Strona 22 z 71 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 703

Wątek: Nex ff

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Odp: Nex ff

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Zupełnie w taki sam sposób, jak 35 mm, który był protezą średniego formatu, a się rozpowszechnił. Lata największej popularności ma jednak za sobą, wykosiła go proteza...
    Bo nie było nic innego. Jaką popularność w analogu zdobyła proteza 35mm, czyli APS. 0,5% rynku ?
    Czasy się zmieniają. Fotografowie chcą FF. Czemu? Nie wiem, mówiąc za siebie, aby nie komplikować sobie życia. Przeliczając ekwiwalent, ogniskową, kombinując z pozasystemowymi szkłami itp.

Zresztą, zadecydują za nas producenci. Nikon nie wypuści już żadnego korpusu semi pro/pro z APS-C. Canon zrobi podobnie. Reszta nie ma znaczenia, patrząc na udziały w rynku, jedzą to co spadnie ze stołu wielkiej dwójcy.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    EF 85 1.8 kosztuje 1500zł nowy, za cenę 56 1.2 pewnie dasz radę jeszcze kupić używanego 5D mkI
    Tak pewnie będzie, nie ma co liczyć na niską cenę Fuji. Problemem nie jest jednak to, że szkła pod APS-C są z założenia droższe, tylko to bezlusterkowce są cholernie drogie (i dlatego lustrzanki nadal trzymają się tak mocno). Gdyby Sony wypuściło do swojego bezlusterkowego FF obiektyw 85 mm, to okazałoby się, że jest on że trzy razy droższy, niż odpowiednik lustrzankowy, a do tego ma światło f/2,8 zamiast f/1,8. Więc nie ma co narzekać na Fuji, tym bardziej, że oferuje on dużo tańsze korpusy. Najtańszy aparat, z którym będzie działał 56 f/1,2 kosztuje pewnie z 2.000 zł. A ile kosztuje 6D lub D600?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Canon 100D czy Nikon D3200 też będzie działał z systemowym 85/1.8 czy 50/1.4 a komplet będzie kosztował połowę ceny Fuji

Tak można w nieskończoność.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Korpus i jego cena to nie jest wielki problem. Zazwyczaj kupuje się jeden.
    Tak, jeden na rok, do czasu pojawienia się nowszego modelu A tak serio, to częściej się kupuje dwa korpusy, niż dwa takie same szkła.

---------- Post dodany o 11:58 ---------- Poprzedni post był o 11:55 ----------

Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    Canon 100D czy Nikon D3200 też będzie działał z systemowym 85/1.8 czy 50/1.4 a komplet będzie kosztował połowę ceny Fuji
    Wychodzi na to, że ani FF, ani Fuji nie ma sensu, bo jest 100D i tanie plasticzaki. No i dużo w tym racji.

Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

My się tak tu przekomarzamy, ale jak widać w każdej firmie pracuje sporo ludzi i tak pozycjonuje produkty by nie było jednego, który daje wszystko. Nawet jak są zbliżone, to zawsze jest jakiś ogonek.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Krystyna1975
    Gość

Problemem nie jest jednak to, że szkła pod APS-C są z założenia droższe, tylko to bezlusterkowce są cholernie drogie (i dlatego lustrzanki nadal trzymają się tak mocno).
    Myślę, że nie tylko dlatego. Część "winy" spada na przeświadczenie, że lustrzanka=lepsze zdjęcia. Może na samym początku kiedy system bezlusterkowy dopiero raczkował, to takie twierdzenie mogłoby się jeszcze obronic, ale teraz gdy matryce są coraz lepsze, AF coraz sprawniejszy to argument lepszych zdjęć z lustrzanki powoli można włożyć między bajki, myślę. Oczywiście nadal będą ludzie, którzy będą twierdzic, że lustrzanką zrobią lepsze zdjęcia, ale to złudzenie. Najważniejsze są umiejętności fotografa (chociaż sprzęt też jest ważny, bo mając 18-55 raczej nie wybierzemy się na samoloty :P ).

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Jasne, mit dużego czarnego aparatu jest nadal równie silny, jak mit FF. Ale gdyby ceny były bardziej konkurencyjne, argumenty praktyczne miałyby większą szansę, żeby się obronić.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Tak, jeden na rok, do czasu pojawienia się nowszego modelu A tak serio, to częściej się kupuje dwa korpusy, niż dwa takie same szkła.
    Zależy kto, ja mam zawsze tylko jeden korpus i pewnie większość amatorów też. A nowszego modelu nie trzeba przecież kupować. Jak miałem 5D to fotograficznie nic mi w nim nie brakowało, jedynie za duży był.

A obiektywów to by się chciało mieć więcej niż kitowy zoom.
    Ostatnio edytowane przez MAF ; 20.10.13 o 12:15
    Zapraszam do albumu i galerii

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Na tym forum co druga osoba ma ze dwa albo trzy korpusy, a wszyscy są amatorami

Krystyna1975
    Gość

Jasne, mit dużego czarnego aparatu jest nadal równie silny, jak mit FF. Ale gdyby ceny były bardziej konkurencyjne, argumenty praktyczne miałyby większą szansę, żeby się obronić.
    Problem mają ci, którzy chcą wyłącznie nowy sprzęt. Jeśli ktoś potrafi się zadowolić używanym, nie będzie miał takich duzych problemów z nabyciem bezlusterkowca w rozsądnej cenie. Jest już sporo używanych korpusów bezlusterkowców na rynku wtórnym. Znacznie gorzej jest z używanymi obiektywami. Tu już Canon i Nikon królują.

Uprawnienia umieszczania postów