to pozostaje korekta w locie i tez masz pozamiatane
Oczywiscie napisalem to z pewna przesada ale chcialem zwrocic uwage, ze
w aparacie nie musi byc full-wypas bo dobry fotograf poradzi sobie i wykona dobrze naswietlone zdjecie
Wazne jest dla mnie aby aparat mial
- wysoka jakosc obrazu
- sensowny DR
- sensownie dzialajacy AF (szybki i celny)
- MF
- migawke 1/4000s lub wiecej
- zapis w raw (mile widziany DNG )
- solidnie wykonany korpus
- tryb A i M
- w miare trwaly akumulator
- male gabaryty
- lekka waga
- profilowany uchwyt
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Umówmy się, chęć demonstracji możliwości miniaturyzacji zwyciężyła po prostu nad zdrowym rozsądkiem i rachunkiem ekonomicznym. Dobrze, że ten aparat nie jest tańszy, bo można byłoby pomyśleć, że to standardowych kierunek obrany przez Panasonika. A tak na szczęście wiadomo, że to tylko poboczna ciekawostka przyrodnicza.
Ja to dziwny jestem bo idealny rozmiar kompaktu to dla mnie Coolpix 7700-7800. Zawsze jak go widzę M-Macalni to macam bo to czysta przyjemność takie cuś potrzymać i poprzyciskać(jestem świadomy, że to dziwnie brzmi...) . Zarówno ten GM-1 jak i RX-10 to zbyt dziwaczne wynalazki jak dla mnie.
Nie rozumiem też tej obsesji wpychania na siłę aparatu do kieszeni. Ja tam zawsze lubię mieć przy sobie jakąś torbę, biodrową choćby - nawet jak aparatu nie mam.