Cześć.
Ostatnio kupiłem monitor nec P232W aby lepiej móc przygotować swoje zdjęcia pod wydruk w labie. Monitor zakupiłem od Pana Marcina Kałuży, który odpowiednio mi go też skalibrował. Z labu, w którym będę drukował zdjęcia otrzymałem profil a także informację o metodzie konwersji kolorów (percepcyjna) oraz ustawieniach jakie powinienem wybrać w PS w celu poprawnego przygotowania zdjęcia. Ustawienia te to "kompensacja punktu czerni" oraz "symulacja koloru papieru". Moje pytanie dotyczy właśnie tej symulacji. Otóż kiedy ją zaznaczę zdjęcie nagle staje się wypłowiałe z kolorów, kiepsko doświetlone, szare bure. Jakkolwiek bym nie podbijał kontrastu oraz ekspozycji to i tak nie wygląda zadowalająco. Bo odznaczeniu tej opcji zdjęcie wygląda naprawdę fajnie. Niestety w labie utrzymują, że jest to opcja obowiązkowa w celu poprawnego pzygotowania fotografii pod wydruk. Możecie mi coś poradzić? Co o tym myślicie, czy jest jakiś sposób edycji zdjęcia przy aktywnej w/w opcji aby było bardziej nasycone, etc?