Strona 68 z 71 PierwszyPierwszy ... 18586667686970 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 671 do 680 z 703

Wątek: Nex ff

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Odp: Nex ff

Ogólnie chodzi mi o to, że ani Nikon ani Canon nic ciekawego od dawna nie pokazali. Bezlusterkowce mają nieciekawe, lustra takie jak 10 lat temu, tylko nowsze. Canon chociaż czasem jakiś ciekawy kompakt pokaże.
    Kodak też tak się zachowywał... Wielcy z branży foto śpią, a jak się obudzą, to tort może już być podzielony.
    Sony mocno kombinuje i rzuca luźno powiązane ze sobą idee. Może z czasem coś z tego wyniknie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    Sony przoduje od jakiegoś czasu z kompaktami z dużymi matrycami (R1, RX1, R100)
    Sony zrobił dwa ciekawe kompakty, które faktycznie były przełomowe: R1 i RX1. Cała reszta to tylko rozwinięcie obowiązujących trendów (zwiększanie matryc w kompaktach i stosowanie jaśniejszych obiektywów), przy czym w przypadku RX100 niezbyt udane za sprawą ciemnego obiektywu.

Panas wypuścił G1, który pierwszy miał używalny EVF bez widocznych pixeli i w słusznym rozmiarze.
    To, że wcześniej było widać piksele nie znaczy jeszcze, że starsze wizjery były nieużywalne. Panas rozwinął jedynie to, co stosowano już przynajmniej od paru lat w kamerach i zaawansowanych kompaktach.

Seria GHx też jest dość przełomowa jeżeli chodzi o filmowanie.
    Raczej Nikon D90 jako pierwszy filmujący aparat z wymienną optyką i Canon 5DII jako pierwszy filmujący aparat, który znalazł szerokie zastosowanie profesjonalne i spopularyzował video w świecie fotograficznym. GHx to tylko naturalna konsekwencja dokonań pionierów.

Nie sztuką jest zrobić coś pierwszemu i byle jak, ale zrobić to tak aby nadawało się do użycia.
    Sztuką jest zrobić coś, co potem inni będą chcieli stosować i rozwijać. Gdyby nie nadawało się do użycia, to nikt by się tym nie interesował. Rzeczy bezużyteczne nie są przełomowe.

Olek zrobił fajną stabilizację. Coś jeszcze z nowości Oka ostatnio?
    Czyszczałka matrycy, LV, dostrajanie AF, mapowanie pikseli.

Fuji poza matrycą pokazali hybrydowe wizjery. To faktycznie była nowość i to całkiem interesująca, ale to tylko tymczasowe łatanie braków EVF.
    Tych matryc to było kilka... Zresztą nie wszyscy muszą zaskakiwać rynek nowościami. Wystarczy, że będą robić swoją robotę.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Pierwsza portretówka ze stabilizatorem optycznym, z optyką - chyba się zgodzisz - lepszą niż u konkurencji.
    Nie pierwsza, bo Samsung ma swój obiektyw 85 mm f/1,4 SSA. A z tą lepszością niż u konkurencji to się chętnie zgodzę, jeśli tylko będą jakiekolwiek dane na ten temat, bo póki co takie twierdzenie jest wyssane z palca. A nawet gdyby okazało się to być prawdą, to nie sądzę, aby kilka lph więcej można było nazwać przełomowym czy pionierskim.

- opinia Jakuba Jewuły w czasach debiutu G1, że kto go nie wybierze z oferty dostępnej w tamtych czasach to wtopi. Imho słuszna.
    Bądźmy poważni...

- CDAF, niby wszyscy to już mają, ale w m43 jest najszybciej.
    Najszybciej to jest chyba w Nikonie 1. A najlepiej w video to jest w Canonie 70D.

- pierwszy kit Panasa 14-45; jest w sieci wiele porównań do 12-35. Oprócz światła wiele nie tracimy...
    Zwykły obiektyw, którego po prostu nie spieprzyli. Nic rewolucyjnego w nim jednak nie ma. Dobre kity były na rynku już dużo wcześniej, chociaż jako rzadkość.

BTW podaj link do twoich fotek z f/1.2.
    Ostatnie zdjęcia z mojego wątku.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

LV to było już w pierwszych kompaktach cyfrowych, więc zrobienie tego w lustrzance nie wymagało specjalnego objawienia.
    Mapowanie pixeli miałem w D7D i nie wiem czy Olek miał to wcześniej. Możliwe, że miał.
    Tyle, że to są wszystko już dość historyczne sprawy i ostatnio tylko Sony pokazuje coś faktycznie nowego z ładowaniem matryc FF do małych i stosunkowo niedrogich jak na rozmiar matrycy body. Nie podoba mi się lekko chaotyczne podejście związane z mnożeniem modeli połączone z dużą wstrzemięźliwością w kwestii optyki, ale na dobrą sprawę podstawy już mają, a starsze szkła Sony czy KM też jakoś tam przez przejściówki działają.
    Tyle, że ja już na zabawkę tyle kasy nie wydam. Do pstryków, które popełniam GH2 wystarcza aż nadto.
    Dla innych to nie są zabawki i mają inne, pewnie bardziej zaangażowene podejście do problemu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    A aparat z wbudownym i odchylanym wizjerem elektronicznym? to pomysł Panasonica który potem Samsung skopiował.
    Odchylany EVF miały na pewno Minolty 7Hi/A1/A2, nie wiem czy wcześniej ktoś to stosował.
    Zapraszam do albumu i galerii

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

LV to było już w pierwszych kompaktach cyfrowych, więc zrobienie tego w lustrzance nie wymagało specjalnego objawienia.
    Rzecz w tym, że zrobienie LV w kompakcie było oczywiste, bo tam nie ma lustra, które stanowi problem. Natomiast lustro w lustrzance jest przez cały czas opuszczone i jednak minęło trochę czasu, zanim ktokolwiek uznał, że LV w aparatach z wymienną optyką też jest użyteczne.

Tyle, że to są wszystko już dość historyczne sprawy i ostatnio tylko Sony pokazuje coś faktycznie nowego z ładowaniem matryc FF do małych i stosunkowo niedrogich jak na rozmiar matrycy body.
    Nikt nie odmawia Sony zasług na tym polu. Teraz Sony ma swoje 5 minut na wypuszczanie oryginalnych zabawek, ale za rok będzie to ktoś inny. Chciałbym przypomnieć, że przed pojawieniem się RX1 Sony oferował jedynie jeden wielki ZIEEEW. Dopiero z perspektywy kilku lat będziemy mogli ocenić, kto jest innowacyjny, a kto zachowawczy.

---------- Post dodany o 12:18 ---------- Poprzedni post był o 12:17 ----------

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Odchylany EVF miały na pewno Minolty 7Hi/A1/A2, nie wiem czy wcześniej ktoś to stosował.
    Już od dawna stosowano odchylane wizjery w kamerach.

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Tyle, że to są wszystko już dość historyczne sprawy i ostatnio tylko Sony pokazuje coś faktycznie nowego z ładowaniem matryc FF do małych i stosunkowo niedrogich jak na rozmiar matrycy body.
    http://camerasize.com/compact/#487,359,213,ha,f

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Zapomniałeś o "stosunkowo niedrogich"

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

nie, nie zapomniałem... pominąłem, dlatego nie pogrubiłem
    cena wg mojej oceny nie ma znaczenia w tej dyskusji.
    Leica się ceni a czy może produkt sprzedać tanie? jestem pewien, że tak!
    koszt produkcji oraz użytych materiałów, myślę, że na to pozwala... tylko tego nie robi bo i po co?

Uprawnienia umieszczania postów