Strona 67 z 71 PierwszyPierwszy ... 17576566676869 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 703

Wątek: Nex ff

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Odp: Nex ff

Większość kupujących i tak zostaje z kitem, jaki by tam on nie był więc problem jest umiarkowany z punktu widzenia producenta elektroniki dla masowego użytkownika.
    Jakby sobie dali spokój z protezą 4K to mogłoby być bardzo interesujące body. A tak cena będzie wyższa przez 4K.
    Ponoć ma działać na tym optyka Canona z AF z adapterem Metabones więc wybór optyki AF jest całkiem spory.
    Przyszły czasy, że najbardziej innowacyjne firmy w dziedzinie foto to Sony i Panasonic. Inni co najwyżej kombinują z body stylizowanymi na retro, bez specjalnych przełomów technologicznych.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    Większość kupujących i tak zostaje z kitem, jaki by tam on nie był więc problem jest umiarkowany z punktu widzenia producenta elektroniki dla masowego użytkownika.
    Jakby sobie dali spokój z protezą 4K to mogłoby być bardzo interesujące body. A tak cena będzie wyższa przez 4K.
    Ponoć ma działać na tym optyka Canona z AF z adapterem Metabones więc wybór optyki AF jest całkiem spory.
    Przyszły czasy, że najbardziej innowacyjne firmy w dziedzinie foto to Sony i Panasonic. Inni co najwyżej kombinują z body stylizowanymi na retro, bez specjalnych przełomów technologicznych.
    Bardzo polecam poszukać sobie w sieci jak działa ten adapter do canona. Tylko nie opluj się kawą przy okazji .
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Mnie tam dużo nie potrzeba do szczęście jeśli chodzi o obiektywy.

35mm jest, ~50mm jest, spacerzoom jest (a nawet dwa), tele jest. Brakuje UWA. Tyle że ceny nie na moją kieszeń.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

- jes!
    - jes?
    - noł!
    - noł?
    - jes! tanie gadanie!
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

To nie dotyczy aparatów dla entuzjastów, a taki jest ten Sony.

Przyszły czasy, że najbardziej innowacyjne firmy w dziedzinie foto to Sony i Panasonic.
    Sony może tak, chociaż wiele z tych innowacji to strzały w stopę. Natomiast jeśli chodzi o Panasa, to nie wiem co on robi w tym zestawieniu.

Inni co najwyżej kombinują z body stylizowanymi na retro, bez specjalnych przełomów technologicznych.
    Całe szczęście, że są jeszcze producenci, którzy kombinują z filtrami artystycznymi, wykrywaczami uśmiechu i ekranami odchylanymi do samoje*ek Przełomem technologicznym w fotografii cyfrowej były takie wynalazki, jak wyrzucenie lustra i pryzmatu, stabilizacja matrycy, live view, histogram na żywo, wizjery elektroniczne, wi-fi. Nie przypominam sobie, aby Sony czy Panas byli tu pionierami.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 7.04.14 o 11:03
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Fajnie, że 4k, szkoda tylko, że na zewnętrzny rekorder.
    Fajnie, że poprawili AF, szkoda tylko, że nie dali czujników fazowych.
    Fajnie, że w 4K obraz jest z matrycy w 1:1 bez skalowania, szkoda tylko, że jedynie w trybach 24p i 30p (gdzie 25p ?)

Miało być pięknie a wyszło tak sobie -moim zdaniem oczywiście. Jestem jeszcze ciekaw zdjęć na bardzo wysokim ISO oraz filmów w FHD także na bardzo wysokim ISO. Kto wie, może będę mniej smutny jak zobaczę............

