Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Przejściówka z m4/3 na Sony/Minolta

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Odp: Przejściówka z m4/3 na Sony/Minolta

Cytat Zamieszczone przez jbator Zobacz posta
    ...Czyli pewnie jest tak jak zakładałem ja i kolega Jasand czyli podpinasz obiektyw z bagnetem Sony A do aparatu u4/3...
    Faktycznie, w tej sytuacji byłby odpowiedni adapter o podanej wyżej odległości między obydwoma bagnetami, tj. 24,5 mm

Jd
    Gość

Banc ma racje jeżeli przyjmiemy za Wiki , że m4/3 ma flange back 19,25 mm a nie 20 mm.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez aallen Zobacz posta
    ... jednakże poprawnie da się nim ostrzyć manualnie od 45 mm w górę. Poniżej tej wartości albo nie da się wyostrzyć do nieskończoności albo trzeba robić różne konfiguracje odległość/ostrość. Tym bardziej jest to dziwne ponieważ adapter nie posiada soczewek korygujących i w dodatku jest to wydawać by sie mogło niemożliwe do zepsucia ze wzgędu na odległość do matrycy
    Jeżeli tytuł wątku powinien brzmieć na odwrót (S/M -> M4/3), to muszę Cię zmartwić. Problem tkwi w niedokładnie wykonanej przejściówce, która jest odrobinę zbyt gruba (na poziomie 0,1 - 0,3 mm), co sprawia, że nie ustawisz ostrości na nieskończoność. Poza zmianą przejściówki na bardziej precyzyjną, nie widzę innego rozwiązania (może szlifowanie?, ale trudno będzie zachować niezbędną dokładność).

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Jeżeli tytuł wątku powinien brzmieć na odwrót (S/M -> M4/3), to muszę Cię zmartwić. Problem tkwi w niedokładnie wykonanej przejściówce, która jest odrobinę zbyt gruba (na poziomie 0,1 - 0,3 mm), co sprawia, że nie ustawisz ostrości na nieskończoność. Poza zmianą przejściówki na bardziej precyzyjną, nie widzę innego rozwiązania (może szlifowanie?, ale trudno będzie zachować niezbędną dokładność).
    Problemem może być właśnie podawanie w różnych miejscach różnych wielkości. 19.25 a 20mm to jest jednak różnica.
    Ze swojego E-PL1 wyjąłem filtr dolnoprzepustowy i niektóre obiektywy pracują bez problemu, a inne kończą się na 10m. Czasami wszystko zależy od obiektywu. Na dodatek im mniejsza ogniskowa tym trudniej o zapas. To może być odpowiedz dlaczego zoom (o ile dobrze kojarzę) działa tak dziwnie.

Miałem podobne problemy z prostą przejściówką na m42. Mam 3, używam dwie.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Nie wiem, dlaczego zoom pracuje niestabilnie. Miałem "kaprawą" przjściówkę z Minolty MD i używałem m.in. Tokiny 70-210, ale ostrość nie dojeżdżała do niekończoności mniej, więcej, podobnie na każdej ogniskowej.

Awatar aallen
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Przepraszam za zamieszanie. Chodziło mi oczywiście o przejściówke z systemu m4/3 na Sony A by można było podpiąć obiektyw z bagnetem Sony do aparatu Olympusa np. EP3, OM-D etc. Tak gwoli sprostowania mojego wprowadzenia w błąd

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez aallen Zobacz posta
    Przepraszam za zamieszanie. Chodziło mi oczywiście o przejściówke z systemu m4/3 na Sony A by można było podpiąć obiektyw z bagnetem Sony do aparatu Olympusa np. EP3, OM-D etc. Tak gwoli sprostowania mojego wprowadzenia w błąd
    ostatecznie już znasz odpowiedź, a przy okazji pogadaliśmy o czymś, co nie dorobiło się jednolitej polskiej nazwy (flange back).

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

To chyba odleglosc pomiedzy plaszczyzna mocowania obiektywu a elementem dociskajacym klisze do mechanizmu migawki.A teraz to chyba matryca.

Awatar aallen
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

to swoją drogą ktoś miał styczność z dobrymi adapterami by można było przypiąć szkła systemowe Sony ?

Jd
    Gość