Świetna jakość. Na ekranie 400 dpi w ogóle nie widać żadnego uciążliwego szumu.
Świetna jakość. Na ekranie 400 dpi w ogóle nie widać żadnego uciążliwego szumu.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
jedni piszą, że AF jest słaby inni zachwalają... ja osobiście jeszcze nawet w dłoniach nie miałem sony A7 ale jakieś filmiki znalazłem:
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
ciekawostkę odnalazłem w internecie.
w przypadku obiektywów Sigma z mocowaniem NEX po podpięciu do nowego body FF pole obrazu jest większe niż tzw crop.
niektórzy użytkownicy piszą, że pole się jeszcze powiększa po odkręceniu tylnej "osłonki", plastikowej części obiektywu.
http://www.dpreview.com/forums/post/52649143
ale przy mizernej ofercie szkieł do FF-NEXa, takie półśrodki jak zabawy z obiektywami Sigmy mogą być interesujące... zwłaszcza że nie są bardzo kosztowane... a mydlane rogi - no Panie, wicie, plastika...![]()
i jeszcze trzeb dodać, że można zrobić crop na x1.2, x1.3 a nie na x1.5 jak w przypadku obiektywów do NEXa APSc.
w linku jest test użytkownika, który pokazał, że kupując sigmę 30 f/2.8 i ściągając tylną osłonkę mamy mniej więcej kadr jak w przypadku obiektywu ziessa 35 f/2.8 korzystając przy tym jednak z większego pola matrycy.
wiem, że są to półśrodki ale na początek...
Ale po cholerę to wszystko?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
bo jak się nie ma co się lubi...
To już lepiej zainwestować w adapter Commlite (650zł), Canona EF 28mm2.8 (750zł), Canona EF 50mm1.4 USM (1500zł) i Canona EF85mm1.8 (1500zł) wyjdzie niewiele drożej niż zestaw A7 z FE 35mm.2.8, a:
- uniwersalność większa
- jakość optyczna na dobrym poziomie
- nieco gorszy AF, ale jak ktoś nie musi zająca w biegu focić to wystarczy
Sam się zaczynam zastanawiać
---------- Post dodany o 11:21 ---------- Poprzedni post był o 11:17 ----------
To już chyba lepiej kupić 6D lub D610 i te jasne (i do tego tanie) szkła.
Niestety za "jaśniejsze i dużo jaśniejsze" szkła do cropa (bezlustrowego) trzeba płacić jak za zbożewięc wychodzi "Zamienił stryjek siekierkę na kijek".