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Sony przoduje od jakiegoś czasu z kompaktami z dużymi matrycami (R1, RX1, R100)
    Panas wypuścił G1, który pierwszy miał używalny EVF bez widocznych pixeli i w słusznym rozmiarze.
    Seria GHx też jest dość przełomowa jeżeli chodzi o filmowanie.
    Nie sztuką jest zrobić coś pierwszemu i byle jak, ale zrobić to tak aby nadawało się do użycia. (np. LF1 Panasa, który gdyby miał EVF choćby taki jak w E-M5 to byłby przełomowy, a tak jest tylko pierwszym tak małym aparatem z wizjerem, czyli trochę sztuka dla sztuki)
    Olek zrobił fajną stabilizację. Coś jeszcze z nowości Oka ostatnio?
    Fuji poza matrycą pokazali hybrydowe wizjery. To faktycznie była nowość i to całkiem interesująca, ale to tylko tymczasowe łatanie braków EVF.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

pamięć jest zawodna, już nie umiem sobie przypomnieć kto pierwszy zastosował matrycę z czujnikami detekcji fazy: Fuji? Samsung? Sony? WiFi to chyba Samsung, podobnie jak i pomysł łączenia aparatu z tabletem. A Focus Peaking? to chyba Sony. Ekrany odchylane do "selfie" też Sony chyba. A selfie to chyba jedna z dynamiczniej rozwijających się gałęzi amatorskiego pstrykania...

Wykrywacze uśmiechu? kto tu był liderem? czy aby nie Sony właśnie? to w sumie ciekawe połączenie: zdjęcie z wyciągniętej ręki i wyzwolenie migawki na mrugnięcie okiem

A aparat z wbudownym i odchylanym wizjerem elektronicznym? to pomysł Panasonica który potem Samsung skopiował.

Do tego mówiąc o innowacjach warto pamiętać nie tylko o sloganach wpisanych w reklamówki ale o "zapleczu" o algorytmach sterujących aparatem. Ciągły AF ze śledzeniem obiektu ma obecnie wiele konstrukcji, ale np sposób realizacji tej funkcjonalności w Olympusach jest daleko gorszy od tego co oferuje np. A7
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Przełomem technologicznym w fotografii cyfrowej były takie wynalazki, jak wyrzucenie lustra i pryzmatu, stabilizacja matrycy, live view, histogram na żywo, wizjery elektroniczne, wi-fi. Nie przypominam sobie, aby Sony czy Panas byli tu pionierami.
    Nie jestem co prawda pewny ale czy panasonic G1 nie był pierwszym bezlusterkowcem? Podobnie wizjer elektroniczny (jak już było wspominane) z przed G1 chyba nie było lepszych. Także szybkość AF po kontraście była na czas wprowadzenia tego modelu dość przełomowa.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 7.04.14 o 11:28
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Sony może tak, chociaż wiele z tych innowacji to strzały w stopę.
    RX100 brakuje szkła z XZ-2, RX10 większej przepływności a A7/R/S świaaatła.

Natomiast jeśli chodzi o Panasa, to nie wiem co on robi w tym zestawieniu.
    Pierwsza portretówka ze stabilizatorem optycznym, z optyką - chyba się zgodzisz - lepszą niż u konkurencji.
    BTW podaj link do twoich fotek z f/1.2.

Przełomem technologicznym w fotografii cyfrowej były takie wynalazki, jak... Nie przypominam sobie, aby Sony czy Panas byli tu pionierami.
    Napisać tu trzeba o trzech tematach:

- opinia Jakuba Jewuły w czasach debiutu G1, że kto go nie wybierze z oferty dostępnej w tamtych czasach to wtopi. Imho słuszna.
    - CDAF, niby wszyscy to już mają, ale w m43 jest najszybciej.
    - pierwszy kit Panasa 14-45; jest w sieci wiele porównań do 12-35. Oprócz światła wiele nie tracimy...

Jeśli chodzi o Nex-FuFu to imho jeśli już tracimy na go to chociaż zyskajmy światło. A do tego (24-50-90mm f/1.4) jeszcze daaaleka droga.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Uprawnienia umieszczania postów