Banc ma racje jeżeli przyjmiemy za Wiki , że m4/3 ma flange back 19,25 mm a nie 20 mm.
Jeżeli tytuł wątku powinien brzmieć na odwrót (S/M -> M4/3), to muszę Cię zmartwić. Problem tkwi w niedokładnie wykonanej przejściówce, która jest odrobinę zbyt gruba (na poziomie 0,1 - 0,3 mm), co sprawia, że nie ustawisz ostrości na nieskończoność. Poza zmianą przejściówki na bardziej precyzyjną, nie widzę innego rozwiązania (może szlifowanie?, ale trudno będzie zachować niezbędną dokładność).
Problemem może być właśnie podawanie w różnych miejscach różnych wielkości. 19.25 a 20mm to jest jednak różnica.
Ze swojego E-PL1 wyjąłem filtr dolnoprzepustowy i niektóre obiektywy pracują bez problemu, a inne kończą się na 10m. Czasami wszystko zależy od obiektywu. Na dodatek im mniejsza ogniskowa tym trudniej o zapas. To może być odpowiedz dlaczego zoom (o ile dobrze kojarzę) działa tak dziwnie.
Miałem podobne problemy z prostą przejściówką na m42. Mam 3, używam dwie.
Nie wiem, dlaczego zoom pracuje niestabilnie. Miałem "kaprawą" przjściówkę z Minolty MD i używałem m.in. Tokiny 70-210, ale ostrość nie dojeżdżała do niekończoności mniej, więcej, podobnie na każdej ogniskowej.
Przepraszam za zamieszanie. Chodziło mi oczywiście o przejściówke z systemu m4/3 na Sony A by można było podpiąć obiektyw z bagnetem Sony do aparatu Olympusa np. EP3, OM-D etc. Tak gwoli sprostowania mojego wprowadzenia w błąd
To chyba odleglosc pomiedzy plaszczyzna mocowania obiektywu a elementem dociskajacym klisze do mechanizmu migawki.A teraz to chyba matryca.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
to swoją drogą ktoś miał styczność z dobrymi adapterami by można było przypiąć szkła systemowe Sony ?