Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Przygotowanie zdjęcia pod wydruk w lab.

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Przygotowanie zdjęcia pod wydruk w lab.

Cześć.
    Ostatnio kupiłem monitor nec P232W aby lepiej móc przygotować swoje zdjęcia pod wydruk w labie. Monitor zakupiłem od Pana Marcina Kałuży, który odpowiednio mi go też skalibrował. Z labu, w którym będę drukował zdjęcia otrzymałem profil a także informację o metodzie konwersji kolorów (percepcyjna) oraz ustawieniach jakie powinienem wybrać w PS w celu poprawnego przygotowania zdjęcia. Ustawienia te to "kompensacja punktu czerni" oraz "symulacja koloru papieru". Moje pytanie dotyczy właśnie tej symulacji. Otóż kiedy ją zaznaczę zdjęcie nagle staje się wypłowiałe z kolorów, kiepsko doświetlone, szare bure. Jakkolwiek bym nie podbijał kontrastu oraz ekspozycji to i tak nie wygląda zadowalająco. Bo odznaczeniu tej opcji zdjęcie wygląda naprawdę fajnie. Niestety w labie utrzymują, że jest to opcja obowiązkowa w celu poprawnego pzygotowania fotografii pod wydruk. Możecie mi coś poradzić? Co o tym myślicie, czy jest jakiś sposób edycji zdjęcia przy aktywnej w/w opcji aby było bardziej nasycone, etc?
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Odp: Przygotowanie zdjęcia pod wydruk w lab.

Gdyby, ktoś jednak miał jakis pomysł, to byłbym bardzo wdzięczny za radę.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Osobiście kierowałbym się tym co wyświetla monitor po kalibracji. Tak zapisał zdjęcie, kilka różnych najlepiej (po obróbce wyglądające dobrze na monitorze). Wywołał w labie (zaznaczając bez żadnych korekcji) i porównał z tym co jest na ekranie. Jeśli by mnie nie zadowalał efekt dopiero bym próbował ewentualnie z tymi profilami z labu. Wypowiadam się oczywista z poziomu amatora i zdjęć do albumu rodzinnego, a nie dla klienta.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Właśnie chodzi o to, że przy wyświetleniu próby z symulacją papieru w lab żadne zdjęcie nie wygląda dobrze. Nie umiem tego opisać, ale brakuje mu tego błysku (jakby ktoś zgasił światło). Generalnie rozmawiałem z obsługą labu i otrzymałem informację, że przy stosowaniu wyświetlenia próby koniecznie należy zasymulować kolor papieru. Widziałem w materiałach z konferencji pana Marcina Kałuży (Czornyj) podobny efekt przy symulacji niemniej u mnie wygląda to duuuużo gorzej. Wywołanie niewiele da, bo jeśli wydruk wyjdzie całkiem znośny to i tak nie osiągnę tego co zamierzałem przy kupnie dobrego monitora czyli prwidłowego odwzorowania wydruku na ekranie (przy obróbce poprzedzającej wydruk).

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Właśnie chodzi o to, że przy wyświetleniu próby z symulacją papieru w lab żadne zdjęcie nie wygląda dobrze.
    To rozumiem, dlatego też tak napisałem powyżej aby sobie odpuścić tę symulację, a zdać się na to co wyświetla monitor po kalibracji (na próbę chociaż)
    Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Wywołanie niewiele da, bo jeśli wydruk wyjdzie całkiem znośny to i tak nie osiągnę tego co zamierzałem przy kupnie dobrego monitora czyli prwidłowego odwzorowania wydruku na ekranie (przy obróbce poprzedzającej wydruk)
    Skąd ta pewność

Tak nawiasem mówiąc (moim zdaniem) zdjęcie na ekranie zawsze będzie się w jakiś sposób różniło od tego na papierze. Chodzi o to aby te różnice, odcienia kolorów, były jak najbardziej zbliżone na ekranie i te wywołane z labu.
    Niewątpliwie po to są te profile z labu i symulacje o których pisałeś. Dlaczego po tej symulacji koloru papieru masz taki efekt niestety nie wiem ale tak zapewne być nie powinno. Wiem, niewiele pomogłem.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 14.10.13 o 09:31
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    To rozumiem, dlatego też tak napisałem powyżej aby sobie odpuścić tę symulację, a zdać się na to co wyświetla monitor po kalibracji (na próbę chociaż)

