Strona 31 z 71 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 703

Wątek: Nex ff

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Nex ff

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Jakby Oly wypuścił korpus FF to ceny byłyby chyba na poziomie jednocyfrowych modeli C/N.
    pewnie tak, ale gdzieś w tyle głowy rodzi się przekonanie że dla wielu osób byłyby to dobrze wydane i zainwestowane pieniądze... - ot specyfika rynku profi..
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Chyba raczej oszczędność miejsca przeznaczonego w lustrzankach na lustro i przestrzeń do jego podnoszenia.
    Piszesz o obiektywach?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Są PEN-y i OM-D, mógłby być także FF, ale konieczna byłaby nowa szklarnia... Duże przedsięwzięcie, duża kasa.
    PENy i OMD to dwie linie jednego systemu które tylko przeznaczeniem się trochę różnią... OMD-FF to będzie musiało być coś całkiem innego... nie wydaje mi się żeby możliwe było wrzucenie matrycy 24x36 w bagnet m4/3 albo nawet 4/3... myślę że w przypadku nowej konstrukcji pojawi się bagnet o innej średnicy i innej odległości mocowania... i to będzie coś zupełnie innego... być może w jakimś stopniu kompatybilnego z dużym 4/3 ale na pewno nie z mikro...

Ale to gdybanie - na razie m4/3 się dobrze (podobno) sprzedaje, także (a może zwłaszcza) w segmencie bardziej zaawansowanych technicznie wyrobów... więc nawet jeśli Olympus coś kombinuje w kierunku FF to raczej nie prędko nam to pokaże
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Warto jednak pamiętać, że krótki rejestr i duża matryca to potencjalnie większe problemy z brzegiem kadru. Leica rozwiązuje to przy pomocy specjalnie zaprojektowanej matrycy. Jak będzie w Sony zobaczymy po testach dedykowanych szkieł.
    Może się okazać, że lepsze rezultaty uzyskuje się przez przelotkę.
    Podpinanie szkieł z lustra rozwiąże problem. Krótki rejestr jest korzystny ze względu na adaptery, a trochę dystansu można zawsze dodać w szkle.

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Piszesz o obiektywach?
    W pewnym sensie tak. W dalmierzach obiektywy są tuż przy matrycy. W lustrzankach są sporo oddalone, co musi przekładać się na ich konstrukcję.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    (...)to będzie coś zupełnie innego... być może w jakimś stopniu kompatybilnego z dużym 4/3 ale na pewno nie z mikro...
    Skąd to przypuszczenie?
    Czyżby 4/3 miało większy obraz projektowany na matrycę?
    Czy też zakładasz, że hipotetyczne FF miałoby jednak lustro?

Mocno wątpliwe jest wprowadzenie FF, zwłaszcza jeśli firma nie ma dużej ilości pieniędzy na rozwój i projektowanie.
    Środki wydane na tworzenie nowego bagnetu musiałyby zostać przesunięte z działu zajmującego się m4/3.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    W pewnym sensie tak. W dalmierzach obiektywy są tuż przy matrycy. W lustrzankach są sporo oddalone, co musi przekładać się na ich konstrukcję.
    Mimo wszystko AF też swoje robi. Popatrz na takiego XF 23/1.4 z bezlusterkowego Fuji i na odpowiednik Leici. Dla mnie gabarytowo to inna liga i nie wiem czy można to tłumaczyć jedynie różnicą w cenie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    ...

Mocno wątpliwe jest wprowadzenie FF, zwłaszcza jeśli firma nie ma dużej ilości pieniędzy na rozwój i projektowanie.
    Środki wydane na tworzenie nowego bagnetu musiałyby zostać przesunięte z działu zajmującego się m4/3.
    4/3 miało być w stosunku do FF mniejsze, lżejsze i tańsze. Różnice się zatarły. Nowy O z kitem nie różni się zbytnio od nowego S z kitem ani pod względem wielkości, ani pod względem masy, a i cenowo też jakby podobnie. Wydaje mi się, że możliwości są dwie. O urealni ceny, albo wejdzie w FF.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Wydaje mi się, że możliwości są dwie. O urealni ceny, albo wejdzie w FF.
    Albo trzecia możliwość - zmieni nazwę na S jak to kiedyś zrobiła KM.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Akurat m4/3 jest mniejsze i lżejsze niż FF ale może być też równie duże - w zależności kto co potrzebuje. Co do cen się zgadzam, pewnie zostaną urealnione i to nie tylko w obozie Olego, bo inni też się cenią zbyt mocno. Natomiast w wejście w FF wątpię.

Uprawnienia umieszczania postów