Skąd ta pewność

Tak nawiasem mówiąc (moim zdaniem) zdjęcie na ekranie zawsze będzie się w jakiś sposób różniło od tego na papierze. Chodzi o to aby te różnice, odcienia kolorów, były jak najbardziej zbliżone na ekranie i te wywołane z labu.
    Niewątpliwie po to są te profile z labu i symulacje o których pisałeś. Dlaczego po tej symulacji koloru papieru masz taki efekt niestety nie wiem ale tak zapewne być nie powinno. Wiem, niewiele pomogłem.
    I tak dzięki za podjęcie próby.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Już gdzieś to pisałem.. : ten sam obiekt zrobiony różnymi aparatami będzie wyglądał inaczej.... Na różnych monitorach też trochę będzie inaczej... Zapisany jako PDF, JPG czy TIF też wydrukuje się inaczej, do tego Każda maszyna wydrukuje go TEŻ inaczej..... Popieram kol. Andtor (2)
    kalibracja kalibracją.... I może to wystarczy.... Jeśli na dobrym monitorze wygląda dobrze to tak ma się wydrukować... i jeśli będzie źle to trza zmienić lab....
    Doktoryzowanie się pracowników labu nic nie zmieni a ma na celu spowodowanie by przeciętny użytkownik miał poczucie winy , że źle przygotował plik.....A zarazem jest to ich asekuranctwo, że to nie ONI zawalili..... Taka jest prawda...... Przerabiałem to jeszcze w latach 70-tych gdy pracowałem w ciemni.... To klienci zawsze zawalali...
    Technika się zmieniła ale zasady te same...
    Pozdrawiam..
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Już gdzieś to pisałem.. : ten sam obiekt zrobiony różnymi aparatami będzie wyglądał inaczej.... Na różnych monitorach też trochę będzie inaczej... Zapisany jako PDF, JPG czy TIF też wydrukuje się inaczej, do tego Każda maszyna wydrukuje go TEŻ inaczej..... Popieram kol. Andtor (2)
    kalibracja kalibracją.... I może to wystarczy.... Jeśli na dobrym monitorze wygląda dobrze to tak ma się wydrukować... i jeśli będzie źle to trza zmienić lab....
    Doktoryzowanie się pracowników labu nic nie zmieni a ma na celu spowodowanie by przeciętny użytkownik miał poczucie winy , że źle przygotował plik.....A zarazem jest to ich asekuranctwo, że to nie ONI zawalili..... Taka jest prawda...... Przerabiałem to jeszcze w latach 70-tych gdy pracowałem w ciemni.... To klienci zawsze zawalali...
    Technika się zmieniła ale zasady te same...
    Pozdrawiam..
    Ok ale mi konkretniej chodzi o sensowność włączenia trybu symulacji papieru w wyświetleniu próby w Photoshop.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Poza tym co to znaczy "symulacja koloru papieru" jakiego koloru? przecież drukuje się na białym papierze..... No chyba, że jest to "Bielszy odcień bieli..."
    Ale wiadomo, że papiery są białe i bielsze.... Ale żeby je symulować........
    Patrz jak wyżej...
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar Pilek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Ja zasugerowałbym zrobienie w ten sposób, że przygotowujesz jedno konkretne zdjęcie i robisz jego dwie wersje z zaznaczoną tą opcją i bez. Wyślij na próbę dwa zdjęcia do wywołania i będziesz wiedział co ci odpowiada. Najprostsze rozwiązania zwykle są tymi właściwymi
    Pozdrawiam
    E-M10|20 1.7|45 1.8
    E-510|14-42 3.5-5.6|40-150 4-5.6|Metz 48 AF-1
    OM-2|24 2.8|35-70 4|50 1.8|135 3.5
    Mój wątek | Moja Galeria | Flickr